Ut på tur – aldri sur

BARSK: Avtoros Shaman er det ultimate kjøretøyet for dem som er gått lei av Hummer og lignende lekebiler. (FOTO: Øyvind Skar)

Når russerne skal på tur, lar de seg i hvert fall ikke stoppe av dårlig vær og elendige veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vladivostok befinner seg 6500 kilometer øst for Moskva. Og å kjøre gjennom Sibir skal visstnok ikke være noen spøk. Men med Avtoros Shaman burde det gå bra.

Hummer på russisk

ATV har tydeligvis utvidet mening i Russland. Selv digre amerikanere som Hummer blir til lekebiler ved siden av denne niseteren, premierevist på ettersommerens bilmesse i Moskva.

Dimensjonene tar nesten pusten fra en, med lengde på 6,3 meter og full lastebilbredde på 2,5 meter. Det 3,9 tonn tunge personellkjøretøyet rager dessuten 2,7 meter over bakken som slett ikke behøver å være dekket av asfalt. Med bakkeklaring på 45 cm subber Shaman over selv ganske store steiner.

Les også: Svenskene kjører denne med personbil-førerkort

Teknologien imponerer like mye som dimensjonene. Bilen trekker på åtte hjul, alle er uavhengig opphengt. Den styrer også på alle hjulene, de fire framre hjulene uavhengig av de fire bak. Det betyr at bilen nærmest svinger rundt sin egen akse eller kan styres slik at den parallellforskyves på veien.

7 km/t i vann

Farten oppgis til 80 km/t på vanlig vei. Mer imponerende er farten i vann: 7 km/t ved hjelp av hydraulisk drevet propell. Luft i alle hjulene kan fra kommandosentralen tappes ut for å bedre flyteevnen på bløtt underlag.

Bakker og sidehellinger byr slett ikke på problemer. Lavt tyngdepunkt, hytta er tross alt bygd i komposittmateriale, gjør at inntil 47 grader sidehelling og 45 grader motbakke går bra.

Les også: Familiebilen vi ikke vil ha

Motorene imponerer mindre. Tre av dem leveres av Hyundai, den fjerde kommer fra Iveco. Den kraftigste yter kun 240 hk og 460 Nm i dragkraft. Forbruket oppgis til beskjedne to liter per mil. Med tank på 260 liter trenger du bare fylle fem ganger på veien fra Moskva til Vladivostok.

Åtte pluss en

Også innvendig er det dimensjoner over Shaman. De åtte passasjerene sitter med god plass i individuelle stoler. Føreren inntar noe som mer ligner en kommandosentral enn hytta på en bil, men Shaman styres med vanlig ratt.

Les også: Tilbød gratis sex som rabatt

Shaman koster fem millioner rubler (snaut en million kroner) og er foreløpig bare å få kjøpt i Russland. Men eksport skal visstnok være aktuelt. Bilens historie går for øvrig tilbake til 2006. Den gang hadde den tre aksler. Først i 2008 fikk den fire, og et utseende ikke ulikt dagens modell.

Les mer motorstoff

Personvernpolicy