Fem vanlige barnesetefeil

For løse belter, som du kan se er tilfellet på dette bildet, er en av fem potensielt fatale feil som foreldre gjør ved sikring av barn i bil. Foto: colourbox.com
For løse belter, som du kan se er tilfellet på dette bildet, er en av fem potensielt fatale feil som foreldre gjør ved sikring av barn i bil. Foto: colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil bruk av barneseter kan bli fatalt for 23 prosent av norske barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil bruk av barneseter er veldig utbredt. En undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet i samarbeide med utrykningspolitiet, viser at så mange som 37 prosent av norske barn under 16 år sitter feilsikret, og 23 prosent er feilsikret på en slik måte at alvorlig eller dødelig skade sannsynligvis ville oppstått ved en bilkollisjon på en høyhastighetsvei.

I andre land er dette tallet enda høyere: Amerikanske National Highway Traffic Safety Admministration (NHSTA) melder om feil bruk hos 73 prosent av brukerne.

Test av barneseter

Nedenfor kan du se de vanligste feilene - og hvordan du heller bør gjøre det.

Sikkerhet i andre land

Dette kan også være en påminnelse til å tenke en ekstra gang over barnesikring når du leier bil i utlandet. Det er ikke alle land som tar sikring av barn i bil på like stort alvor som i Norge, men selv om regelverket og fokuset på barnesikring i andre land ikke er like strengt regulert som i Norge, så betyr ikke det at konsekvensene ved en eventuell ulykke vil være mindre i utlandet enn hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange land vil du også oppleve at rådene til bakovervendt barnesikring er anderledes enn i Norge. Rådet fra nordiske sikkerhetseksperter er temmelig entydig: Barnet bør sitte i bakovervendt barnesete så lenge som mulig. Barnets sikkerhet er alltid viktigere enn om barnet kan strekke bena helt ut. Vi anbefaler deg derfor å bruke et bakovervendt barnesete helt til barnet har fått så lange ben at en fremovervendt beltestol er tvingende nødvendig - og gjerne helt til fire års alder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De vanligste feilene

Som nevnt: Det er et faktum at feil bruk av barnesikringsutstyr kan få fatale konsekvenser. En tidligere studie av faktiske ulykker i Norge, viser at 52 prosent av de barna som ble skadd eller drept i ulykkene, ikke hadde vært godt nok sikret. Belter ute av posisjon eller for løse belter var den vanligste feilen, og bidro i flere tilfeller til alvorlig skade eller død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedenfor kan du se de vanligste feilene som foreldre ifølge NHSTA fortsatt gjør, ved bruk av barnesikring i bil. Disse sammenfaller i stor grad med norske undersøkelser på området.

I tillegg til disse rådene, vil vi understreke at barnet alltid bør sitte bakovervendt så lenge som mulig - dette er det tryggeste i en eventuell nødsituasjon. Sikkerhetseksperter anbefaler deg ikke å bruke seter som går over mange vektklasser - dette vil være et kompromiss med barnets sikkerhet, og du vil ikke få den til enhver tid beste beskyttelsen.

1: Feiljusterte skulderbelter

Dette er en feil som forekommer både for bakovervendte og fremovervendte barneseter, og som også er en av de vanligste feilene registrert i norske undersøkelser. Ifølge undersøkelsen av NHTSA, er den vanligste feilen på de minste, bakovervendte barna at man har justert skulderbeltet for høyt oppe, mens hovedproblemet for større, fremovervendte barn er at skulderbeltene er justert for langt ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justeringstips: Skulderselen skal være på høyde med barnets skulder, men rådet fra NHTSA er å justere skulderselen på eller under barnets skulder for bakovervendte barn, og på eller over barnets skulder for fremovervendte. Dette har bakgrunn i barnets bevegelse ved en eventuell ulykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2: Bruker ikke beltestrammer

De amerikanske trafikksikkerhetsmyndighetene fant at foreldre enten ikke brukte beltestrammeren, eller at de plasserte den for lavt, nær barnets mage.

Justeringstips: Beltestrammeren bør justeres slik at den er på høyde med barnets armhule. Den kan hjelpe deg til at selene sitter tettere og fastere rundt barnet, og kan hindre barnet i å vikle armene ut av selene. Beltestrammere fås kjøpt i barneutstyrsforretninger eller der de selger bilstoler for barn.

3: Installerer barnesetet for løst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnesetet er montert for løst i setet, slik at det kan beveges for mye fra side til side eller fram og tilbake. NHTSA fant at mange barnestoler kunne beveges så mye som fem centimeter fra side til side. Det er ikke godt nok.

Justeringstips: Stram godt til dersom du fester barnesetet med bilens setebelte, det skal ikke være mulig å bevege stolen mange centimeter frem og tilbake eller til sidene. Nå er det for øvrig påbudt at alle nye biler skal ha isofix-feste, noe som vil gjøre sjansene for feilmontering mye mindre.

4: Strammer ikke godt nok

En feil veldig mange gjør, og som også er en av de vanligste feilene kjent fra norske undersøkelser, er at de ikke strammer selene rundt barnet godt nok. Mange tillater et bevegelsesrom på mange centimeter, men dette er ikke trygt. Under en kollisjon vil dette kunne føre til at barnet slenges ut av setet. Kreftene i en kollisjon er større enn man vil kunne tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justeringstips: Selene skal sitte tett og strammes godt over barnets skuldre.

5: Sikringsfeil ved beltestoler

Større barn sikres i beltestoler som benytter bilens egne setebelter, og her er det mange som gjør en stor feil og legger nedre del av beltet over barnets mage. Dette vil kunne føre til at barnets hofter sklir ned og under beltet, som kan føre til store skader. Ifølge en undersøkelse av Folkehelseinstituttet, er sitteputer det sikkerhetsutstyret som er forbundet med flest sikringsfeil - over halvparten av de norske barna som satt på en sittepute, ble registrert med feil.

Justeringstips: Nedre del av beltet skal ligge tett over øvre del av lårene, ikke over magen. Dette vil gjelde både ved bruk av beltestoler og sitteputer. Pass på at du ikke begynner med sittepute for tidlig, beltestolen sørger for at skulderbeltet kan justeres riktig over barnets skulder. Beltet skal ligge over barnets kragebein, ikke over ansikt eller hals.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven sier

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.

Og merk spesielt plasseringen av setet. Ikke sett det i forsetet om ikke kollisjonsputen er deaktivert.