Meny

Hvert tredje barn sikres feil i bil

Mange mangler kunnskap om hvordan man sikrer barn i bil, påpeker Folkehelseinstituttet. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37 prosent av alle barn under 16 sitter feilsikret i bilen, viser ny studie fra Folkehelseinstituttet.

For 23 prosent av barna er feilen så stor at en kollisjon ville få svært alvorlige konsekvenser, viser studien fra Folkehelseinstituttet.

Undersøkelsene ble gjort i samarbeid med utrykningspolitiet langs høyhastighetsveier i sørøst-Norge. Totalt ble 1260 barn under 16 år inkludert i studien.

De fem vanligste feilene, uavhengig av aldersgruppe, er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen i stedet for over skulderen og små barn (under 135 cm) som sitter i sete uten sidestøtte.

– Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig. Målet med denne studien var derfor å evaluere feilbruken av sikringsutstyr for barn i bil, knyttet til barnets høyde, alder og type utstyr, sier doktorgradsstipendiat Marianne Skjerven-Martinsen i en pressemelding.

I den pågående hovedstudien til «Barn i bil»-prosjektet undersøkes alle alvorlige bilulykker i sør-øst Norge hvor det er barn i bilen.

Til nå er over 100 ulykker inkludert. Resultatet av denne studien blir publisert våren 2013.

Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge.

Les flere saker her

Motor
Populært