En utfordrer i firmabilklassen
- God kvalitetsfølelse
- Stort utvalg motorer
- God støydemping
- Sjenerøs utstyrsliste
Ulemper:
- Høyt drivstofforbruk
- Støy fra dieselmotor
- Dårlig ryggelys
Tekniske data:
Bilmerke Opel Insignia Sports Tourer
Pris basismodell, kr 289.900
Pris på testbil, kr 493.300
Motor på testbil 2,0 CDTi ECOTEC
Akselerasjon 0-100 km/t, sek. 11,7
Toppfart, km/t 198
Motoreffekt, hk/kW 130/96
Dreiemoment, Nm 325 v/2000 – 25
Co2-utslipp (gram/lm) 182
Forbruk komb. kjøring, l/mil 0,69
Lengde (mm) 4.908
Bredde (mm) 1.858
Høyde (mm) 1.520
Akselavstand (mm) 2.737
Vekt (kg) 1.610
Nyttelast 555
Bagasjerom min/maks liter 540/1.530
Drivstofftank (liter) 70
Drivstoff Diesel
Girkasse 6 trinns automat
Kollisjonsputer 8
Stabilitetskontroll Ja
Det kan diskuteres hva som er den optimale familie- eller firmabilen. For de såkalte flerbruksbilene selger stadig bedre, blant annet på grunn av sin romslighet i høyden. Dessuten er de noe kortere, og derfor lettere å parkere. Men den tradisjonelle stasjonsvognen er fortsatt den norske folkebilen.
Opel Insignia Sports Tourer har vært på markedet siden 2009. Da ble den kåret til Årets bil og kritikerrost. Vår testbil er en ny modell med en rekke forbedringer, blant annet nytt hjuloppheng og større utvalg motorer.
Les også: Motstand for Volt
Karosseridesign
Opel Insignia Sports Tourer har et tiltalende og nøkternt formspråk som faller i smak hos de aller fleste. Bakluken er stor, og er elektrisk drevet på Cosmo-modellen og oppover. De store baklysene blir med bakluken opp, derfor er det et ekstra sett lamper i dørkarmen som varsler trafikken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPlass
Det settes normalt store krav til hvor mye bagasje denne kategorien bil tar. Her svelger Opel Insignia Sports Tourer unna 540 liter opp til bagasjeromstrekket og 1.530 liter med bakseteryggen slått ned og lastet opp til taket.
Dette er noe mindre enn hovedkonkurrenten VW Passat og på linje med Toyota Avensis. Insignia er rikelig utstyrt med koppholdere og oppbevaringsrom. Det er til og med et lite oppbevaringsrom i det nedfellbare armlenet i baksetet.
Les også: I løpet av fire dager bestilte 150 nordmenn denne bilen
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSikkerhet
Er det noe som teller for barnefamilier, som er den største kjøpergruppen til denne bilen, så er det sikkerhet. Opel Insignia har fem stjerner i EURO NCAP. Opel Insignia har 8 kollisjonsputer, 4-veis aktive nakkestøtter foran og setebeltevarsler også for baksetet. Det er alltid viktig å kunne se hvor du rygger, og sikten ut bakruten kunne vært bedre. Den store skuffelsen var ryggelyset. En liten lampe er langt fra godt nok. Skjerpings her, Opel!
Artikkelen fortsetter under annonsenMotor
Opel Insignia Sports Tourer koster fra kroner 309.900,- med en 1,6 liter ECOTEC bensinmotor og 115 hk som er bestselgeren blant motorene. Men Insignia kan leveres med hele ni forskjellige motorer – og har du råd til det, vil du kanskje lide valgets kvaler mellom en 2,8 liters V6 på 260 hk, og en 2,0 liters biturbo diesel med et dreiemoment på fristende 400 Nm, som er de to toppmotorene. Vår testbil var utstyrt med en diesel 2,0 CDTi ECOTEC på 130 hk.
Les også: Tøffere i trynet
Kjøreegenskaper
Opel Insignia oppfører seg glimrende på veien, bilen er fast i fjæringen uten at det blir ubehagelig. Forbedringer i forstillingen har medført en mer presis styring.
