TEST: AUDI A4 AVANT 2.0 TDI 120 HK, 2011

Audien du bør kjøpe

To-liters motoren står for over tredve prosent av salget av Avantmodelene, 143 hk-modellen er størst. Foto: Egil Nordlien HM Foto
To-liters motoren står for over tredve prosent av salget av Avantmodelene, 143 hk-modellen er størst. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Audi A4 Avant 2,0 TDI med 120 hk er et godt eksempel på at billig kan være bra, og kan være familiebilen for deg som ønsker premiumfølelse i det daglige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audi A4 Avant 2,0 TDI


TEKNISKE DATA

 • MOTOR, CM3: 1968
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 120/4200
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 290/1750-2500
 • EGENVEKT, KG: 1606
 • TILHENGERVEKT, KG: 750-1300
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 470/183/144
 • BAGASJEROM, LITER: 490-1430
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 205/55 R16
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,51
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 134
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 11,2
 • TOPPFART, KM/T: 197
 • PRIS FRA, KR: 351 500
 • PRIS TESTBIL, KR: 389 080

Audi A4 Avant er den mest populære prestisjebilen i familiebilklassen, og kan se både Mercedes C-klasse og BMW 3-serie godt bak seg på salgstatistikken. I følge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) er A4 per 31.07.11 solgt i 1261 eksemplarer i 2011, der mange av disse er nettopp stasjonsvognen Avant.

Riktignok er den litt mindre enn de største konkurrentene i prisklassen rundt 350 000 kroner, men er samtidig stor nok til å fungere som familiebil for de som ikke har de absolutt mest plasskrevende transportbehovene.

Dessuten er det ikke til å komme unna at mange liker den ekstra godfølelsen som en bil fra Audi, Mercedes eller BMW kan gi. Spørsmålet blir om den følelsen også er til stede når du kommer til mer folkelige nivåer, både når det gjelder ytelser, pris og utstyrsnivå.

Salgsstatistikkene forteller at svaret tydeligvis er ja for mange nordmenn: Den nedtrimmet to-liters dieselmotoren på 120 hk som står i testbilen, representerer over 30 prosent av Audi A4 Avant-salget i Norge.

Den er dermed den mest solgte Audi-motoren etter 143 hk-versjonen, som finner veien til drøyt 40 prosent av kundene. Spareversjonen med 136 hk med lavere forbruk og utslipp selges i færre versjoner.

Kjøreegenskaper: 5

Audi er flinke til å få kjøreglede og sportslige veiegenskaper inn i bilene sine.

Som med andre A4-modeller vi har kjørt, er også denne Avant-versjonen direkte og presis på styringen. Den reagerer kvikt på rattbevegelser, som omsettes uten nøling til skarpe og nøyaktige svingbuer.

I vår testbil hjelper nok sportspakken med større hjul og hardere understellsoppsett til, men også standardunderstellet på A4 er sportslig nok for de aller fleste.

Dermed er du sikret en involverende og kompetent kjøreopplevelse, som etter hvert ligger veldig tett på klassemester BMW 3-serie.

KJØRER GODT: Audi A4 er ikke langt bak kjøremesteren BMW 3-serie når det kommer til det sportslige. © Foto: Egil Nordlien HM Foto KJØRER GODT: Audi A4 er ikke langt bak kjøremesteren BMW 3-serie når det kommer til det sportslige. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Motor: 5

Da nye Audi A4 ble lansert på Frankfurtmessen høsten 2007, var modellen en av de første til å få konsernets nye to-liters common rail-diesel under panseret.

Og den fungerer like bra og kultivert her i 120 hk-versjon, som i de dyrere og sterkere versjonene. Dens største fortrinn er et langt effektregister: I motsetning til mange dieselmotorer trekker den rent allerede fra ca. 1200 o/m og helt opp til 5000 o/m. I tillegg er kraftutviklingen myk og harmonisk, uten brå effektinnslag eller frafall.

