Vi bulker aller mest i dagene før jul

IRRITERENDE: Og det er mange som bulker i disse dager. (Foto: All Over Press)
IRRITERENDE: Og det er mange som bulker i disse dager. (Foto: All Over Press)

Onsdag 21. desember var fjorårets verste bulkedag, finnes det hjelp å få?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 21. desember i fjor registrerte forsikringsselskapene hele 536 ryggeskader og påkjøring av parkerte kjøretøy. Det viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Førjulsstresset synes på statistikken - det var 86 prosent flere småuhell med bil på denne dagen enn på en gjennomsnittsdag i 2011.

Og i tillegg kommer alle skadene ingen rapporterer, som selvforskylte småbulker og skader som er så små at det koster mer å koble inn forsikringen enn å la skaden være der.

Unngå tyveri: Derfor bør du vise at bilen er tom

Utsatt i parkeringshus

Fulle parkeringsplasser og parkeringshus er gjerne åstedet for uhellene.

– Da sneier mange av oss borti en betongsøyle eller skraper opp bilen ved siden av, før vi omsider får kjørt hjem, sier Stine Neverdal kommunikasjonssjef i FNO i en pressemelding.

Og siden de færreste av oss har biler som parkerer seg selv, gjelder det å få ned pulsen før man parkerer.

To av tre bulker andre og stikker av

Kan dette hjelpe?

Et produkt som kunne forhindret noen av parkeringsskadene heter Pillar Car Protector, og forhandles av et selskap som heter Noble Imports Norway. Dette er myke "puter" som kan monteres på søyler og overflater i for eksempel et parkeringshus.

Det er laget av tre centimeter tykt støtdempende materiale trukket med solid lerret. Ifølge importøren skal det effektivt forhindre støt- og ripeskader på biler.

Systemet er blant annet tatt i bruk i et parkeringshus i Kristiansand (og ett på vei). Dessuten er det testet av Europark ved Quality Expo Fornebu, samt at Europark har noen elementer til plassert i Oslo. Det finnes også hos Colorline, opplyser forhandleren til DinSide.

Parkerer du slik? Det kan bli to dyre minutter

Vil du beskytte bilen selv, finnes det også varianter. For eksempel Doordefender. Prinsippet er enkelt, og handler om det samme som på båt, nemlig en fysisk beskyttelse - en fender - montert på bilsidene etter parkering.

De er ikke helt problemfrie i bruk, imidlertid. Blant annet bør bilen være ren før du benytter fenderne. Produktet importeres til Norge av et selskap som heter Dacara, som selger to par for 1.299 kroner frem til jul. Mer om disse og andre antibulkeknep kan du lese her.

Ikke bare bulker, men også bøter

Det er ikke bare bulkingen som kan ta penger fra gavebudsjettet. Den siste uken før jul i fjor skrev Europark i Norge ut 550 kontrollavgifter daglig (snittall), og de aller fleste bøtelagte stod parkert ved kjøpesentre og i handlegater melder selskapet.

November og desember er i følge Europark den perioden der de skriver ut flest bøter.

På tide å fjerne oblatene? Parkeringsselskapene har nemlig brukt strekkodene til å skrive ut parkeringsgebyr.

Personvernpolicy