Toyota Prius+ Seven:

Bærekraftig 7-seter

Foto: Morten Larsen

Toyota Prius+ Seven har fått plass til syv og Litium-Ion batteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRATISLAVA (ABC NYHETER) Etter en litt svak start i 2000 tok salget av Prius seg godt opp i perioden 2007 til 2010. 2011 ble naturlig nok et svakt år, men har tatt seg betydelig opp så langt i år. Når Toyota nå kommer med sin Prius+ Seven, og senere lanserer Prius med Plug-in kan salgstallene nå imponerende høyder. Vi har prøvekjørt nyskapningen, og vi likte det vi opplevde.

Karosseridesign

Mange spør seg hvorfor hybridbiler må ha så sært utseende. Svaret er ikke lett å gi, men det kan være at bilprodusentene helt bevisst ønsker å skille hybridbilen fra sine øvrige bilmodeller og markere at de er annerledes. Eller forklaringen kan ganske enkelt være at ressursene som er tildelt utviklingen av bilen hovedsaklig har gått til den teknologiske delen, og at lite er blitt igjen til design med apell.

Uansett var de første hybridbilene litt rare. Toyota har med sin Prius+ Seven beholdt Prius sitt særpreg, men gjort karosseriet svært mye mer behagelig å hvile øynene på.

Bilen er strukket ut, akselavstanden er økt, og den kler så absolutt denne øvelsen. Toyotas kommunikasjonsdirektør Fabio Capano forteller til ABC Nyheter at det nå er brukt mye tid i vindtunneller og bilen er designet med såkalt Computer Fluid Dynamic. Det betyr at væsker og data er brukt for å analysere luftmotstanden. Den litt flate fronten er et resultat av erkjennelsen av at flate karosserideler gir mindre luftmotstand.

Interiør

Toyota påpeker at Prius+ har et helt nytt interiør. Vanlig Prius har et futuristisk dashbord mens Prius+ har et mer nøkternt dashbord. Oppe ved frontruten ligger instrumentene med den mest sentrale informasjonen. Monitoren midt på dashbordet gir nå informasjon om navigasjon og hybridsystemets virkemåte.

Dette siste er faktisk ganske nyttig, ettersom bilen er så støyisolert at det ikke alltid er så godt å høre om motoren er startet eller ikke. Rattet er akkurat det samme. Girspaken er på Prius+ flyttet opp fra den tradisjonelle plassen på midtkonsollen, og opp på dashbordet. Her står den sammen med Power-knappen og knappen som setter på parkeringsbremsen.

Setene er gode å sitte i, med grei sidestøtte. Midtre seterad kan justeres i lengderetning, og bakre seterad kan også benyttes av voksne mennesker men har en begrensning i høyden på omkring 1,85.

Les også: Slik blir dieselforbudet

Plass

Som nevnt er Prius+ en 7-seter og plassen passasjerene har til rådighet er god. Med alle setene på plass er bagasjeplassen opp til seteryggen på 200 liter inklusiv et rom under dørken. Slår man bakre seterad ned øker plassen til 784 liter, og med alle setene unntatt forsetene slått ned er 1.750 liter tilgjengelig opp til taket. Rommet under bagasjeromsgulvet er 43 cm dypt og tar 60 liter.

Motor

"Atkinson Cycle Engine". Har du noengang hørt om det? Atkinson var engelskmann og en smart fyr som pønsket ut hvordan en motor kunne gjøre én rotasjon og få med seg alle fire taktene. En normal firetakts motor trenger to rotasjoner.

Han klarte biffen i 1882, og med lavere kompresjon og mindre tap av energi på et stempel som flyr opp og ned, ble utnyttelsen av energien bedre. Imidlertid var motoren komplisert og med litt svak ytelse, så oppfinnelsen ble liggende.

Les også: Tre supre SUV-er til under 130.000

Det vil si inntil motorer med variable ventiltider la forholdene til rette for å forsøke seg igjen. I dag er det flere bilmerker som benytter Atkinsons oppfinnelse som drivkilde i hybridbiler, og Toyota Prius er en av dem. Nye Prius+ Seven har en 1,8 liters Atkinson-motor hvor returen av eksosgassene er forbedret. Resultatet er en motor som har lite tap av energi, og som sammen med en elektromotor fungerer kjempefint.

En kilde til energitap er vannpumpen, som vanligvis drives av en kilerem. Derfor har Toyota tatt i bruk en elektrisk drevet vannpumpe som gjør at gjennomstrømmingen av kjølevann i motoren kan styres mye mer presist, noe som bidrar til bedre utnyttelse av drivstoffet.

Motoren er en 1,8 liters VVT-i. Foto: Morten LarsenMotoren er en 1,8 liters VVT-i. Foto: Morten Larsen

Én genistrek er at på Prius+ brukes eksosen til å varme opp kjølevannet for at motoren så raskt som mulig skal få arbeidstemperatur ved kaldstart. Toyota har tallfestet forbedringene med den nye motorern, og fortalte ABC Nyheter at drivverket er 33% lettere og 27% mer effektivt enn en standard Prius motor. Dette er med og forbedrer hybridsystemet og gir bedre drivstofføkonomi.

Oppvarmingen av kjølesystemet med varm eksos gir også raskere oppvarming av kupéen.

