Meny

Test: Hyundai Veloster 1,6 GDi Premium Sport, 2011

Full pott for stilen

FÅR I ULVEKLÆR: Den ser bra ut og signaliserer kraft. men skinnet bedrar. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Hyundai Veloster er kompaktbilen for den som vil skille seg ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEKNISKE DATA OG TESTDATA:
Hyundai Veloster 1,6 GDi Premium Sport

TEKNISKE DATA Hyundai Veloster 1,6 GDi Premium Sport

 • MOTOR, CM3: 1591
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 140/6300
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 166/4850
 • EGENVEKT, KG: 1260
 • TILHENGERVEKT, KG: 0
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 422/179/140
 • BAGASJEROM, LITER: 320
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 215/45 R17
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,59
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 137
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 9,7
 • TOPPFART, KM/T: 201
 • PRIS FRA, KR: 329 950
 • PRIS TESTBIL, KR: 329 950

TESTDATA

 • 0-100 KM/T, SEK.: 10,6
 • 60-100 KM/T, 3. GIR: 6,9
 • 60-100 KM/T, 4. GIR: 10,2
 • 60-100 KM/T, 5. GIR: 14,4
 • 80-120 KM/T, 3. GIR: 7,5
 • 80-120 KM/T, 4. GIR: 10,6
 • 80-120 KM/T, 5. GIR: 15,5
 • 80-120 KM/T, 6. GIR: 20,8
 • STØY TOMGANG, dBA: 35,7
 • STØY 50 KM/T, dBA: 65,4
 • STØY 80 KM/T, dBA: 69,8
 • STØY 100 KM/T, dBA: 73,0
 • TESTFORBRUK, L/MIL: 0,62

Hyundai er kraftig på offensiven. I fjor kom blant annet ix35 , en folke-SUV som kan konkurrere med de beste i klassen. I år har vi fått i40, en familiestasjonsvogn som pirrer både når det gjelder utseende og kjøreegenskaper.

Dessuten har Veloster gjort sin entré, og her har designerne fått ganske så frie tøyler.

Veloster er blitt en slags sportskombicoupé der utseendet er langt viktigere enn plass og praktiske egenskaper.

Ergo er den ikke ment som en konkurrent til Ford Focus , VW Golf og Toyota Auris.

«Jålekompakt»

I stedet konkurrerer den i en liten nisje for «jålekompaktbiler». Her finner vi for eksempel Alfa Romeo Giulietta og VW Scirocco , og i litt mer utvidet forstand også BMW 1-serie og Audi A3.

Det betyr at Veloster har en samling riktig morsomme biler å bryne seg på. Spørsmålet er om egenskapene følger opp det utseendet lover.

Kjøreegenskaper: 3

Vurdert opp mot jålekompaktbilene nevnt over, er Velosters kjøreegenskaper under gjennomsnittlige.

Det betyr ikke at Veloster er vond eller vanskelig å kjøre. Det indikerer i vel så stor grad at nivået er høyt.

Veloster er lettkjørt under normal kjøring, men blir for vag når den blir satt under press. Særlig skorter det på styrefølelse. Her er det ingen sportslig motstand, og en direkte følelse mangler.

Bilen inngir heller ingen eksklusiv, tung byggekvalitet når det gjelder for eksempel lyder fra understellet. Den føles heller som en vanlig billig kompaktbil som er pyntet kraftig opp.

I kjøreøvelsene på lukket bane har Veloster et veigrep som er dårligere enn snittet, men oppførselen er nøytral og uten store utslag i noen retning.

Motor: 3

Mens diesel har fått nesten alt fokus i Norge i flere år, har det skjedd ting med bensinmotorene:

Mange har kommet med nye motorer med lavt sylindervolum, men med turbo og mer avansert innsprøytningsteknologi. Grovt forenklet kan en si at bensinmotorene har tatt i bruk deler av dieselteknologien. Det har gitt mer krefter og lavere forbruk.

Veloster-motoren på 1,6 liter, 140 hk og 166 Nm har direkteinnsprøytning, men mangler turbo. Det gjør at den tross mange hestekrefter mangler opplevd sprut og kraft, særlig på lavt og middels turtall.

Sånn sett føles motoren utdatert.

Ytelser: 3

Som antydet over er det blitt langt mellom testbiler med sugemotor med såpass mange hestekrefter som Veloster har. Den må finne seg i å bli sammenlignet med bensindrevne biler med turbo.

Og da får den juling. Rett nok er maksytelsene på lave gir greie nok, med 6,9 sekunder som beste resultat for 60-100 km/t og 7,5 sekunder for 80-120 km/t.

Men også det er godt etter for eksempel Alfa Romeo Giulietta med 1,4-liters turbomotor med 120 hk.

På tyngre gir - altså mer likt normal bruk - er forskjellen enda større. Da blir den selvpustende 1,6-literen for dau og treg å regne sammenlignet med de ferske turbomotorene.

Eksteriør: 6

Hyundai har et eget designsenter i Tyskland. De som jobber der, vet åpenbart hva de driver med.

Veloster frir til dem som vil ha en helt annerledes kompaktbil på flere vis. Taklinjen er lav og fallende bakover på bilen. Det gir en sportslig silhuett. Sett rett bak- eller forfra ser den langt bredere ut enn den faktisk er. Hjulene står langt ut mot hjørnene, og stort glasstak gir en dose eksklusivitet.

En Veloster-spesialitet er dessuten bakdøra. Jepp, vi skriver døra, og ikke dørene, for bakdør finnes bare på den ene sida. Praktisk? Nei. Tøft? Ja.

Hyundai VelosterPENT SYNSBEDRAG: Bakfra ser Hyundai Veloster ut som en bil som kan kjøre fra det aller meste. Det kan den ikke. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Interiør: 3

Innvendig får en betale prisen for den utvendige linjeføringen. Er plass i baksetet viktig for deg, så er Veloster feil bil. Særlig skorter det på takhøyde. Bagasjerommet er på nøysomme 320 liter.

Med stor skjerm på plass er førsteinntrykket at Interiøret ser moderne ut. En nærmere titt avslører at materialbruken er langt nærmere billigbil enn prislappen antyder. Plast er det mye av, og mye av den er hard.

Komfort: 3

Igjen er Veloster helt grei, verken mer eller mindre. Fjæring og demping er langt mer moderat satt opp enn utseendet kan få deg til å tro.

BARE FOR BARN: I baksetet skorter det både på takhøyde og rom for knær og tær. Foto: Egil Nordlien (HM Foto) BARE FOR BARN: I baksetet skorter det både på takhøyde og rom for knær og tær. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Trolig er det bare hjulvalget, med 18-tommere, som gir en slags sportslighet til Veloster, og denne formen for sportslighet føles lite gunstig. Mest av alt gjør den bilen unødvendig kontant over krappe ujevnheter.

Førermiljøet er moderne og oversiktlig når vi snakker om det som skjer framover, mens sikten bakover er ofret på utseendets alter.

Kvalitetsfølelsen er på under middels nivå, og da snakker vi ikke bare i forhold til de påkostede kompaktbilene, men også sammenlignet med en vanlig Golf eller Focus.

Veloster har en god del hjulstøy, og kjører du over grus, sladrer lyden i innerskjermene om at det ikke finnes altfor mange lag med støyisolering.

Sikkerhet: 5

Hyundai Veloster er kollisjonstestet av sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP, og totalkarakteren ble fem av fem stjerner.

Med 96 prosent for voksnes sikkerhet ligger bilen på et ordentlig godt nivå. For barn er resultatet 89 prosent.

Veloster har all den sikkerhetselektronikken en venter å finne i en moderne bil i 2011, med omfattende kollisjonsputepakke, antiskrens og beltestrammere som eksempler.

Pris/utstyr: 4

Normalt er dette en meget sterk Hyundai-disiplin, men Veloster er en bil litt for seg selv.

Den fås kun med motoren som står i testbilen, og 140 hk krever noen avgiftskroner (i likhet med 137 gram CO2 per mil, selv om det isolert sett ikke er mye for en bensinmotor av denne typen).

Det er med på å gi en pris på temmelig nøyaktig 330.000 kroner, som er relativt mye penger for en designbil som ikke følger helt opp på egenskaper.

Prisen blir imidlertid bedre når en ser på utstyret. Her finnes stor naviskjerm, nøkkelfri inngang/start, stort soltak, ryggekamera med parkeringssensorer, stereoanlegg som kalles premium, men som er midt på treet, bluetooth, delskinnseter og en hel del annet.

Hyundai VelosterMODERNE, MEN: Med en pris på 330.000 kroner kunne kvalitetsfølelsen i interiøret gjerne vært mer påkostet. Elektronikk er det derimot mer enn nok av. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Miljø: 4

Hyundai Veloster er oppgitt til å bruke 0,59 l/mil. I praksis, i vår faste forbrukstestløype på 20 mil, endte vi med et gjennomsnittsforbruk på 0,62 l/mil.

Begge deler er omtrent på det nivået en kan forvente for en kompaktbil med 1,6-liters bensinmotor.

Sjekk testbilene som har brukt minst og mest drivstoff her.

Konklusjon: 3

Hovedkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men et uttrykk for hvordan bilen totalt sett er i forhold til konkurrentene på det tidspunktet da testen ble gjennomført.

Utseendet lover uendelig mye, men Hyundai Velosters egenskaper følger ikke opp. Visst er den godt utstyrt, men totalopplevelsen er at Veloster kjennes som et billig bilbygg som har tatt finkjolen på.

Ved siden av at verken komfort eller kjøreegenskaper er spesielt imponerende, er det motoren som trekker ned. Den blir både teknisk og faktisk sett frakjørt av moderne turbomotorer.

Hyundai VelosterTRANGT: Praktiske egenskaper er ikke tungt vektlagt i Hyundai Veloster. Foto: Egil Nordlien (HM Foto)

Les også:

Alle Hyundaier vi har testet

Vi har testet nesten 600 biler

Saken er opprinnelig skrevet for Vi Menn og publisert på klikk.no.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Leteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30 En person antatt druknet i Kristiansand06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder
Siste nytt
06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeLeteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30NorgeEn person antatt druknet i Kristiansand06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03NorgeHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder
Populært