– Vi kjører førerløse biler innen 10 år

FØRERLØS. Her er er en av Googles førerløse biler, sammen med toppsjefene (fra venstre) Eric Schmidt, Larry Page og Sergey Brin. (Foto: Google)
FØRERLØS. Her er er en av Googles førerløse biler, sammen med toppsjefene (fra venstre) Eric Schmidt, Larry Page og Sergey Brin. (Foto: Google)

Teknologien utvikler seg stadig i retning av biler som kan «tenke» selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom flere tiår har forskere drømt om de førerløse bilene. Nå sier sjefen for teknologiavdelingen hos Intel, Justin Rattner, at det innen ti år vil være mulig å kjøpe seg en førerløs bil.

– Jeg tror at bilutviklere var tvilsomme til om teknologien var i stand til å være levedyktig over tid, men jeg vil si bilindustrien definitiv begynner å bli overbevist, sier Rattner til Computerwold.

Han får støtte fra Googles styreforman Eric E. Schmidt om at i fremtiden vil være førerløse biler som frakter personer til butikken og arbeidsplassen. Rattner sier førerløse biler vil være på markedet i starten av det neste tiåret for den gjennomsnittlige sjåføren.

Les også: Førerløs bil kjørte 15.000 km

Bilene blir smartere

Det er langt fra første gang man har tenkt tanken på å lage bilene, det har faktisk blitt

BIL. Sjefen for teknologiavdelingen hos Intel, Justin Rattner, tror vi snart kan kjøpe førerløse biler. Foto: IntelBIL. Sjefen for teknologiavdelingen hos Intel, Justin Rattner, tror vi snart kan kjøpe førerløse biler. Foto: Intel

gjort tidligere i en eller annen form. Mercedes S-klasse er i stand til å selv unngå kollisjoner, begrense hastighet til trafikken og bilen foran.

Det som er mer imponerende er at 2013 utgaven vil være i stand til å kjøre selv i byer og i saktegående trafikk om man holder en hastighet under 40 kilometer i timen.

Det er ikke bare Mercedes som har tenkt tanken på førerløse biler. Volkswagen har produsert en testbil som selv kan følge en rute og på en optimal måte følge den smarteste veien til angitt endestasjon.

Bilen går i disse dager gjennom lange tester for å sikre og oppdatere systemet.

Les også: - Du trenger ikke lappen i 2040

Kjører rundt i USA

Til nå er USA det eneste landet i verden som tillater testing av førerløse biler på offentlige veier.

California ble den tredje staten i USA som har gitt klarsignal for førerløse biler innenfor statens grenser.

I februar i fjor sa Nevada ja til testing av Googles førerløse biler, og tidligere i år ga Floridas myndigheter klarsignal.

Googles medgrunnlegger Sergey Brin har tidligere uttalt at han håper amerikanere benytter selvkjørende biler på offentlige veier senest innen fem år.

– Selvkjørende biler representerer en trygghet i trafikk og livsstil, sa Brin til ComputerWorld.

Se også: Snart slipper du å kjøre selv

Slik gjør den det

Googles førerløse biler kjører av seg selv ved hjelp av fire radarer som oppdager hindringer, mens fartsmålere og gyroskoper avgjør bilens hastigheten og retning.

Gjennom et videokamera oppdager bilen andre trafikanter, veimerkinger og veiskilt, og du kan selv velge mellom en rolig eller noe mer aggressiv kjørestil.

Bilen henter opp dens posisjon gjennom en GPS som kobler seg opp mot Google Maps for å innhente bilens posisjon. Bilene som nå testes på amerikanske veier har kjørt nærmere 500.000 kilometer og de siste 80.000 kilometerne har operatøren av bilen ikke trengt å gripe inn av sikkerhetsgrunner.

Personvernpolicy