Test:

Overlegen elbil-seier til nye Nissan Leaf

Trangt på elparkeringen på Aker Brygge i Oslo. Mitsubishi i-MiEV taper på så godt som alle testpunkter mot nye Nissan Leaf (Foto: Øivind Skar).
Trangt på elparkeringen på Aker Brygge i Oslo. Mitsubishi i-MiEV taper på så godt som alle testpunkter mot nye Nissan Leaf (Foto: Øivind Skar).

Vår elbiltest ender med knusende seier til nye Nissan Leaf. Prisen gjør likevel Mitsubishi i-MiEV til et interessant alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Subsidiert forbi strømkontakten
Norske myndigheter ønsker at nullutslippsbiler på sikt skal erstatte biler drevet med fossilt drivstoff. Fordi batteriteknologien koster vesentlig mer enn konvensjonell bilteknologi, har de derfor valgt å gå inn med omfattende økonomiske støtteordninger foruten å gi andre attraktive insentiver.

Miljøstiftelsen Zero arbeider for å frede insentivene til nullutslippsbilene til det er 100.000 av dem på norske veier. Det kan skje allerede før år 2020.

Dette er de viktigste fordelene som gis til elbilkjøpere:

* Ingen engangsavgift på bilene.

* Ingen moms på bilen.

* Kan kjøres i kollektivfeltene.

* Ingen bom/tunnelavgifter på offentlige veier.

* Gratis å parkere på offentlige parkeringsplasser.

* Gratis på riksveiferger.

* I mange tilfeller gratis å lade.

* Beskjeden årsavgift.

* Redusert firmabilskatt.

Denne testen handler om å overvinne rekkeviddefrykten i en elbil. Hvor langt ruller de nye elbilene i praksis?

Å la ett år gamle Mitsubishi i-MiEV måle krefter mot nyheten Nissan Leaf, kåret til Car of the Year 2011 i Europa, er på ingen måte rettferdig. Men siden det ikke finnes andre familieelbiler i handelen enn de to, så hadde vi ikke noe valg. Testen endte naturlig nok med knusende seier til Leaf.

Da Mitsubishi for ett år siden introduserte lille i-MiEV, skrev vi at den var den første skikkelige elbilen. Det står vi fast ved at den var, og salget tok av til et nivå som plasserte Norge på verdens elbiltopp. Der er vi fortsatt, og sett i forhold til det generelle bilsalget, kjøper ingen elbiler i samme tempo som nordmenn.

Forklaringen ligger naturligvis i det særnorske avgiftssystemet som gjør det mulig å gi elbilene insentiver andre lands bilkjøpere bare kan drømme om.

Men å være innovatør koster. For det er med elbiler som med de første mobiltelefonene, digitalkameraene og flatskjermene: de kostet mye og var ikke spesielt gode. Teknologien raser framover og gjør dagens nyvinninger til morgendagens søppel. Slik er det nå med elbiler.

Leaf mot i-MiEV

Mitsubishi i-MiEVs blikkboksaktige preg skyldes at bilen bygges over lesten til en japansk mikrobil. I-MiEV er knøttliten, med lengde på 3,48 meter og bredde på 1,475 meter. Derfor sitter man med skuldrene tett inntil hverandre, og lyder utenfra høres godt ved normal landeveisfart. Komforten begrenses av bilens opprinnelige konstruksjon. Men beskjeden lengde gjør i-MiEV svært lettparkert.

Nissan Leaf er en langt større bil med plass til fem – og med sofalignende amerikansk komfort. Den er bedre støydempet, og i inntil 50 km/t er det knapt en lyd inne i bilen. Gode seter og lyst interiør gjør det trivelig å oppholde seg i Leaf.

 I-MiEV: Helt flatt gulv når baksetet legges ned (Foto: Øivind Skar). I-MiEV: Helt flatt gulv når baksetet legges ned (Foto: Øivind Skar).

Leaf er den første elbilen med fem stjerner og maksimal score i EuroNCAPs kollisjonstest. Den befinner seg derfor i klassen med de sikreste bilene. I-Mi-EV oppnådde fire stjerner og defineres derfor bare som sikker, men ikke sikrest i klassen.

Å kjøre

Selv om Leaf har langt mer motorkraft enn i-MiEV, motvirkes det av rundt 400 kilo høyere vekt. Begge er uansett raske og oppleves superkjappe i bykjøring. Leaf er heller ingen sinke ute på landeveien.

Leaf kjører klart best, men til å være så smal klarer i-MiEV seg forbausende godt i trafikken selv med spartansk førermiljø, primitivt hjuloppheng og sporingstendenser. Det er likevel på komfortsiden i-MiEV lider mest.

Les også: Forvirring om ladekabel

Med stopplengde på 25,1 meter fra 80 km/t på tørr vei, bremset i-MiEV klart best i testen. 26,9 meter trengte Leaf på å stoppe. Alt over 25 meter hører hjemme på den røde siden av skalaen.

I praktisk bruk

La oss ha det klart: Elbiler er fortsatt hovedsakelig familiens bil nummer to, og må derfor vurderes deretter.

I-MiEV har motoren bak, trekker på bakhjulene og mister derfor verdifull bagasjeplass. Men med baksetene lagt ned er det forbausende god plass til bagasje. Det rette karosseritaket gir også god plass til de to i baksetet. Elektriske vinduer, klimaanlegg, seks kollisjonsputer, alufelger og navigasjonsanlegg plasserer i-MiEV i kategorien velutstyrt.

LEAF: Masse å hente i bilens infopakke (Foto: Øivind Skar).LEAF: Masse å hente i bilens infopakke (Foto: Øivind Skar).

I Leaf synker man ned i deilige seter, men den store batteripakken stjeler plass. Motoren sitter foran og trekker forhjulene. Så selv om Leaf laster mest bagasje av de to med alle setene i bruk, laster den minst med baksetet lagt ned.

På Leafs fancy display er det mulig å hente ut mer informasjon enn på skjermen i i-MiEV, og bilen overvåker strømforbruket tettere.

Rekkevidde

Leaf stiller med betydelig større batterikapasitet enn i-MiEV, men ingen av de to holder i praksis hva reklamen lover (med mange forbehold): 175/150 km. For å se hvor langt vi kunne komme, ble kjøreruten valgt ut fra typisk norsk kjøremønster med litt motorvei, mye landeveiskjøring og en del by/tettbygd ferdsel. Klimaanlegget var skrudd av i begge.

Etter 100 kilometer spurte i-MiEV etter nærmeste stikkontakt, og 110,1 fra startpunktet var det full stopp. Nissan klarte 21 km mer før den sa takk for seg. Ut fra tidligere erfaringer hadde vi forventet litt mer av Nissan og litt mindre av Mitsubishien.

Lading

Med Nissan følger ladekabel for 10 ampere kurs, og det tar minimum 12 timer å fullade bilen om den er tom. Med i-MiEV følger kabel for inntil 16 ampere ladefart. Brukt riktig fullades bilen på rundt seks timer. Begge kan hurtiglades til 80 prosent av batterikapasiteten på under halvtimen der slike ladere finnes.

Pris

I-MiEV: Selv en liten elbil er mye tyngre å skyve enn du først tror (Foto: Øivind Skar).I-MiEV: Selv en liten elbil er mye tyngre å skyve enn du først tror (Foto: Øivind Skar).

Med en pris på 250.000 kroner levert kunde i Oslo, har Mitsubishi skummet fløten av elbilmarkedet. Det kunne ikke vedvare når Nissan la seg bare 20.000 kroner over i pris. I USA er eksempelvis prisforskjellen mellom de to rundt 50.000 kroner.

Men Mitsubishi tar opp konkurransen og har nå prisredusert i-MiEV med 20.000 kroner, foruten å inkludere vinterdekk på felg i prisen. Det gir en reell prisforskjell på 52.000 kroner i Mitsubishis favør og gjør at i-MiEV slett ikke er ute av konkurransen. Men neste år må den under 200.000 kroner for å være interessant.

Les flere saker fra ABC Nyheters Motor-seksjon her

Les flere nyheter fra ABC Nyheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Siste nytt
08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile
Populært