Meny

Vegdirektoratet vil ha dieselgebyr i storbyene

STORBYAVGIFT: Vegdirektoratet ønsker å innføre nye avgifter på dieselbiler i landets største byer. Arkivfoto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra neste vinter kan det koste flere tusen kroner å kjøre dieselbil i storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim. I alle fall hvis Vegdirektoratet får det som de vil.

– Det er fortsatt tidlig å si noe om gebyrenes størrelse, men de bør være merkbare. Vi snakker nok om et par tusen kroner for en vinter. Minst, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen ved seksjon for trafikkforvaltning i Vegdirektoratet til VG.

Han mener det er enklere å innføre et slikt gebyr framfor å innføre totalforbud mot dieselbiler, og sier at bilistene kan velge om de vil betale for hele sesongen eller dag for dag.

Les også: Beroliges av «skrekkeksempelet» Norge

– Dieselbiler utgjør en miljøfare som vi ikke var klar over da regjeringen anbefalte dem i 2007. Ved å kreve en merkbar avgift vil nok de som ikke egentlig trenger å bruke bilen, sette den hjemme, sier Christiansen.

Anbefalingen ble sendt til Samferdselsdepartementet i september, men den lange saksbehandlingstiden gjør at et slikt gebyr tidligst kan tre i kraft neste vinter hvis departementet velger å følge anbefalingen.

Les også:

- Norge har verdens dyreste bensin

Gratis p-plasser kan bli forbudt

Utviklet alternativ til diesel - fikk kjemperegning

Bilfellene er kommet for å bli

Slik produseres renere diesel


Les flere nyheter

Motor
Populært