Kan du avtale deg bort fra kjøpsloven ved bruktbilsalg?

LOV OG RETT: Når du selger eller kjøper biler på for eksempel Finn.no, fra privatpersoner, gjelder kjøpsloven. Men den kan til en viss grad avtales bort. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LOV OG RETT: Når du selger eller kjøper biler på for eksempel Finn.no, fra privatpersoner, gjelder kjøpsloven. Men den kan til en viss grad avtales bort. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

I prinsippet kan selger slippe unna alt ansvar. Men i praksis er det vanskeligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide har skrevet flere saker om hvordan private brukbilselgere må stå ansvarlig for feil ved bilen. Det bestemmer nemlig kjøpsloven.

Les saken: Det holder ikke å skrive "selges som den er"

Selv etter at bilen er videresolgt både en, to og tre ganger, kan klagene havne i ditt fang.

Les saken: Privatperson måtte punge ut etter at kjøper nummer fire fant feil

Men i prinsippet finnes det en forsikring mot dette: Å holde kjøpsloven langt unna salget.

Fravikelig kjøpslov

"Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av loven her" står det i forbrukerkjøpsloven, som gjelder kjøp fra næringsdrivende. Derfor kan ingen avtale seg bort fra denne loven – den er ufravikelig.

Men noe slikt står det ikke i kjøpsloven , som gjelder kjøp mellom privatpersoner, for eksempel et bruktbilsalg. Denne loven kan man med andre ord avtale seg bort fra. Loven er fravikelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan inngå avtaler som gir kjøper dårligere rettigheter enn loven tilsier. Det er fri avtalerett, og så lenge det ikke strider mot norsk lov kan du avtale hva du vil, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til DinSide.

Les også: To tonn sportsbil til rimelig pris

Streng avtalelov

Alt dette tilsier derfor at bilselgere kan beskytte seg mot alle krav fra bilkjøper, ved å avtale seg bort fra kjøpsloven. I prinsippet kan du skrive noe slikt som dette i kontrakten: "Kjøper fraskriver seg alle rettigheter som følger av kjøpsloven".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i praksis vil det være vanskeligere, for i Norge har vi har nemlig noe som heter avtaleloven . Og paragraf 36 kan gjøres gjeldende om bilkjøper føler at kontrakten er urettferdig: "En avtale kan helt eller delvis settes til side eller endres for så vidt det ville virke urimelig eller være i strid med god forretningsskikk å gjøre den gjeldende".

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hva en domstol ville ha sagt om noen i et kjøp mellom private hadde fjernet muligheten for å klage. Vi håper at det ikke skjer, sier Halsos i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet kjenner ikke til noen saker hvor selger har satt konkrete begrensninger i forhold til kjøpsloven. DinSide har dessuten trålet Forbrukertvistutvalget etter slike saker, uten hell, og Forbrukerrådet vil uansett fraråde alle å inngå slike avtaler.

Les også: En helt ny Porsche

Rettferd gjennom pris

NAF har i likhet med Forbrukerrådet liten erfaring med selgere som rett ut avtaler seg bort fra kjøpsloven. Vil du likevel prøve å selge en bil uten å ta noe som helst ansvar, er én ting klart ifølge NAF: Bilen bør selges billig.

– Det er bør være mulig å få kjøper til å ta all risiko om bilen selges langt under markedspris, forteller advokat André Fimreite i NAF til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare prisen er lav nok kan kontrakter som fraskriver selger ansvar nemlig bli funnet rettferdig i henhold til avtaleloven. Da nærmer vi oss fort priser og formuleringer man kjenner fra delebiler eller reparasjonsobjekter, noe du selvfølgelig også kan kalle bilen din for å slippe unna ansvar.'

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Årets viktigste kollisjonstest

Fimreite anbefaler deg dog ikke å gjøre dette, om bilen i realiteten er mer enn et vrak. Han tror de fleste vil tjene på å gjøre en undersøkelse av den, og heller selge den dyrere.

Slik finner du prisen på brukte biler – prøv vår tjeneste "Hva er bilen din verdt?"

Slik bør du selge

Heller enn å avtale deg bort fra hele kjøpsloven, bør du derfor begrense kjøpers muligheter til å klage i henhold til kjøpsloven. Metodene for dette er faktisk både selger og kjøper tjent med.

– Skriv kontrakt, for Guds skyld, sier Fimreite i NAF.

Les også: Slik skal GPSen plasseres

Først og fremst fordi man gjennom en kontrakt kan bevise hva kjøper visste da kjøpet tok sted. DinSide har lest haugevis av avgjørelser fra Forbrukertvistutvalget, og ofte går krangler på nettopp hva kjøper visste og ikke.

Her er Fimreites beste tips til et sikkert bilsalg:

  • Sjekk bilen din før salget, slik at du vet hva slags feil som eventuelt foreligger når salget skjer.
  • Selg alltid bilen gjennom en skriftelig kontrakt. Du finner forslag til kontrakt på NAF.no.
  • Opplys alltid selgeren om alt du vet om, og ta dette med i kontrakten, eventuelt som vedlegg, for eksempel i form av rapport fra verksted. Legg også ved all annen dokumentasjon du har.
  • Oppfordre kjøper til å ta en egen undersøkelse av bilen. Ta med i kontrakten at du har oppfordret til dette.
  • Ta med i kontrakten at bilen selges "som den står". Dette fratar deg ikke alt ansvar, men kan beskytte deg mot eventuelle feil som avdekkes i ettertid. Vær svært forsiktig med hva du lover kjøper.
  • Juster prisen i forhold til hva du lover kjøper. Selger du den uten å ønske noe ansvar, eller som en delebil, må også prisen justeres slik at det blir likhet etter avtaleloven.