Knallstart for Nissan Leaf

RAKETTSTART: Nissan Leaf tok kundene med storm i november. (FOTO: Øivind Skar)
RAKETTSTART: Nissan Leaf tok kundene med storm i november. (FOTO: Øivind Skar)

Nissan rakettstartet elektriske Leaf i Norge i november og slettet de fleste elbilrekorder i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sett i forhold til bilsalget har aldri en elbil solgt så bra noe sted i verden som Nissan Leaf gjorde i Norge i november. 1,8 prosent av alle som handlet ny bil, det vil si 221 stykker, valgte Leaf. Det plasserte bilmodellen som den 14. mest foretrukne. Når salget av de andre elbilene legges til, endte elbilandelen på 2,7 prosent ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken. Dette er verdensrekord.

Informasjonssjef Marina Maneas Bakkum opplyser at Nissan har opparbeidet en omfattende ordrebank for Leaf, og at tilgangen på biler kan bli utfordringen.

Les også: Overlegen elbil-seier til nye Nissan Leaf

Hybrid

Også hybridbilene, og da særlig Toyota-modellene Prius og Auris, selger bra og utgjorde 2,7 prosent av nybilsalget. Samlet plasserer dette norske bilkjøpere på verdenstoppen i valg av miljørettede personbiler.

FREMST I VERDEN: Mitsubishi i-MiEV og Nissan Leaf har gitt Norge status som det fremste elbillandet i verden. (FOTO: Øivind Skar)FREMST I VERDEN: Mitsubishi i-MiEV og Nissan Leaf har gitt Norge status som det fremste elbillandet i verden. (FOTO: Øivind Skar)

Det høye elbilsalget forklares med statlige insentiver/avgiftsfordeler i kombinasjon med attraktive bilmodeller. En måned før året ebber ut, er det solgt 1768 elektriske personbiler og 40 varebiler i Norge.

Les også: Forvirring om ladekabel

Foregangsbil

Da Mitsubishi introduserte i-MiEV mot slutten av 2010, var den første elbil med egenskaper som kunne sammenlignes med vanlige personbiler. I-MiEV tok norske bilkjøpere med storm og solgte langt bedre enn selv de største optimister hadde regnet med.

Nå møter i-MiEV sterk konkurranse fra Nissan Leaf, som i tester vurderes å gi mer bil for pengene enn i-MiEV. Skjerpet konkurranse har ført til prisreduksjon på i-MiEV. I likhet med Leaf vil 2012-modellen av i-MiEV kunne forvarmes via stikkontakten.

Les også: 600 solgte elbiler på tre dager

Les flere motor-saker

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden