Tilbakekaller 7,4 millioner biler

Tilbakekaller 7,4 millioner biler
Tilbakekaller 7,4 millioner biler

Den japanske bilprodusenten Toyota tilbakekaller 7,4 millioner biler fra verdensmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans største bilprodusent, Toyota, sa onsdag at de vil tilbakekalle 7,4 millioner biler fra hele verden, etter at det er oppdaget feil i den elektriske vindusmekanismen.

Feilen er brannfarlig og omfatter modellene Camry og Corolla.

- Kan smelte

Tilbakekallelsen annonsert onsdag er den siste av en rekke tilfeller de siste årene, og rammer det gode ryktet som Toyota har som trygge og gode biler.

Omtrent 2,47 millioner biler vil bli tilbakekalt fra USA, ifølge en talskvinne for Toyota.

Ytterligere 2,8 millioner biler blir tilbakekalt fra Europa og Kina, mens resten av bilene som må tilbakekalles er spredt over hele verden, inkludert Japan, Canada, Australia og Midtøsten.

– Bakgrunnen for denne kampanjen er at vindusheisene på førersiden kan slutte å virke, eller bryterne kan bli trege. I sjeldne tilfeller kan bryteren smelte på grunn av varmgang, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til NTB.

Ikke første gang

Denne siste tilbakekallelsen kommer omtrent to måneder etter at Toyota la to modeller til en kontroversiell tilbakekallelse fra 2009, der det ble vist til at gulvmatter satte seg fast under gasspedalen, noe som ble knyttet til ulykker som angivelig forårsaket flere dødsfall.

På grunn av det ble mer enn 12 millioner kjøretøy tilbakekalt fra hele verden. Toyota fikk mer enn 50 millioner dollar i bot fra amerikanske myndigheter, og Toyotas toppsjef måtte gå ut med en offentlig unnskyldning.

Siden da har Toyota jobbet hardt for å gjenvinne sitt rykte for sikre biler, samtidig som de sliter under trykket fra finanskrisen, en sterk kurs på den japanske Yen og det ødeleggende jordskjelvet og tsunamien i 2011.

Toyota klarte å ta tilbake sin posisjon som verdens største bilprodusent i første halvdel av 2012, en posisjon de tok tilbake fra amerikanske General Motors.

Personvernpolicy