Nå kommer årsavgiften

Det er tid for årsavgiften. Tollvesenet sender i disse dager ut 3,6 millioner krav. Det er Akershus-innbyggerne som betaler mest i årsavgift. (Foto: Stine Okkelmo)
Det er tid for årsavgiften. Tollvesenet sender i disse dager ut 3,6 millioner krav. Det er Akershus-innbyggerne som betaler mest i årsavgift. (Foto: Stine Okkelmo)

Tollvesenet sender i disse dager ut 3,6 millioner krav om årsavgift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri vært så mange biler i Norge som nå, noe som også reflekteres i antall årsavgiftskrav fra Tollvesenet: Det sendes ut krav for om lag 85.000 flere kjøretøy i år enn i fjor.

Årsavgiften er Tollvesenets største utsending av krav, og til sammen utgjør de 3,6 millioner avgiftskravene nesten 9,2 milliarder kroner i inntekter til statskassen.

Det er innbyggerne i Akershus som har flest registrerte kjøreøy i Norge og dermed betaler mest i årsavgift til staten, etterfulgt av Oslo, Hordaland og Rogaland.

Finnmarkingene er de som totalt sett betaler minst i årsavgift.

Betal innen fristen, ellers...

Betalingsfristen er 20. mars. Betaler du ikke innen fristen må du betale en tilleggsavgift på 250 kroner. Denne tilleggsavgiften gjelder for bil under 7.500 kilo, motorsykkel og campingtilhenger.

Nå fotograferer de skiltene dine for å kontrollere om du har betalt årsavgiften

Det er imidlertid billigere for elbileiere å glemme årsavgiften enn for andre bileiere: Tilleggsavgiften for elbiler, moped, traktor og veteranbil er kun 50 kroner, eller 1/5 av tilleggsavgiften på øvrige rullende kjøretøy.

Ikke fått regning?

Det er du som bileier (eller eier av annet kjøretøy) som har ansvaret for at årsavgiften blir betalt. Det er også du som har ansvaret dersom regningen av en eller annen grunn ikke skulle dukke opp i postkassen eller i nettbanken din.

Dersom denne ikke kommer er det altså du som er ansvarlig for å finne fram til regningen.

Du kan finne KID-nummer og betalingsopplysninger i Tollvesenets KID-generator - som du finner her.

eFaktura eller avtalegiro

Statistikken viser at vi foretrekker å betale med vanlig giro og taste inn KID-nummer selv, men stadig flere bruker e-faktura på faste utgifter.

Med såpass store tilleggsavgifter som spøkelser kan det være verdt å opprette en e-fakturaavtale, helst kombinert med en avtalegiro, for betaling av årsavgiften. Dette gjør du enkelt i nettbanken.

Men merk deg at det er for sent når det gjelder årsavgiften 2013: I begge tilfeller må avtalen inngås før 30. januar i avgiftsåret. Hvis du inngår avtaler etter dette vil de først gjelde det påfølgende året.

Slik kan du slippe å betale

Vil du unngå årsavgift for 2013? Da må du vrake bilen før 20. mars. Vrakpantsatsene er økt også i år, som et ledd i regjeringens strategi å få ned alderen på den norske bilparken. I 2013 er vrakpanten på 2.500 kroner, mot 2.000 i fjor.

Men da må du altså vrake den innen 20. mars. Vraking mellom 21. mars til og med 30. juni gir rett til rabattert årsavgift: Da slipper du unna med halve årsavgiften.

Vet du ikke hvor du skal levere inn bilen til vraking? Du finner en liste over godkjente bilopphuggeri og vrakplasser, hos Tollvesenet på nett.

Dette skal du betale i årsavgift for 2013:

Satsene for årsavgift 2013

Satskroner
Bil under 7 500 kilo2940
Bil under 7 500 kilo, diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter3425
Motorsykkel1800
Campingtilhenger over 350 kilo1 100
Tilleggsavgift (purring) for alle ovennevnte250
Moped, traktor, taxi, veteran, elbil med flere415
Tilleggsavgift (purring) for sistnevnte50

Har du vært tidlig ute og betalt årsavgiften, men ønsker likevel å vrake bilen din nå? Da kan du få refundert årsavgiften fra Tollvesenet.

Personvernpolicy