Klart for oppblåsbare bilbelter

OPPBLÅSBART: Fords nye bilbelte for baksetepassasjerene blåser seg opp om uhellet skulle være ute. (Foto: Ford)
OPPBLÅSBART: Fords nye bilbelte for baksetepassasjerene blåser seg opp om uhellet skulle være ute. (Foto: Ford)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kommer bilbelter som blåser seg opp om uhellet skulle være ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilbelter med innebygd kollisjonspute, rett og slett. Teknikken er slett ikke ny, og er demonstrert på en rekke utstillinger gjennom årene. Men først nå kommer slike belter i en masseprodusert bil. I Europa ved at Ford tilbyr dem i baksetet til Mondeo fra 2013.

Økt sikkerhet

Sikkerhetsbeltet slik vi kjenner det i dag med tre festepunkter går tilbake til 1959, da Volvo standardiserte det i sine biler. I 1980-årene kom de første kollisjonsputene i Mercedes, og utover i 1990-årene ble putene vanlig i helt alminnelige biler. Først var det to puter foran, så kom sidekollisjonsputene og dernest hodegardiner i hele bilens lengde, slik vi kjenner en bils standard sikkerhetsutrustning i dag.

Les også: Vil doble boten for å kjøre uten bilbelte

Når Ford nå bringer oppblåsbare baksetebelter inn i bilene løftes sikkerheten til et enda høyere nivå. Mens forsetepassasjerene har store puter å støte mot, er baksetepassasjerene i høyden beskyttet ved støt fra siden, men har ikke noe som beskytter ved frontkollisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De oppblåsbare baksetebeltene er utformet for å redusere hode-, nakke- og brystskader på dem som sitter i baksetene. Særlig barn og eldre personer vil være mer utsatt for slike skader

NY I 2013: Ford Fusion, tvillingbroren til neste Ford Mondeo. (Foto: Øivind Skar) NY I 2013: Ford Fusion, tvillingbroren til neste Ford Mondeo. (Foto: Øivind Skar)

Fordeler kreftene

Ved en ulykke blåses beltet like hurtig opp som kollisjonsputene, og fordeler kollisjonskreftene over et område fem ganger større enn det tradisjonelle bilbeltet.

– Vi har gjennomført omfattende tester av systemet, og brukt hele vår familie av kollisjonsdukker. Dette gir dokumenterbar ekstra beskyttelse, sammenlignet med standard setebeltesystemer for baksetene, sier Joerg Doering, ingeniør for sikkerhetsbelter hos Ford of Europe.

Les også: Annenhver som omkom i trafikken brukte ikke bilbelte

Det oppblåsbare bilbeltet ble først tilbudt på Ford Explorer i USA I 2011. 40 prosent av kundene valgte dette ekstrautstyret.

Les flere bilsaker