Meny

Bruktbil

Familiebilene du egentlig burde kjøpe

MULTI-MULIGHETER: Fordelene med flerbruksbilen er plassen og plassutnyttelsen som knuser de fleste stasjonsvogner. Legg til fleksible seteløsninger og høy kjørestilling, og du har en bil som mange nordmenn vil ha glede av. Foto: Mazda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvalitetsrapportene tyder på at du kan få svært mye bil for pengene ved å se etter en brukt flerbruksbil.

Nordmenn pusser opp for 60 milliarder kroner i året, og bilen brukes hyppig til å handle møbler og materialer. Med dette som bakteppe burde flerbruksbilene være populære biler i Norge, selv om registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at vi må helt ned på 37. plass før vi finner en flerbruksbil. Der finner vi Ford S-Max . På 42. plass finner VW Touran.

Av andre store flerbruksbilene finner vi Opel Zafira på 66.plass, Peugeot 5008 på 73. plass, VW Sharan på 75. plass og Mazda5 helt nede på 118 plass med 107 solgte biler i år.

- Flerbruksbilen burde egentlig passe det norske bilholdet utmerket. Dette er praktiske biler med masse plass, skreddersydde for storhandel hos Ikea og Maxbo, samt transportering av egne og andres unger til fotballtreningen, sier Øyvind Jakobsen, biljournalist i Vi Menn Bil Top Gear.

Bruktkupp

Med en brukt flerbruksbil kan du få veldig mye bil for pengene, biler med både mye plass og praktiske løsninger. Her har vi valgt å se på flerbruksbiler som har gått 50 000 til 100 000 kilometer. I praksis betyr det at de ofte er fire til seks år gamle, og det gjenspeiles i modellutvalget. Vi har brukt Dekra som hovedkilde, men også sjekket bilene mot kvalitetsrapporter fra britiske What Car? og svenske Bilprovningen. Angitt prisområde gjelder i hovedsak for fire til seks år gamle biler.

Kontrollorganet Dekra har samlet data fra 15 millioner kjøretøykontroller. Skal du kjøpe bruktbil, er dette et fint utgangspunkt. Her finner du det aller meste av modeller som er vanlige i Norge, og mye mer. Dekra grupperer bilene etter kilometerstand, slik at du høyst sannsynlig kan finne statistikk for nettopp den bilen du vurderer å kjøpe.

Men merk deg følgende: Det er altså snakk om statistikk – et gjennomsnitt for de kontrollerte bilene av hver enkelt modell.

Som fornuftig bruktbilkjøper må du selv sørge for å få sjekket akkurat den bilen du er interessert i. Om statistikken sier at bilen er god, kan den likevel være dårlig vedlikeholdt av den forrige eieren.

=

MANGE MULIGER: Blant fordelene med flerbruksbilen er oseaner av plass. Men svært fleksible seteløsninger er det aller viktigste. Foto: Mazda

Ford S-Max (06-)

S-Max kombinerer rikelig med plass, setefleksibilitet, komfort og kjøreegenskaper på en førsteklasses måte. S-Max er større og har mer plass enn Touran og de andre kompakte flerbruksbilene. Storbilaktige kjøreegenskaper og fin komfort. Bilen er bygd på samme basis som Mondeo, og Dekra gir den toppkarakter i sin klasse for teknisk kvalitet. Svenske Bilprovningen har derimot funnet flere feil i sine kontroller, så sjekk din kjøpskandidat.

Prisområde: 210 000-320 000 (1,8 TDCi og 2,0 TDCi)

2006 Ford S-MAX. (4/3/2006)=

GIGANTEN: S-Max er større og har mer plass enn Touran og de andre kompakte flerbruksbilene. Alt etter hvor mange seter du har i oppreist posisjons varierer plassen fra 285 til hele 2000 liter. Foto: Ford

Mazda 5 (05-10)

De store skyvedørene er svært praktiske i en familierettet flerbruksbil. Ikke bare slipper du å være redd for at ungene skal klinke døra inn i naboens bil, de gjør det også lettere å komme inn og ut. Plass til seks pluss et “nødsete” om du trenger det. 78,8 prosent av Mazda 5-ene er helt uten feil, et resultat som ligger mellom S-Max og Touran.

Prisområde: 170 000-230 000 (2,0 D 110 hk)

=

SYV SETER: Plassen i Mazda5 varierer fra 158 til 1485 liter. Foto: Mazda

VW Touran (03-10)

Bestselger i denne klassen gjennom mange år. Touran har plass til inntil sju – eller et lite flyttelass – og typisk VW-trygge kjøreegenskaper. Bygd på Golf-teknikk, og det er en god basis når det gjelder kvalitet. Vi synes seteløsningen i rad to er mer tungvint enn i mange konkurrenter, men fordelen er at du kan ta setene helt ut om du trenger maksimal lasteplass.

Prisområde: 170 000-255 000 1,9 TDI 105 hk 5-7 seter

=

MYE PLASS: Alt etter hvor mange seter du bruker varierer plassen i VW Touran fra 121 til hele 1989 liter. Foto: VW

Forsiktig: Ford Galaxy/Seat Alhambra/VW Sharan (forrige generasjon)

“Søskenbiler” bygd på samme fabrikk i Spania. Gammel teknisk basis, gjennomgående flere feil enn gjennomsnittet for klassen.

Prisområde: Flest Sharan blant nyere biler, 160 000-250 000

=

FORSIKTIG: Kvalitetsrapportenene tyder på at du bør være ekstra oppmerksom dersom du vurderer en eldre VW Sharan. Foto. VW

Les også

Quiz: Hvilke barske familiebiler ser du her

De fem beste brukte SUV-ene

Vanskelig å gjøre tryggere bruktbilkjøp enn dette

Bilimport: Gunstig eurokurs gjør drømmebilen billigere

Motor
Populært