Nå får du bredbånd i bilen

PÅ NETT: Med internett via bredbånd kan baksetepassasjerer få enda mer å underholde seg med. (Foto: Petter Handeland)
PÅ NETT: Med internett via bredbånd kan baksetepassasjerer få enda mer å underholde seg med. (Foto: Petter Handeland)

Internettet inntar stadig nye områder. Nå får du trådløs router og bredbånd til bilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda; vi har allerede sett løsninger med integrert internett i enkelte premiumbiler . Og for bobileiere og båteiere og sikkert mange andre er trådløse routere og bredbånd på veien/sjøen, gjerne utenfor allfarvei og langt fra fra kysten, ingen ny ting.

Likevel er bredbånd i bil en ukjent ting for det store antallet som kjører rundt i person- og varebiler her til lands. Det kan det bli en endring på nå. Ice.net, som har konsesjon på den gamle NMT-frekvensen (450 MHz), og derfor drar nytte av en stor geografisk spredning (75 % av landarealet), har nemlig satt sammen en nettpakke som retter seg mot dette segmentet.

– Nordmenn er i Europa-toppen når det gjelder surfing fra mobiltelefoner og nettbrett. Tendensen er at norske familier har flere smarttelefoner og nettbrett per husstand, og i stedet for at to-tre personer surfer på hvert sitt ustabile mobiltelefonabonnement på vei til hytta, vil alle nå kunne koble seg på nett gjennom en felles bredbåndsrouter i bilen, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice.net.

Ny fot

Routeren R90 er i seg selv ikke ny; den har vært markedsført og solgt en tid, som et internett-verktøy for den som oppholder seg i grisgrendte strøk, eller utenfor den tradisjonelle husstandsdekningen, for eksempel i båt eller bobil.

Nettpakken inkluderer en helt ny magnetfot-antenne for signalforsterking.

– Det er spesielt når signalkvaliteten er dårlig at antennen spiller en avgjørende rolle. Den kan mange steder være forskjellen på det å ha dekning og det å miste dekningen fullstendig, forklarer Helgaker.

Les også: Kangoo - aldri noen suksess i Norge

Varierende signalhastighet

Forhåpentligvis virker antennen etter intensjonen. Da HjemmePC testet den samme trådløse routeren som nå tilbys i bilpakka, fikk den mange godord. Men det ble også konkludert med at signalhastigheten varierte veldig etter hvor du befant deg i forhold til senderne.

Routeren kan enkelt tas ut av bilen, og brukes via vanlige 220-volts strømkontakter. Dessuten har den to timers batterikapasitet. Og den fungerer like bra i Danmark og Sverige, som er attraktive reisemål for bilferierende nordmenn som i stadig større grad ikke bare vil surfe raskt på internett, men også streame musikk, spill og filmer til for eksempel nettbrett.

Les også: En bil verdig en oljenasjon

Ikke unikt

Unikt? Ikke akkurat.

– Det finnes også andre måter å få trådløst nettverk og internett i bilen på. Alle smarttelefoner kan dele sin mobile bredbåndsoppkobling trådløst med andre enheter. Så hvis man bare trenger internett av og til, på hytta eller i bilen, er det greit å se om tilgang via mobiltelefonen, og et abonnement du allerede har betalt for, fungerer tilfredsstillende før du tegner enda et abonnement, sier Tron Høgvold i magasinet HjemmePC.

Les også: Dekker bilforsikringen uflaks?

– Sjekk bare opp hva slags betingelser som gjelder for datatrafikk i ditt abonnement, slik at du ikke får noen ubehagelige overraskelser, og sammenlign med datatrafikkbetingelsene hos Ice.net

Ice.net tilbyr to abonnement – 199 kroner for 1 GB og 299 kroner for 6 GB. Selskapet har inngått et samarbeid med bilimportør Harald A. Møller, som vil tilby bredbånd i bil som ekstrautstyr i sine produkter. Og bilutstyrskjeden BilXtra sier at produktet snart vil bli å finne i deres hyller.

Les også:

De beste stasjonsvognene

Suveren komfort i denne SUV-en

En av de beste til 200 000

Sjekk testbasen vår - nærmere 655 modeller!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden