Paris Motor Show 2012:

Nå går bilfabrikkene fra konseptene

BMW i8 Concept. Foto: Morten Larsen

Ordspillet i overskriften betyr ikke at tiden med konseptbiler på Paris Motor Show er over, snarere tvert imot. Her har du en oversikt over noe av det vi fant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris (ABC Nyheter) Motorshowet i Paris går for fulle hus i disse dager, og avsluttes først 12. oktober. Se mer av bilene ved å bla i galleribildene øverst.

BMW er en av utstillerne som legger bredsiden til og viser hele tre konseptbiler. Det varierer fra BMW Concept Active Tourer; fra en sniktitt på en bil i premium-kompakt-segmentet som etter alt å dømme er så godt som produksjonsklar, og opp til en bil man bare kan drømme om.

Bilen er 4,35 meter lang, man sitter høyt som i en SUV, og fremdriften besørges av en tresylindret bensinmotor og en elektromotor. Sammen får de bilen fra 0 til 100 på 8 sekunder, og gjennomsnittlig drivstofforbruk (EU-syklus, formoder vi) medfører et drivstofforbruk på 0,25 liter per mil. Det har skapt stor ståhei at bilen har forhjulsdrift. Selvsagt går ikke det upaktet hen når vi sier BMW. Men den har da vitterlig drift på alle fire: Bakhjulene drives av elektromotor. Så da så.

Les også: BMW byr på forhjulsdrift

BMW Concept Active Tourer. Foto: Morten LarsenBMW Concept Active Tourer. Foto: Morten Larsen

Batteriet er lithium-ion og kan lades på vanlig husholdnings-nett. Og som plugin fullhybrid kan konseptbilen gå 30 kilometer på ren elektrisitet før bensinmotoren må hjelpe til. Høres ut som produksjonsklar ut, spør du oss.

BMW i3 Concept må vi nok vente litt lenger før vi ser resultatet av på veiene rundt om. Bærekraft er et sentralt begrep i denne bilen, skal vi tro BMW. Konseptbilen er helelektrisk, men interiøret skal være spesielt bærekraftig. Trevirket i dashbordet er eucalyptus-tre, bærekraftig kultivert i Europa et eller annet sted, og etterbehandlet med "naturlige substanser".

Les også: BMW Motorsport feirer 40

BMW i3 Concept er gjennomført bærekraftig. Foto: Morten LarsenBMW i3 Concept er gjennomført bærekraftig. Foto: Morten Larsen

Skinnet i setene er spesielt mykt fordi det er behandlet med bladene fra oliventrær. Som om dette ikke er nok, er deler av dashbordet og dørpanelene trukket med ull. Vi får håpe den er kortreist, lekkert er det uomtvistelig.

Les også: 5. generasjon BMW 7-serie er her

Elegant design

Konseptbilen vi bare kan drømme om er BMW i8 Consept Spyder, en fullhybrid plugin som går 0 til 100 på fem sekunder og bruker drivstoff som en småbil.

BMW i8 Concept har plassbesparende dører. Foto: Morten LarsenBMW i8 Concept har plassbesparende dører. Foto: Morten Larsen

Hvis vi skal holde oss til Tyskland litt til, blir Mercedes-Benz Concept Style Coupé en konseptbil hvor avantgard design er kombinert med nydelige proporsjoner bestående av konvekse og konkave elementer. Bortsett fra de spesielle frontlysene, som illuderer "blikket fra et villdyr", kunne bilen antagelig vært satt i produksjon.

Mercedes-Benz Concept Style Coupé. Foto: Morten LarsenMercedes-Benz Concept Style Coupé. Foto: Morten Larsen

Think utgjør en glidende overgang mellom tysk og fransk, idet bilen produseres i Lorraine. Til Paris bringer de med seg en bil de kaller Smart forstars. Ikke så å forstå at konseptbilen har noe med filmstjerner eller andre kjendiser å gjøre, navnet henspeiler på glasstaket, som gir lykkefølelse for de som elsker å kikke på nattehimmelens stjerner.

Les også: G-Klasse født på ny

Think forstars har en videoprojektor på panseret. Foto: Morten LarsenThink forstars har en videoprojektor på panseret. Foto: Morten Larsen

Ønsker man virkelig å imponere kameratgjengen, kan man slå på en videoprosjektor som ligger i panseret, rette bilen mot en hvit vegg og snurre film.

Vi holder oss i Frankrike og lar oss imponere over nordmannen Per Ivar Selvaag sitt designprosjekt Peugeot Onyx. Lang, bred og lav, bygget opp av karbonfiber og solide innslag av kobber. Ubehandlet vil jo dette bli grønt og fint med tiden. Bilen ble beundret av Louis Schweitzer, tidligere konsernsjef i Renault, idag styreformann i selskapet.

