Én av tre svir av mer enn planlagt på bil

For svært mange nordmenn er bilkjøp i større grad basert på følelser enn fornuft, tror informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson. Foto: Colourbox.com
For svært mange nordmenn er bilkjøp i større grad basert på følelser enn fornuft, tror informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson. Foto: Colourbox.com

Et for dårlig gjennomtenkt bilkjøp kan få konsekvenser for familieøkonomien, advarer Skandiabanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også:

Billån
Råd og tips om billån

Boliglånskalkulatoren
Her ser du hele listene på boliglån på det beløpet du ønsker.

Boliglånsoversikt
Viser de fem beste bankene på fire beløp innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi. Totalt 8 lister.

Rammelånskalkulator
Kalkulatoren viser deg hva rammelånet koster deg, og hvor lang tid det tar før det rammen er brukt opp med gitte forutsetninger.

Lån med restverdi
Lån med restverdi brukes oftest i forbindelse med billån. I stedet for at lånet nedbetales til null, betales det ned til bilens restverdi.

Les flere økonomisaker:

Nytt skifte i Orkla-toppen

De beste mobildata-abonnementene

- Umulig for oss å fortsette drift her

Oljefondet tapte 10,6 milliarder på etikken

- En krise av enorme proposjoner

Hele 29 prosent, eller omtrent hver tredje nordmann, bruker mer på bilkjøpet enn de opprinnelig hadde tenkt å bruke. Det viser en undersøkelse gjort av analysebyrået YouGov på oppdrag fra Skandiabanken.

Blant bilkjøpere i etableringsfasen er det enda flere som svir av mer på bil enn de hadde tenkt i utgangspunktet, viser undersøkelsen. I denne gruppen oppgir så mange som 39 prosent at de brukte mer på bil enn de i utgangspunktet hadde budsjettert med.

Kjøper på impuls

Bilkjøp kan være emosjonell affære for mange, og dette kan være årsaken til at så mange overskrider budsjettet sitt, tror informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson. Men ender rett og slett opp med å gjøre et impulskjøp i bilforretningen.

– Vær bevisst det totale kostnadsbildet og hvor mye du har råd til å bruke på bil. Mange tenker bare på hva selve bilen koster, men det er lurt å sjekke hvor mye finansiering, forsikring og faktiske driftsutgifter kommer på også, sier Anderson i en pressemelding.

Les også: Spar penger med smart bilfinansiering

I og med at bil er en av de dyreste tingene vi kjøper, kan et impulskjøp basert mer på følelser enn på fornuft skape problemer for familiens økonomi i flere år fremover, advarer Skandiabanken.

Høye gebyrer

De fleste må låne penger til bil, og lånebetingelsene kan bli svært avgjørende for hvor dyrt bilkjøpet blir til syvende og sist.

Du kan blant sjekke rentebetingelser fra ulike billån-tilbydere på Finansportalen.no.

I tillegg til rentenivå, bør du absolutt undersøke hva slags gebyrnivå det er hos låntilbyderen du vurderer.

Få mer informasjon og tips om billån i denne artikkelen.

- For billån har gebyrene blitt ganske høye de siste årene- enkelte tilbydere tar helt opp mot 85 kroner i månedsgebyr, forteller redaktør i ABC Penger, Rune Pedersen.

Vær oppmerksom på at lån du får gjennom bilforhandlere - som tilbys av ulike finansieringsselskaper - ofte har høyere gebyrer enn lån fra andre typer låntilbydere.

Pakk inn i boliglånet

Hva slags type lån du velger har naturligvis også en del å si for hvor dyrt bilkjøpet blir totalt sett.

Dersom du har et vanlig boliglån eller et rammelån, vil det normalt lønne seg å pakke billånet inn i dette lånet fremfor å ta opp billån med pant i bilen.

Les også: Spar tusener på smartere nedbetaling

Sistnevnte vil nemlig bli en god del dyrere enn om du låner penger til bil med pant i bolig. Mens du i år har kunnet få boliglån med en rentesats på tre-tallet, har den effektive renten på billån vært på drøye fem prosent.

Du kan lese mer om det å låne til bil med boliglån eller rammelån i denne artikkelen.

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy