Du må betale selv om du kun skal passere

"BARE PÅ GJENNOMREISE?" Du må fremdeles betale piggdekkgebyr. (Bildet er forøvrig fra den såkalte trafikkmaskinen i Oslo, som nå ikke finnes lenger.) (Foto: Per Ervland)
"BARE PÅ GJENNOMREISE?" Du må fremdeles betale piggdekkgebyr. (Bildet er forøvrig fra den såkalte trafikkmaskinen i Oslo, som nå ikke finnes lenger.) (Foto: Per Ervland)

Dersom du er i tvil: Du må betale selv om du kun skal passere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. november innledet piggdekksesongen - og dermed piggdekkavgift-sesongen. Det er piggdekkavgift i Oslo og Bergen, og kjører du uten piggdekkoblat, kan det koste deg 750 kroner.

I etterkant av at DinSide nylig skrev om piggdekkgebyrene, fikk vi flere henvendelser med spørsmål om reglene, blant annet denne:

«Som dere sikkert vet, går både E6 og E18 gjennom Oslo. Og E39 og E16 gjennom Bergen. Når det så kategorisk slås fast at det er piggdekkavgift i Oslo og Bergen, har man vel glemt en bitte liten informasjon? Gjennomfartsårer; Europaveier hvor man kommer inn i byen fra en side og skal ut igjen på den andre, og videre langt avsted, kan da ikke medføre piggdekk avgift i byene? Noe annet er selvfølgelig dersom man skal inn i byene og oppholde seg der. Grunnen til at jeg skriver dette er at jeg for noen år siden, da problemstillingen var ny, forsøkte å henvende meg til trafikketaten i Oslo. Dengang ble telefonen bare lagt på.» Har du erfaringer med piggdekkgebyr du vil dele med andre? Skriv det inn i debatten nedenfor!

Joda, du må betale

Selv om du kun skal gjennom byene, må du betale piggdekkgebyr. Dersom du kun er på gjennomreise, anbefaler Oslo kommune dagsoblat. Du kan lese hvordan du enkelt kjøper dette, på DinSide. Gladnyheten for deg som er på reise, er at oblatet gjelder i begge byene; det holder at du betaler i Oslo, dersom du også kjører gjennom Bergen i løpet av samme døgn - da har du en gyldig billett.

Les også: De beste vinterdekkene 2012/2013

Disse kan kontrollere

Det er Bymiljøetaten, Statens vegvesen og Politiet som kan kontrollere og håndheve piggdekkgebyrordningen. Politiet og Statens vegvesen kan kontrollere kjørende biler. Piggdekkontrollene sammenfaller gjerne med andre kontroller, som fartskontroller, promillekontroller, kontroll av bilbelte og tekniske kontroller. Parkerte biler blir kontrollert av Bymiljøetaten. Husk at du ikke trenger oblat for å stå parkert - det er dersom du skal bevege på bilen at du må betale piggdekkoblat. Spørsmålet da blir selvsagt hvordan det kan bevises om du har kjørt bilen med piggdekk men uten piggdekkgebyr på kontrolldagen. Har du erfaringer med piggdekkgebyr du vil dele med andre? Skriv det inn i debatten nedenfor!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden