Meny

Hyundai Veloster:

Gatas ramp!

Hyundai Veloster er en rampete bil, men mest utenpå. Fotos: Morten Larsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har testet en særegen bil, som ikke var helt slik vi forventet.

En bilprodusent som har imponert stort den siste tiden er Hyundai. Med ny design som faller i smak, og biler som er velutstyrte og med gunstige priser har bilene gått unna som varme hvetebrød.

Alle bilmodellene har familiære linjer unntatt Santa Fe, men den nye Santa Fe blir offisielt lansert på New York-utstillingen i disse dager. Da får også den et design som gir tilhørighet til Hyundai-familen.

Men så har vi Hyundai Veloster som står der foran oss. Fronten er klart Hyundai, men fra A-stolpen og bakover har det skjedd et eller annet på designavdelingen. Veloster ble vist frem som konseptbil på 2007 Seoul Motor Show, men da produksjonsmodellen kom i fjor viste det seg å være få endringer fra konseptstadiet.

En konseptbil kan nemlig være ganske sær i sitt formspråk, men det vanlige er at formen da oftest er kraftig moderert når den kommer på markedet. Slik var det ikke helt med Veloster.

Karosseridesign

Formen på Veloster er i hvert fall morsom, selv om vi ikke helt klarer å gjøre oss opp en mening om den er fin eller bare litt rar. Spesiell er den i hvert fall, og den tiltrekker seg mange, lange og nysgjerrige blikk.

Baklysene er rene kunstverk i Art Deco-stil. Foto: Morten LarsenBaklysene er rene kunstverk i Art Deco-stil. Foto: Morten Larsen

Fronten, med den heksagonale grillen, følger Hyundai sitt "flytende" designspråk. Ifølge designavdelingen til Hyundai skal formen på Veloster være inspirert av en motorsykkelhjelm, hvor frontruten, den sorte A-stolpen og siderutene sammen danner visiret på hjelmen.

Store 18 tommers hjul med kraftige, maskuline hjulbuer gir bilen et preg av å være "plantet" på asfalten.

Den bakre del av bilen er kanskje litt tung i uttrykksformen, men ganske tøff også. Vi liker den diffuserdesignede bakstussen med to frekke eksosrør midt på.

Interiør

Også interiøret skal være inspirert av tanken på en motorsykkel, en sammenligning vi har problemer med å se. I døren er det et solid gripehåndtak som er ganske praktisk. Lignende håndtak sitter på midtkonsollen, så her er det ingen problemer med å holde seg fast når det går hardt for seg.

Interiøret er en av bilens sterke sider. Foto: Morten LarsenInteriøret er en av bilens sterke sider. Foto: Morten Larsen

Setene er gode å sitte i, de gir grei lår- og sidestøtte og knapper og brytere sitter lett tilgjengelig. Det eneste å trekke litt for er knappen for å låse opp dørene. Den sitter i døren bak det nevnte dørhåndtaket og skulle hatt innlagt lys i likhet med de andre knappene samme sted. Når man må låse opp døren i mørket er det omtrent umulig å finne bryteren.

Plass

Adkomsten til baksetet er gjennom kun én dør, og den sitter på høyre side. Dørhåndtaket er integrert i dørkarmen for at bilen skal beholde sitt kupépreg.

Berit og Iren var forsøkskaniner og fant seg godt tilrette i baksetet. Foto: Morten LarsenBerit og Iren var forsøkskaniner og fant seg godt tilrette i baksetet. Foto: Morten Larsen

Noen mener baksetet bare er stort nok for barn, men voksne går fint inn så lenge de ikke er for høye. Benplassen er fin, verre er det med høyden, men baksetepassasjerer opp til en meter og sytti har det ypperlig. Mellom setene er det to koppholdere.

Sikkerhet

Euro NCAP har gitt Veloster 5 stjerner, en rating på 96% for voksne og 89% for barn. Bra. Ett bidrag til de gode tallene har muligens en solid, integrert B-stolpe som går rundt hele bilen. Dette gir god beskyttelse mot påkjørsler fra siden.

