Åpen for alle - alltid

Adelens arbeidshest

FOREVER YOUNG: Mercedes Geländewagen nå som G 63 AMG med 544 hk. (Foto: Daimler AG)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børstraktoren til Mercedes har rundet 33 år og er sprekere enn noen gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oldingen med det – i bilsammenheng – forhistoriske utseendet oppgraderes nå av AMG fra G55 til G63, hvilket betyr 5,5 liters V8 biturbo motor, 544 hk og 760 Nm i dragkraft under det lange panseret. For dem som ikke har det fullt så travelt kan G-klasse, eller Geländewagen som er det originale navnet, leveres med 3,5 liters dieselmotor, uten at bilen av den grunn blir særlig økonomisk på veien: 295 gram CO2 i utslipp per kilometer

Politibil

Det var neppe utslippet som lå til grunn da politiet skaffet seg skuddsikre Geländewagen. For du har sett bilde av denne bilen med jevne mellomrom i nyhetssendinger etter 22. juli, med Anders Behring Breivik i baksetet.

Geländewagen har en lang historie – helt tilbake til 1979 – og var i hovedsak Mercedes' svar på britiske Range Rover. Hvorfor skulle britene nærmest ha monopol på å bygge biler med gode terrengegenskaper for de bedre bemidlede med store jordeiendommer?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

G-klassen skulle tidlig vise seg å få en helt spesiell posisjon i Norge. Siden bilen fra første dag var svindyr med norske avgifter, men samtidig stor og tung, lot den seg greit bygge om og tilpasses ulike og så godt som skattefrie bilklasser; minibuss, kombinert bil og lukket lastebil. Alt dette foregikk utenfor den offisielle importørens kontroll.

Les også: Luksus-el-bilen nordmenn er ville etter

I bussfilen

Nettopp muligheten til å kjøpe bilen nærmest uten avgift og kjøre i buss/taxifilene gjorde minibussvarianten så populær at det en periode var langt lettere å få øye på en Geländewagen i Oslo enn i Tyskland. Så midt på 80-tallet gikk kjøretøyet under navnet «børstraktor».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt fra første stund er G-klasse også produsert som militært kjøretøy. Det norske forsvaret har eksempelvis opp gjennom årene skaffet seg tusenvis av dem som feltvogn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå, 33 år senere, lever Geländewagen i beste velgående. Den er nesten helt lik originalen å se på, men altså mer motorsterk enn noen gang. Den er faktisk blitt bedre å kjøre med årene, men traktorfølelsen henger igjen. Dette er ingen bil for amatører verken som ny eller brukt. Dyr å eie er den også.

Les også: Tøffer seg for damene

AMG

Som varebil koster Geländewagen fra 900.000 kroner, som personbil fra 1,4 millioner. AMG-varianten koster 2,5 millioner kroner, som varebil nær 1,1 million kroner mindre.

Det er fortsatt prisen på leketøyet som skiller små fra store barn.

Les også: Gatas ramp

Les mer om motor i ABC Nyheter

Les flere nyheter