– EU-kontrollen fungerer dårlig

EU vurderer å innføre krav om at alle personbiler skal inn til kontroll en gang i året. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
EU vurderer å innføre krav om at alle personbiler skal inn til kontroll en gang i året. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

EU-kontrollen er kostbar for samfunnet og har liten betydning for trafikksikkerheten, mener Transportøkonomisk Institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Instituttet konkluderer med at det er mye bedre å sette kreftene inn på kontroll av personbiler som er mer enn 12 år gamle, skriver Aftenposten.

– Vi visste allerede da den såkalte EU-kontrollen ble innført, at en slik kontroll ikke har noen merkbar effekt på personbilens ulykkesrisiko, sier instituttsjef Lasse Fridstrøm ved Transportøkonomisk Institutt.

Utspillet fra Transportøkonomisk Institutt skyldes at EU nå vurderer å innføre krav om at alle personbiler skal inn til kontroll en gang i året.

– Dersom en skal gjøre endringer i ordningen, ville det være langt mer nærliggende å effektivisere den og heller konsentrere seg om biler eldre enn 12 år, sier Fridstrøm.

Ifølge Lasse Fridstrøm er det flere årsaker til at EU-kontrollen har liten effekt.

De aller fleste vil ivareta det nødvendige vedlikeholdet, uten kontroll og pålegg fra det offentlige. Den som kjører en gammel bil i dårlig stand tilpasser kjøreatferden slik at risikoen begrenses. I tillegg er trafikkfarlige, tekniske feil uvanlige på moderne biler og teknisk svikt er sjelden utslagsgivende når nyere biler er involvert i ulykker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden