Facebook

Sjekker Facebook mens de kjører

TASTE PRIV: UP-sjefen har tro på forbud mot all tasting i bilen, selv om det er noen metodemessige utfordringer ved å håndheve et forbud. Foto: Jean-Francois Frey
TASTE PRIV: UP-sjefen har tro på forbud mot all tasting i bilen, selv om det er noen metodemessige utfordringer ved å håndheve et forbud. Foto: Jean-Francois Frey

Nå går det mot et totalt tasteforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende nordmann under 35 år innrømmer å ha sjekket Facebook eller andre sosiale medier mens de kjørte bil, viser undersøkelsen YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Når du kjører i 80 km/t, beveger bilen seg 22 meter på bare ett eneste sekund. Men de fleste har blikket på telefonen lenger hvis de leser eller skriver en melding. Dette er galskap, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Les også: Nå innfører han pornofilter for alle

I utakt

Trafikkforsker Dagfinn Moe i Sintef er likevel ikke overrasket.

– Tidligere undersøkelser blant denne aldersgruppen viser også at 80 prosent snakker i telefonen og sender sms mens de kjører. At ti prosent er på Facebook og bruker sosiale medier, er en naturlig utvikling, sier Moe.

Faren med slik adferd er at hjernen mister oversikten over det området og den situasjonen du er i, ifølge forskeren.

– En del av synssystemet vårt gir deg oversikt, en annen del gir deg detaljer. Du må bruke oppmerksomhet på det du ser på for å kunne bearbeide det. I et miljø med mye trafikk vil du raskt komme i sterk utakt med omgivelsene, farten endres, plasseringen i veibanen blir unøyaktig og du får ikke med deg andre trafikanters bevegelser, sier Moe.

Les også: Forbrukerombudet vil stoppe spam på Facebook

Tasteforbud

Dagens regelverk for mobilbruk i bil er fra 2000, da det ble det forbudt for sjåfører å snakke i mobiltelefon som ikke var fastmontert.

Hittil har det faktisk vært lov å taste på mobilen mens du kjører så lenge den er fastmontert.

Nå går det imidlertid mot et totalt tasteforbud, etter at Vegdirektoratet 11. desember leverte Samferdselsdepartementet et forslag til ny lovtekst.

– Forskriften fra 2000 var laget lenge før smarttelefoner og sosiale medier ble vanlig. Dagens mobiler brukes til mye mer enn samtaler, og det gjør at vi må endre forskriften, sier jurist Ylva Christiansen Sundt i Vegdirektoratet.

Les også: Facebook med bildesynkronisering

1.300 eller mer

I fjor ble 20.000 tatt for ulovlig mobilbruk i bil, 55 prosent flere enn i 2008. Standardboten er 1.300 kroner, men dersom bruken har skapt en risikosituasjon, kan den bli på både 5.000 og 15.000 kroner.

– Det er noen metodemessige utfordringer ved å håndheve et forbud mot all tasting, men vi har likevel tro på at en tydeligere lovgivning vil styre adferden i en positiv retning, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Han kan ikke love flere kontroller spesielt rettet mot ulovlig mobilbruk.

– Vår prioriterte innsatsområder er fart og annen aggressiv kjøreatferd, rus og bruk av bilbelte. Men kontrollene våre er ofte såkalte multikontroller, der flere faktorer kontrolleres i samme kontroll, sier Karlsen.

Les også:

Men denne SUV-en har du råd til

Fotoboksene ser deg oftere enn før

Stor test: Spylervæskene som tåler kulda

Personvernpolicy