Test: Mercedes B-klasse satser på sikkerhet

STØRRE OG LAVERE: Mindre kassebil og mer personbilpreg på B-klassen.

Med Mercedes' nye B-klasse flyttes viktig sikkerhets- og komfortutstyr fra kostbare til helt vanlige biler. Konkurrentene tvinges til å følge etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mercedes B-klasse

Pris fra: Fra kr 299.900

L/B/H: 4,36/1,79/1,56 m

Bagasjerom (VDA): 488 l

Motor (D/B): 109/136 + 122/156 hk

Forbruk (EU): fra 0,44 liter

CO2-utslipp (EU): fra 114 g/km

4x4: Nei

Kollisjonsputer: 7

Garanti: 5 år

EuroNCAP*: Ikke testet

*Vil du vite mer om sikkerhet: www.euroncap.com

Se flere biltester:

Rimelig stasjonsvogn søkklastet med utstyr

Elbilen som danker ut konkurrentene

Knepen vinner i familiebil-test

Firehjulstrekk på kjøpet

Lekker familiebil med for liten plass

Mercedes-Benz regnes som en premium bilprodusent. Men ikke alt de gjør oppfattes som like premium, og syrlige tunger har helt rett i at det først er et stykke ut i alfabetet Mercedes smaker av eksklusivitet.

Fra bunnen av

Så da Mercedes bestemte seg for å ta opp konkurransen med Volkswagen Golf, første det til mye krøll. Virkelig ille ble det da en svensk journalist gikk rundt med den første bokstaven i alfabetet (A-klassen) for 14 år siden. Den litt større B-klassen, bygd på samme teknikk som A-klassen, har heller ikke bidratt særlig positivt til bunnlinjen hos Mercedes.

Men nå kastes alt om, og gjøres nytt fra bunnen av. Navnene A-klasse og B-klasse beholdes, men nye modeller skal gjøre Mercedes mer spiselig for folk flest. Først kommer B-klassen, dernest A, så en liten crossoverlignende SUV og dernest en liten kabriolet. Alt bygd på samme tekniske plattform.

Les også: Luksus-SUV med fattig forbruk

Mye ekstra

La det være sagt med en gang: Mercedes B-klasse er ingen revolusjon, men en praktisk, lettkjørt og lettparkert bil med høyt sikkerhetsnivå, god byggekvalitet og en ekstrautstyrsliste så lang som herfra til julenissen.

Og det er utstyret vi velger å konsentrere oss om. Både det som er standard og det du må betale ekstra for.

Mercedes tar et viktig skritt mot sikrere biler i denne klassen. De har valgt å standardisere varsling av for kort avstand til forankjørende bil, samtidig som bilens sikkerhetsutstyr og bremser settes i alarmberedskap. Presafe kalles teknikken, som hadde premiere i Mercedes S-klasse for snart ti år siden.

Sikrere

Veien til et automatisk nødbremsesystem, slik vi kjenner fra Volvo, ser nå ut til å være kort, selv i små biler. Kompakte B-klasse kan også leveres med lys som følger veien gjennom svingene, lys som blender ned og opp automatisk, blindsonevarsling, radarstyrt konstantfartsholder, elektriske seter med minne på begge sider, rattgiring, lengderegulerbart baksete, passasjerforseterygg som legges flatt, sporholdingsassistent, fartsgrensevarsler som leser skilt, ryggekamera, bakkestarthjelp og aktiv parkeringshjelp.

Alt dette er utstyr som om få år blir helt vanlig, og trolig standard i alle biler.

Les også: Slik gjør du luksusbilkuppet

Girer selv

Vi har allerede nevnt at Mercedes nå har utviklet sin egen direktesjaltende girkasse, det vil si en manuell girkasse med syv trinn som oppfører seg som om den var helautomatisk. VW var ført ute med slik giring for flere år siden, men ingen har løst oppgaven mer elegant enn Mercedes.

– Vi tror 60 prosent av B-klassekundene i Norge kommer til å velge automat, sier markedskoordinator Michael Angelo Justiniano.

Lavt drivstoff-forbruk

Helt nye motorer med vesentlig lavere forbruk sammenlignet med motorene i utgående modell plasserer Mercedes blant de beste i klassen på utslipp. Særlig bensinmotorene med direkteinnsprøytning og turbo imponerer. Etter den foreslåtte avgiftsendringen i statsbudsjettet kan bensin- og dieselutgaven komme til å koste det samme etter nyttår. Da velger vi bensin, ikke bare av hensyn til miljøet, men også av hensyn til komforten.

Ny B-klasse ventes til Norge midt i november. Prisen starter på 300.000 kroner med 109 hk dieselmotor (ned 10.000 kroner fra forrige modell). Viktige konkurrenter blir VW Golf Plus, BMW X1, Audi Q3, Peugeot 3008, Nissan Qashqai og Mitsubishi ASX.

Les også:

Billigversjonen får karakter seks


Les flere nyheter her

Personvernpolicy