Peugeot Onyx er en elegant skapelse. Schweitzer til venstre av de tre herrer.Foto: Morten LarsenPeugeot Onyx er en elegant skapelse. Schweitzer til venstre av de tre herrer.Foto: Morten Larsen

Ikke bare bil

Før vi tar turen rundt til Asia, vil vi bare nevne at noe så fjernt fra bil som et flygel tilsynelatende har forvillet seg inn på Parisutstillingen. Peugeot har nemlig etablert Peugeot Design Lab. Svært sentralt på Peugeot-standen viser de nå frem resultatet av et nært samarbeid med flygelprodusenten Pleyel. Foruten et design som kunne ta pusten fra de fleste, strømmet smektende toner ut av det elegante instrumentet under pressedagene. Pris ukjent.

Peugeot Pleyel flygel. Foto: Morten LarsenPeugeot Pleyel flygel. Foto: Morten Larsen

Fra Asia har Honda tatt turen til Europa med sitt konsept Honda EV-STER, en liten men vakker skapning. Interiøret er som tatt ut av et romskip i en science-fiction film. Fra førersetet kan motoreffekt, hjulopphengets funksjon og mange andre elementer justeres. Ifølge Honda er dette neste generasjon fullelekrisk sportskjøretøy, og med carbonmaterialer er vekten redusert slik at den går 160 kilometer på en lading.

Honda EV-STER er en bil for kjøreglede. Foto: Morten LarsenHonda EV-STER er en bil for kjøreglede. Foto: Morten Larsen

Nissan TeRRa er en futuristisk SUV. Foto: Morten LarsenNissan TeRRa er en futuristisk SUV. Foto: Morten Larsen

Les også: Kjøretur med god karma

Fra Nissan har vi tidligere omtalt TeRRA, men det er en konseptbil til fra Nissan som har sin første opptreden på Paris Motor Show; PIVO 3. Den er laget for å vise hvilke nye teknologiske oppfinnelser som kan bli aktuelle for urbane kjøretøy i en ganske overskuelig fremtid. Nissan snakker her om Automated Valet Parking (AVP) og Robotic Agent Interface (RAI).

Det første er tydeligvis et parkeringssystem hvor bilen svinger både på for- og bakhjul for å smyge seg inn og ut av parkeringsplasser som blir stadig mindre. RAI står for intergrasjon av bilens nøkkelteknologi i en interface.

Nissan PIVO 3 kan svinge på alle fire hjul. TV-selskapene formidler inntrykk.Foto: Morten LarsenNissan PIVO 3 kan svinge på alle fire hjul. TV-selskapene formidler inntrykk.Foto: Morten Larsen

Mens vi er hos Nissan må vi nevne Infinity. Merket er Nissans svar på Toyotas Lexus, og hadde med seg en særdeles vakker konseptbil, Inifinti EMERGE-E. Denne ble avduket på Geneve-utstillingen, og er en elektrisk bil med en 1,2 liters motor som rekkeviddeforlenger.

Inifinity er Nissan sitt svar på Lexus. Foto: Morten LarsenInifinity er Nissan sitt svar på Lexus. Foto: Morten Larsen

Les også: Lexus viser nytt coupékonsept

Rekkeviddeforlenger

Motoren driver ikke bilen, bidrar kun til å lade batteriene. Det samme konseptet har koreanske Hyundai i-oniq, som fremstår som en "shooting brake", en stasjonsvogn light. Mer har vi ikke å fortelle om den, men som konseptbiler flest er den tatt frem for å forbedrede publikum på både design og teknologi som kommer.

Hyundai i-oniq har stasjonsvognpreg. Foto: Morten LarsenHyundai i-oniq har stasjonsvognpreg. Foto: Morten Larsen

Les også: Hyundai tar nytt grep - nå teknologisk

Chevrolet viste to konseptbiler "for ungdom". Tanken er å skape interesse for å kjøpe en bil, enkelt og greit. Bilene er tenkt produsert i samarbeid med kunden; vedkommende skal kunne spesialsy sin helt personlige bil, slik vi har forstått det.

En av to konsepter Chevrolet har laget for ungdom. Foto: Morten LarsenEn av to konsepter Chevrolet har laget for ungdom. Foto: Morten Larsen

Vi avslutter med det vi trodde var utstillingens sprøeste konseptbil. Konsept var det, og helt klart sprøtt. Men det viste seg å være et eksperiementelt konsept på hvordan et GPS-basert navigasjonssystem kan være i en bil.

Utstillingens sprøeste konsept. Foto: Morten LarsenUtstillingens sprøeste konsept. Foto: Morten Larsen

Vi prøvde konseptet, og fant det lite brukervennlig. Da gikk vi helt fra konseptene....

Her finner du mer stoff fra Paris Motor Show:

Les også: Paris motorshow i gang

Les også: Paris-utstillingen åpnet for publikum

Les også: Det er bare å glede seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser
Siste nytt
11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser
Populært