Les også: Småbiler som flytter grenser

Drivverk

Kraften overføres av en E-CVT Hybrid transaksel. Den inneholder den elektriske motoren, kraftfordeler, generator og CVT-utvekslingen i én pakke. I størrelse kan den sammenlignes med en tradisjonell girkasse, og er ifølge Toyota hjertet i deres Hybrid Synergi Drive system.

Elektromotoren/generatoren på 60 kW arbeider i tandem med bensinmotoren for å gi en aksellerasjon under kjøring i EV-modus som er på høyde med vanlige Prius. Toyota har valgt å kjøle elektromotoren med væske her, i motsetning til luftkjøling på vanlig Prius.

Ny batteripakke

Batteripakken sitter mellom forsetene. Foto: Morten LarsenBatteripakken sitter mellom forsetene. Foto: Morten Larsen

Nikkel-metall hydridbatteriet i Prius er på Prius+ erstattet med en helt ny pakke bestående av 56 celler arrangert vertikalt. Det nye batteriet har samme ytelse som i vanlig Prius, men er 8 kilo lettere og vesentlig mer kompakt, og er nå trygt plassert i midtkonsollen mellom forsetene.

Kjøreegenskaper

Dette er selvsagt ingen racerbil, men kjøreegenskapene er fullt ut tilfredsstillende selv om man angriper svingene litt agressivt. Nytt på Prius+ er et system som reduserer bilens "pitch og bounce". Det betyr at dreiemomentet brukes slik at bilen ikke stuper forover ved nedbremsing eller løfter fronten ved akselerasjon.

Nye Prius+ Seven gikk under vår test svært stille. På vårt spørsmål kan Toytas folk fortelle at det er brukt mye støydempende materiale, spesielt mellom motorrom og kupé. Dessuten er vinduene designet nettopp med tanke på lav vindstøy.

Les også: Mulig superbil fra BMW

Forbruk og miljø

Vi ble under presentasjonen fortalt at siden 1997 har Toyota produsert over 4 millioner fullhybrid biler på verdensbasis. Beregninger Toyota har gjort antyder at det har spart verden for utslipp av CO2 i størrelsesorden 25 millioner tonn.

Fakta er at Prius+ Seven er oppgitt å gå på 0,41 liter på mila, og en av deltakerne under presselanseringen klarte å oppnå dette forbruket på en sekvens av testruten. Det gir et CO2-utslipp på 96 gram/km ved kombinert kjøring.

Les også: Diesel eller elektrisk? Ja takk, begge deler

Det som er interessant for de som er opptatt av vedlikeholdskostnader kan være at bilen er satt opp med 30.000 km serviceintervaller. Bremseklosser og skiver kan holde opp mot 100.000 km. Årsaken til dét er at man ved forsiktig bremsing ikke bruker bremser til fartsreduksjon overhodet – kun generator.

Utstyr

Prius+ Seven leveres i tre utstyrsvarianter; Advance, Executive og Premium. Grunnmodellen har blant annet regnsensor, Cruise Control og nøkkelfri løsning. Executive har blant annet ryggekamera, Head Up Display og varmeseter foran. Premium har i tillegg blant annet 17" aluminiumsfelger, parkeringsassistanse og Pre-Crash radarbasert sikkerhetssystem.

Informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge opplyser at de første bilene leveres kunder rundt september, de regner med å selg 1.000 stk i år og 1.400 i 2013 i tillegg til omlag 1.000 vanlig Prius. 60% av bilene vil antagelig leveres med Executive utstyrsvariant.

Pris

Innstegsmodellen vil koste 321.400,-. Executive ca 341.000,- og toppmodellen Premium ca 384.400,-.

Konklusjon

Vi fant oss godt til rette i Toyota Prius+ Seven, og likte det vi så. Vi tror spesielt barnefamilier med omtanke for miljøet og driftsøkonomi vil satse på denne bilen. Konkurrenter; VW Touran, Peugeot 5008 og Ford Grand C-Max. Vi kommer tilbake med en test under norske forhold når bilen er ankommet Norge.

Les mer om motor

Tekniske data

Toyota Prius+ Seven

VTi120

Pris, fra kr

321.400

Motorkonfigurasjon

4 på linje

Slagvolum, cm3

1.798

Motoreffekt, kW/hk

73/99

Max dreiemoment, Nm v/turtall

142/4.000

Elmotor effekt, kW/hk

60/82

Dreiemoment, Nm

207

Akselerasjon 0-100 km/t, sek.

10,8

Toppfart, km/t

165

Co2-utslipp, blandet kjøring (gram/km)

96

Forbruk blandet kjøring, l/mil

0,41

Svingdiameter, meter

6,2

Lengde (mm)

4.615

Bredde (mm, inkl speil)

1.775

Høyde (mm)

1.600

Akselavstand (mm)

2.780

Sporvidde foran/bak

1.530/1.535

Bakkeklaring, cm

14,5

Vekt (kg)

1.565

Nyttelast

450

Bagasjerom min/maks liter

232/1.750

Drivstofftank (liter)

45

Drivstoff

Bensin

Girkasse

CVT

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 Klimaforsker: – Jeg må ærlig si at optimismen avtar og smilet stivner12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet
Siste nytt
15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46NorgeKlimaforsker: – Jeg må ærlig si at optimismen avtar og smilet stivner12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet
Populært