Sikten ut av bilen bakover er sterkt begrenset, så her blir det å rygge på speil. Heldigvis har bilen ryggekamera og ryggesensorer, slik sett er begrenset sikt godt kompensert.

Les også: Stjerna i klassen

Komfort

Vi forventet at en såpass sportslig, liten bil skulle være stiv og ukomfortabel å kjøre.

Foto: Morten LarsenFoto: Morten Larsen

Fjæring og dempere er stramme, men vi synes kompromisset mellom komfort og kjøreegenskaper er godt ivaretatt. En positiv overraskelse vi ikke hadde forventet.

Bilen er utstyrt med 18" hjul og lavprofil dekk. Tøft å se på, men gjør asfaltskjøtene litt mer merkbare.

Armlenet på midtkonsollen synes vi var i høyeste laget og var i veien for albuen når man skal gire. Løsningen var å kjøre med lokket åpent.

Motor

La det være sagt med en gang; dette er ingen racerbil. Men som langtursbil har den tilstrekkelig med krefter til å foreta forbikjøringer der det er nødvendig. Man må bare la motoren få høyere turtall for å hente frem ressursene.

Foto: Morten LarsenFoto: Morten Larsen

Topp dreiemoment ligger på nesten 5.000 omdreininger i minuttet. En kombinasjon av en clutch som er følsom og en motor som er litt svak på lave turtall har lett for å føre til motorstans ved igangkjøring. Det er en vanesak.

Girkasse

Den 6-trinns girkassen fungerte ypperlig, med korte, fine girskift. Et stort hendel på girstangen løftes opp for å velge revers. Det er bra.

Kjøreegenskaper

Vi synes ingeniørene har lykkes godt med sitt kompromiss mellom sportslighet og komfort. Bilen har McPherson med spiralfjærer og en solid krengningstabilisator foran og oppheng i V-form bak – også her med krengningstabilisator. Bilen har gassdempere.

Styringen er elektrisk og adaptiv, med god veifølelse.

Les også: Fransk kunstverk på hjul

Forbruk og miljø

Blue drive er Hyundai sitt bidrag til klimakampen.... Foto: Morten LarsenBlue drive er Hyundai sitt bidrag til klimakampen.... Foto: Morten Larsen

Midt mellom instrumentene er det et felt hvor føreren får beskjed når det er på tide å gire opp. Sammen med start/stopp-funksjon er miljøalibiet ivaretatt.

Drivstofforbruket er oppgitt til 0,56 på blandet kjøring. Vår lite vitenskapelige måling ga noe høyere forbruk, men testkjøring krever selvsagt noe mer.

Utstyr

I typisk Hyundai-ånd er bilen velutstyrt i standardversjon, utstyr man må betale dyrt for i andre biler. Dét er med på å gjøre en sammenligning med andre biler urettferdig. Her fant vi som nevnt ryggekamera, stort soltak, navigasjon, blåtann, tilkobling av allverdens duppeditter for lyd og 7 tommers berøringsskjerm.

Lydanlegget er fra Autonet og har én hovedhøytaler, seks andre spredd rundt i kupéen samt en subwoofer.

Pris

Som nevnt er utstyrsnivået høyt og rettferdiggjør en noe høyere pris enn konkurrenter det er naturlig å sammenligne den med.

Dette er en bil velegnet for unge mennesker i etableringsfasen som enten har eller tenker på å få barn. Da kan en pris på nesten 340.000 kroner være mer enn de fleste kan avse.

Verd å merke seg er Hyundai sin garantiordning, med 5 år garanti på ubegrenset kjørelengde.

Konklusjon

Vi forventet en bil med hard fjæring, litt svak på komfort. Hyundai Veloster er en litt sær, men spennende bil – som tiltrekker seg oppmerksomhet. Den er god å kjøre og føles trygg og komfortabel.

Konkurrenter er biler som Honda CR-Z, VW Scirocco og Opel Astra GTC.

Les også: Heftig franskmann i Genève

Les også: En ny bil du bør se nærmere på

Les også: Mediespekket luksusbil


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41 Brannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01 Nordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul
Siste nytt
03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41NorgeBrannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01VerdenNordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul
Populært