Dumpet prisene på bruktbiler

BRUKTBILMARKEDET: Det selges færre brutbiler enn før. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BRUKTBILMARKEDET: Det selges færre brutbiler enn før. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Slik påvirket krisen i Europa resultatet til Norges største bilvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om MøllerGruppen:

MøllerGruppen er en familieeid virksomhet som er engasjert innen bilimport, salg, service og finansiering av Audi, Volkswagen og Skoda. I tillegg eier, utvikler og forvalter MøllerGruppen en rekke eiendommer.

Selskapet er organisert i fire forretningsområder, med Norge, Sverige og Baltikum som hovedmarkeder.

  • Møller Bil Norge er Norges største bilforhandlerkjede med 43 bilforhandlere.
  • Møller Bil Sverige er Sveriges nest største Volkswagen, Audi, Skoda og Seat forhandlergruppering med 10 utsalgssteder.
  • Møller Gruppen eier forhandlere for Volkswagen, Audi og Skoda med tilsammen 14 utsalgssteder i Estland, Litauen og Latvia.
  • Harald A. Møller AS importerer Audi, Volkswagen og Skoda til Norge. Harald A. Møller AS importerer og forhandler Audi og Volkswagen i Baltikum.
  • MøllerGruppen Eiendom eier, forvalter og utvikler eiendom i Norge, Sverige, Litauen og Latvia. Blant eiendomsmassen på om lag 290 000 kvm er både bilforhandleranlegg og kontorbygg.
  • Volkswagen Møller Bilfinans tilbyr lån- og leasingordninger ved kjøp av ny og brukt bil.

(Kilde: MøllerGruppens årsrapport og Selskapets hjemmeside)

I 2012 endte omsetningen til Møllergruppen - familiekonsernet som står bak import og salg av Volkswagen, Audi og Skoda til Norge - på 18,8 milliarder kroner.

Sammenlignet med rekordåret 2011, sank resultatet med nesten 100 millioner kroner til 829 millioner kroner før skatt.

Konserndirektør Pål Syversen peker på en dumping av prisene på bruktbiler som én av hovedårsakene til resultatnedgangen. Ifølge Syversen har priskorreksjonen en åpenbar sammenheng med krisen i Europa.

– Overskuddet skyldes at produsentene ikke rekker å redusere produksjonen sin raskt nok. Det har vært et overskudd av brukte biler i det europeiske markedet som smitter over på de markedene som i utgangspunktet kanskje ikke er så hardt truffet, sier Syversen til DN.no og forklarer:

– På grunn av de store nettstedene, er prisbildet i Europa veldig gjennomsiktig. Derfor vil endringer veldig fort smitte over på det norske markedet, og hittil har det stort sett skjedd på nyere biler.

46 millioner kroner

Forhandlervirksomheten Møller Bil er det største forretningsområdet til Møllergruppen. I 2012 hadde Møller Bil Norge et resultat på 101 millioner kroner, en nedgang på hele 182 millioner kroner sammenlignet med 2011.

46 millioner kroner av resultatendringen er en direkte følge av priskorreksjonen i bruktbilmarkedet, forklarer direktør Kai Robert Solheim i Møller Bil Norge.

– 2012 har vært et mer utfordrende år for oss enn det vi hadde i 2011. Hovedutfordringen har vært på brukte biler, som utgjør det største resultatavviket. Et overskudd av brukte biler på markedet har ført til en ganske kraftig priskorreksjon i markedet, sa Solheim under fremleggelsen av årsresultatet.

Les også: Tidenes nest beste resultat for Møllergruppen

– Skjedd tidligere

Hvor mye billigere bruktbiler generelt har blitt i løpet av fjoråret, er ifølge informasjonsdirektør Paul Hegna i Møllergruppen umulig å si.

– Dette varierer veldig fra år til år og modell til modell. Den største priskorreksjonen har riktignok blitt gjort på ett til to år gamle biler, sier Hegna til DN.no.

Direktør Syversen vil samtidig understreke at dette er noe konsernet tar med knusende ro.

– At bruktbilmarginene svinger innenfor to til tre marginpoeng er noe som også har skjedd tidligere. Med det nest beste resultatet i konsernets historie, tror jeg ikke vi skal påstå at vi er rammet av krisen i Europa, sier Syversen.

Møllergruppen Resultat 2012 (tall i mill. kroner)

2012

2011

Driftsinntekter

18.817

18.088

Resultat før skatt

829

925

EBITDA

1.093

1.076

Les mer: Tidenes nest beste resultat for Møllergruppen

Les også: Her er Norges nest mest solgte bil

Denne artikkelen er opprinnelig publisert i dn.no.