Åpen for alle - alltid

I dag bulkes det mest

DEN STORE BULKEDAGEN: Utfarten til påskefjellet starter for alvor i dag. - Men er du ute og kjører, så ha tålmodighet, oppfordrer forsikringsbransjen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DEN STORE BULKEDAGEN: Utfarten til påskefjellet starter for alvor i dag. - Men er du ute og kjører, så ha tålmodighet, oppfordrer forsikringsbransjen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det 43 prosent større sjanse for å bulke enn på en hvilken som helst annen dag i året

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette stresser oss mest i trafikken:

1. Å kjøre bak lusekjørere
2. Trange parkeringshus
3. Forbikjøringer
4. Køkjøring
5. Lukeparkering

(Undersøkelse utført av Respons på vegne av Tryg Forsikring)

– Mange har det svært travelt med å komme seg av gårde til en etterlengtet ferieuke på påskefjellet. Hard bruk av gasspedalen, uvettige og farlige forbikjøringer, uoppmerksomhet i bilkøen og generelt oppgiret tempo er nok noen av årsakene til at særlig fredag før palmehelgen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Kjerstin Fyllingen, landssjef for i Tryg Forsikring.

43 prosents større sjanse i dag

Bulkefredagen er tradisjonelt sett den dagen i året da flest nordmenn bulker bilene sine. Ifølge FNOs statistikk for 2011 er det hele 43 prosents større sjanse for å bulke bilen din i dag enn hvilken som helst annen dag i året.

Les også: Ikke rart det er kø på veiene

I fjor var det 1.191 registrerte bilskader på denne dagen, mot 675 på en gjennomsnittlig dag.

Dette settes i sammenheng med den store påskeutfarten, og uhellene skjer altså fredagen før palmesøndag fordi mange tar fatt på påskeutfarten allerede nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TA DET MED RO: Senk skuldrene og ta jevnlige pauser om du skal kjøre langt, offordrer Kjerstin Fyllingen, landssjef for i Tryg Forsikring. (Foto: Tryg) TA DET MED RO: Senk skuldrene og ta jevnlige pauser om du skal kjøre langt, offordrer Kjerstin Fyllingen, landssjef for i Tryg Forsikring. (Foto: Tryg)

For øvrig finner de aller fleste ulykkene sted tidlig i påsken. Både mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken, altså neste uke, blir det tradisjonelt sett også registrert mange bilskader.

Men når hyttefolket skal hjem igjen, da er det andre boller.

Mindre uhell på hjemturen

De stille helligdagene i påsken skjer det imidlertid betydelig færre uhell enn vanlige dager. Faktisk ligger registrerte skader på disse dagene godt under halvparten av normale dager. Både skjærtorsdag, langfredag og påskeaften skjer det statistisk sett svært få uhell og skader bak rattet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik lærer du kart og kompass til påsken

Det har nok sammenheng med at de fleste da er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil, ifølge Tryg Forsikring. Men når folk skal hjem fra påsketur er mange mer tålmodige enn når de skal til påskefjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det pussige er imidlertid at vi ikke ser noen ny skadetopp 1. og 2. påskedag, når alle skal hjem igjen fra fjellet. Kanskje skyldes dette at vi har fått roet ned og tar tingene mer som de kommer, eller at trafikken rett og slett går så sakte at det i seg selv forebygger uhell, sier Kjerstin Fyllingen.

Påsketrafikkvettregel nummer én

Forsikringssjefen foreslår nå en trafikkvettregel for påsken:

– Det hadde vært fint med en ny «påsketrafikkvettregel»: Ta det med ro til påskefjellet, senk skuldrene og ta jevnlige pauser om du skal kjøre langt. Det viktigste er å komme trygt frem til ditt bestemmelsessted, oppfordrer Kjerstin Fyllingen.

Les også:

VW drar til med billigbil

Volvo kaller tilbake 115.000 biler

Familiens skiferie kan bli rådyr

Les flere nyheter her