Utviklingsavdelingen hos Opel har også gjort en bra jobb med å støydempe denne nye modellen av Insignia, for det er svært lite veistøy. Imidlertid høres knakkelyder fra dieselmotoren ganske tydelig, noe som trekker ned.
Artikkelen fortsetter under annonsenKomfort
Bilen føles godt skrudd sammen og er stillegående og gir et solid inntrykk. Knapper og kontroller sitter der de skal, og i vår testbil var komfortfaktoren høy. Bak rattet har man god oversikt og bilen føles ikke for stor og bred, slik enkelte biler i denne klassen kan virke. Vår bil hadde dessuten adaptiv cruisekontroll.
Artikkelen fortsetter under annonsenInteriøret
Setene er noe av det bedre i denne klassen. Vår testmodell var utstyrt med OPC-pakke med skinninteriør og AGR sportsseter med varme og lufting for varmere dager. Ratt og seter kan justeres alle veier, forsetene har sitteputeforlenger og glimrende sidestøtte.
Bilen vi testet var utstyrt med panorama soltak, noe som tar litt av takhøyden. Men folk flest får likevel plass til en topplue.
Les også: Sparte 100.000 på to år gammel BMW 5-serie
Forbruk og miljø
I tider hvor fokuset på klimaendringer er enormt, ligger drivstofforbruket til Insignia urovekkende høyt. Den minste motoren slurper i seg 0,77 liter bensin på mila, mens vår testmodell trives med 0,69 liter diesel. Utslippet av CO2 for begge motorer ligger på 182 g/km. Hovedkonkurrentene ligger her på rundt 0,65 l/mil, VW Passats 2,0 liter diesel med 140 hk oppgir sympatiske 0,46 l/mil på blandet kjøring og CO2 utslipp på 120 g/km.
Artikkelen fortsetter under annonsenYtelse
Med 1,6 liters ECOTEC-motor på 115 hk gjør Insignia Sports Tourer 0 til 100 på 12,2 sekunder. Vår 2,0 CDTi og automatgearkasse klarte det samme på 11,7 sekunder. Dette ligger sekundet etter sine hovedkonkurrenter, og både disse tidene og drivstofforbruket kan nok delvis forklares med at Insignia veier 200 kilo mer.
Utstyr
Innstegsmodellen er Edition-utgaven. I tillegg finnes modellene Cosmo og OPC, hvor sistnevnte står for Opel Performance Center og har tøffe designmessige elementer. I tillegg kan man bestille en rekke omfattende utstyrspakker. Det er nærmest bare fantasi og lommebok som setter grenser. Det er også mulig å få bilen levert med adaptivt firehjulstrekk og adaptiv stabilitetsteknologi; FlexRide.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet betyr at innstillingene av hjulopphenget justeres i sanntid på bakgrunn av informasjon om kjøreforholdene. Man kan også velge med en knapp på dashbordet mellom tre innstillinger; Sport, Normal og Tour. Samtidig får den automatiske gearkassen et annet «temperament».
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Saab-eiere sliter med innbytte
Pris
Opel Insignia Sports Tourer i Edition-utgave koster fra kroner 309.900,- med 1,6 liter ECOTEC bensinmotor. Vår testmodell er Cosmo, og har Agentpakke Pluss, Komfortpakke Pluss, Globetrotter pakke, drivstoffdrevet motorvarmer, FlexRide og brilliant lakk.
Totalt koster denne bilen 493.300 kroner. Samler man sammen alt det beste av motorer, hjul og annet utstyr kan prisen summeres til 1.141.990,-. Men da har man «alt», inklusive 20" felger, 2,8 V6 Turbo, 4x4, full OPC-pakke og Infinity lydanlegg for å nevne noe.
Konklusjon
Opel Insignia Sports Tourer fremstår som godt sammenskrudd og solid. Lite veistøy hører til fordelene, mens tydelig dieselstøy forstyrrer helhetsinntrykket. Gode kjøreegenskaper og mange praktiske detaljer i interiøret teller positivt, mens et relativt høyt drivstofforbruk ikke er fullt så positivt.
Alt i alt er dette et godt alternativ til de mer tradisjonelle stasjonsvognene i denne klassen på markedet.
Les også: VW-knøtt med fem dører