Færre får bilen stjålet

Bruken av startsperre på nyere biler kan ha bidratt til å få ned antallet biltyverier de siste årene. (Foto: colourbox.com)
Bruken av startsperre på nyere biler kan ha bidratt til å få ned antallet biltyverier de siste årene. (Foto: colourbox.com)

Innbrudd i og tyveri av norske biler går ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Antallet anmeldte tyverier fra kjøretøy er gått kraftig ned de siste årene, viser fersk statistikk fra politiet. Dessuten blir langt færre biler stjålet.

Årsaken kan være sikrere biler og påpasselige bileiere, tror NAF.

>> Regnestykket bilistene helst ikke vil se

Les også: Se villmannskjøringen i 300 km/t

Vanskeligere å stjele

Totalt 4.707 tyveri av biler ble anmeldt til politiet i 2012, noe som er en kraftig nedgang fra 2008 da rundt 7.000 biler ble anmeldt stjålet, og utgjør en nedgang på 32,2 prosent.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF tror det er en teknisk forklaring til at stadig færre biler blir stjålet.

– Bilene bli stadig vanskeligere å stjele, ikke minst på grunn av startsperren, sier Sagedal til DinSide.

Dette er også forklaringen informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad fra Gjensidige faller ned på.

I tillegg tror NAF forsikringsselskapenes fokus på forsikringssvindel kan ha virket som hinder for visse kriminelle grupper.

Samtidig har også antallet innbrudd fra kjøretøy gått betraktelig ned, og her kan bileierne selv ha mye av æren for den positive nedgangen, tror Sagedal.

Les også: Bilmerkene som tyvene foretrekker

Gjemmer verdisakene

I løpet av 2012 mottok politiet totalt 3.521 anmeldelser for simpelt tyveri fra motorkjøretøy, mens tallet for grove tyverier var totalt 6.809.

Dette er en kraftig nedgang fra 2008, på henholdsvis 17 og 42,4 prosent.

Inger Elisabeth Sagedal i NAF påpeker at selv om bilene er blitt vanskeligere å stjele, er det like enkelt å bryte seg inn i moderne biler. Likevel skjer dette altså stadig færre av oss.

– Jeg tror folk er blitt mer forsiktige, og bevisste på å ikke la verdisaker ligge synlig i bilen eller å ta dem med seg, sier Sagedal.

DinSide har tidligere bidratt med flere råd for å ikke friste innbruddstyvene unødig. Blant annet kan det være smart å vise at bilen er tom.

Bjarne Aani Rysstad er ikke like optimistisk når det gjelder nedgangen i antallet innbrudd, ettersom tyveri utgjør en svært liten andel av skadene totalt sett.

– Tallene blir veldig små og kan variere endel fra år til år, påpeker Rysstad.

Les også: Sjekk bildøra - tyver kan blokkere låsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden