TEST: AUDI A4 AVANT 2.0 TDI 120 HK, 2011

Audien du bør kjøpe

To-liters motoren står for over tredve prosent av salget av Avantmodelene, 143 hk-modellen er størst. Foto: Egil Nordlien HM Foto
To-liters motoren står for over tredve prosent av salget av Avantmodelene, 143 hk-modellen er størst. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Audi A4 Avant 2,0 TDI med 120 hk er et godt eksempel på at billig kan være bra, og kan være familiebilen for deg som ønsker premiumfølelse i det daglige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audi A4 Avant 2,0 TDI


TEKNISKE DATA

 • MOTOR, CM3: 1968
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 120/4200
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 290/1750-2500
 • EGENVEKT, KG: 1606
 • TILHENGERVEKT, KG: 750-1300
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 470/183/144
 • BAGASJEROM, LITER: 490-1430
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 205/55 R16
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,51
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 134
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 11,2
 • TOPPFART, KM/T: 197
 • PRIS FRA, KR: 351 500
 • PRIS TESTBIL, KR: 389 080

Audi A4 Avant er den mest populære prestisjebilen i familiebilklassen, og kan se både Mercedes C-klasse og BMW 3-serie godt bak seg på salgstatistikken. I følge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er A4 per 31.07.11 solgt i 1261 eksemplarer i 2011, der mange av disse er nettopp stasjonsvognen Avant.

Riktignok er den litt mindre enn de største konkurrentene i prisklassen rundt 350 000 kroner, men er samtidig stor nok til å fungere som familiebil for de som ikke har de absolutt mest plasskrevende transportbehovene.

Dessuten er det ikke til å komme unna at mange liker den ekstra godfølelsen som en bil fra Audi, Mercedes eller BMW kan gi. Spørsmålet blir om den følelsen også er til stede når du kommer til mer folkelige nivåer, både når det gjelder ytelser, pris og utstyrsnivå.

Salgsstatistikkene forteller at svaret tydeligvis er ja for mange nordmenn: Den nedtrimmet to-liters dieselmotoren på 120 hk som står i testbilen, representerer over 30 prosent av Audi A4 Avant-salget i Norge.

Den er dermed den mest solgte Audi-motoren etter 143 hk-versjonen, som finner veien til drøyt 40 prosent av kundene. Spareversjonen med 136 hk med lavere forbruk og utslipp selges i færre versjoner.

Kjøreegenskaper: 5

Audi er flinke til å få kjøreglede og sportslige veiegenskaper inn i bilene sine.

Som med andre A4-modeller vi har kjørt, er også denne Avant-versjonen direkte og presis på styringen. Den reagerer kvikt på rattbevegelser, som omsettes uten nøling til skarpe og nøyaktige svingbuer.

I vår testbil hjelper nok sportspakken med større hjul og hardere understellsoppsett til, men også standardunderstellet på A4 er sportslig nok for de aller fleste.

Dermed er du sikret en involverende og kompetent kjøreopplevelse, som etter hvert ligger veldig tett på klassemester BMW 3-serie.

KJØRER GODT: Audi A4 er ikke langt bak kjøremesteren BMW 3-serie når det kommer til det sportslige. © Foto: Egil Nordlien HM Foto KJØRER GODT: Audi A4 er ikke langt bak kjøremesteren BMW 3-serie når det kommer til det sportslige. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Motor: 5

Da nye Audi A4 ble lansert på Frankfurtmessen høsten 2007, var modellen en av de første til å få konsernets nye to-liters common rail-diesel under panseret.

Og den fungerer like bra og kultivert her i 120 hk-versjon, som i de dyrere og sterkere versjonene. Dens største fortrinn er et langt effektregister: I motsetning til mange dieselmotorer trekker den rent allerede fra ca. 1200 o/m og helt opp til 5000 o/m. I tillegg er kraftutviklingen myk og harmonisk, uten brå effektinnslag eller frafall.

Legg til en gange som sjelden blir veldig dieselsjenerende, samt en presis sekstrinns girkasse med passende utveksling, og du ender opp med en tvers gjennom trivelig drivlinje.

Ytelser: 4

Selvsagt merkes det at både effekten på 120 hk og dreiemomentet på 290 Nm er lavere enn i de sterkere versjonene av motoren. Bilen kan likevel vise til ytelsestall som holder mål i forhold til konkurrentene, og kreftene under panseret holder i massevis til normal kjøring.

Det aller viktigste er at 120 hk’en gjør en bra jobb i de girene du bruker mest ved akselerasjon: 60-100 i tredjegir går på 6,3 sekunder, noe som er normalt for en bil i denne klassen med slik motorytelse.

Det samme gjelder 80-120 km/t i fjerdegir på 9,1 sekunder. Til sammenligning gjør en 143 hk versjon av A4 vi har testet tidligere de samme testene på 5,8 og 7,8 sekunder.

Eksteriør: 4

Vi synes Audi A4 gjør seg best i Avant-versjon. Den er mer harmonisk både i linjer og detaljer enn sedanen.

Bilen er Audi-diskret og elegant, med unntak av LED-lysene i fronten som blir en smakssak. Ikke noe vondt om teknologien, men det ser litt snålt ut med en snirklete lyslinje i en bil som ellers er ganske rettskåren og stram i designet.

TYPISK AUDI: Materialkvalitet, finish og brukervennligheten er typisk tysk veldig moderne og god. © Foto: Egil Nordlien HM Foto TYPISK AUDI: Materialkvalitet, finish og brukervennligheten er typisk tysk veldig moderne og god. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Interiør: 4

Som nevnt er ikke Audi A4 Avant av de aller største bilene du kan få i klassen rundt 350.000 kroner. Dermed ikke sagt at den er liten og trang.

Våre baksetemål viser at du har benplass og takhøyde nok til at fire personer opp mot 185 cm kan sitte bra i kupéen. Bakseteutforming, midttunnel og bredde i baksetet gjør at en femte person ikke er like velkommen.

For familiebruk er det bagasjeromsplassen som representerer utfordringen, for både i bredde og lengde er A4 Avant merkbart mindre enn storlastere som for eksempel Ford Mondeo.

Det beste innvendige momentet er likevel dashbordet og omgiveslene rundt førerplassen, der ryddig design og solid kvalitetsfølelse gjør at du føler deg godt tatt vare på.

Komfort: 3

Vi klarer ikke helt å bli venner med sportspakken i Audi A4 Avant, for selv om sportssetene bidrar til flott sittekomfort, er de ikke mye bedre enn standardsetene.

Og selve fjæringsoppsettet føles mer beregnet for noen runder på Nürburgring, enn det som må filtreres ut fra norske landeveier og bygater.

Det blir kort og hardt på små ujevnheter. Valget er ditt, men vi hadde droppet sportspakken og heller brukt pengene på annet utstyr. For øvrig er bilen normalt stillegående.

Sikkerhet: 5

Audi A4 er testet hos EuroNCAP, med svært godt resultat.

Bilen får fem av fem stjerner totalt sett, og oppnår 93 prosent score for beskyttelse av voksne, 84 prosent for barn og 39 prosent for fotgjengere.

I kommentaren til testen trekker man frem en sterk passasjercelle, god airbagfunksjon og solid grad av beskyttelse både i front- og sidekollisjon. Også for 1,5 og 3 år gamle barn i barnesete oppnår A4 full poengpott.

SMÅTRANGT: Bagasjeromsplassen er ikke på nivå med de beste stasjonsvognene i mellomklassen, men det er heller ikke trangt. © Foto: Egil Nordlien HM Foto SMÅTRANGT: Bagasjeromsplassen er ikke på nivå med de beste stasjonsvognene i mellomklassen, men det er heller ikke trangt. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Pris/utstyr: 4

Det er en «billig» A4, men den gir ingen simpel følelse. Tvert imot.

Audi har for vane å ta seg godt betalt for ting som er standard andre steder. Da vi gikk gjennom ekstrautstyrlista, fant vi ut at 40-50 000 kroner er et fornuftig minimumsnivå i forhold til både eierglede og bruktbilverdi.

Sistnevnte er for øvrig noe som gjennomgående har vært bra for A4, som i Avantutgave er spesielt lettsolgt.

Miljø: 5

Takket være et start/stopp-system fikk A4 i 2010 senket forbruket i EU-miksen til 0,51 l/mil og CO2-utslipp på 134 g/km. Noe som må sies å være gode tall for klassen, men faktisk noe mer enn samme bil med samme motor i 136 og 143 hk versjon.

Motoren tilfredsstiller også utslippskravene i Euro5-normen. Kanskje vel så viktig er det at bilen i vår tøffe test- og forbruksløype, klarer seg med et testforbruk på 0,57 l/mil. Det borger for at bilen er omtrent like nøysom som Audi hevder.

Konklusjon: 5

Hvis du ikke trenger den ekstra plassen en Mazda 6 , Ford Mondeo eller VW Passat kan by på, finnes det mange gode grunner til å velge en rimelig Audi A4 Avant.

Alle de viktige plusspunktene er på plass; sportslig kjørefølelse, flott kvalitetsinntrykk og en harmonisk motor med tilstrekkelige krefter. I tillegg er bilen drivstoffsnill og har fått godt resultat i EuroNCAPs sikkerhetstest.

Kanskje gode nok grunner til å pakke mer effektivt på neste ferietur?

Les også:

Langtest: Nye Ford Focus er best i kompaktklassen

- Å kjøre denne BMW-en er nesten bedre enn sex

Alle våre biltester: Vi har testet 571 biler

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26 132 er døde av Wuhan-viruset01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene
Siste nytt
02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18VerdenPerus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26Verden132 er døde av Wuhan-viruset01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene
Populært