Legg til en gange som sjelden blir veldig dieselsjenerende, samt en presis sekstrinns girkasse med passende utveksling, og du ender opp med en tvers gjennom trivelig drivlinje.

Ytelser: 4

Selvsagt merkes det at både effekten på 120 hk og dreiemomentet på 290 Nm er lavere enn i de sterkere versjonene av motoren. Bilen kan likevel vise til ytelsestall som holder mål i forhold til konkurrentene, og kreftene under panseret holder i massevis til normal kjøring.

Det aller viktigste er at 120 hk’en gjør en bra jobb i de girene du bruker mest ved akselerasjon: 60-100 i tredjegir går på 6,3 sekunder, noe som er normalt for en bil i denne klassen med slik motorytelse.

Det samme gjelder 80-120 km/t i fjerdegir på 9,1 sekunder. Til sammenligning gjør en 143 hk versjon av A4 vi har testet tidligere de samme testene på 5,8 og 7,8 sekunder.

Eksteriør: 4

Vi synes Audi A4 gjør seg best i Avant-versjon. Den er mer harmonisk både i linjer og detaljer enn sedanen.

Bilen er Audi-diskret og elegant, med unntak av LED-lysene i fronten som blir en smakssak. Ikke noe vondt om teknologien, men det ser litt snålt ut med en snirklete lyslinje i en bil som ellers er ganske rettskåren og stram i designet.

TYPISK AUDI: Materialkvalitet, finish og brukervennligheten er typisk tysk veldig moderne og god. © Foto: Egil Nordlien HM Foto TYPISK AUDI: Materialkvalitet, finish og brukervennligheten er typisk tysk veldig moderne og god. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Interiør: 4

Som nevnt er ikke Audi A4 Avant av de aller største bilene du kan få i klassen rundt 350.000 kroner. Dermed ikke sagt at den er liten og trang.

Våre baksetemål viser at du har benplass og takhøyde nok til at fire personer opp mot 185 cm kan sitte bra i kupéen. Bakseteutforming, midttunnel og bredde i baksetet gjør at en femte person ikke er like velkommen.

For familiebruk er det bagasjeromsplassen som representerer utfordringen, for både i bredde og lengde er A4 Avant merkbart mindre enn storlastere som for eksempel Ford Mondeo.

Det beste innvendige momentet er likevel dashbordet og omgiveslene rundt førerplassen, der ryddig design og solid kvalitetsfølelse gjør at du føler deg godt tatt vare på.

Komfort: 3

Vi klarer ikke helt å bli venner med sportspakken i Audi A4 Avant, for selv om sportssetene bidrar til flott sittekomfort, er de ikke mye bedre enn standardsetene.

Og selve fjæringsoppsettet føles mer beregnet for noen runder på Nürburgring, enn det som må filtreres ut fra norske landeveier og bygater.

Det blir kort og hardt på små ujevnheter. Valget er ditt, men vi hadde droppet sportspakken og heller brukt pengene på annet utstyr. For øvrig er bilen normalt stillegående.

Sikkerhet: 5

Audi A4 er testet hos EuroNCAP, med svært godt resultat.

Bilen får fem av fem stjerner totalt sett, og oppnår 93 prosent score for beskyttelse av voksne, 84 prosent for barn og 39 prosent for fotgjengere.

I kommentaren til testen trekker man frem en sterk passasjercelle, god airbagfunksjon og solid grad av beskyttelse både i front- og sidekollisjon. Også for 1,5 og 3 år gamle barn i barnesete oppnår A4 full poengpott.

SMÅTRANGT: Bagasjeromsplassen er ikke på nivå med de beste stasjonsvognene i mellomklassen, men det er heller ikke trangt. © Foto: Egil Nordlien HM Foto SMÅTRANGT: Bagasjeromsplassen er ikke på nivå med de beste stasjonsvognene i mellomklassen, men det er heller ikke trangt. © Foto: Egil Nordlien HM Foto

Pris/utstyr: 4

Det er en «billig» A4, men den gir ingen simpel følelse. Tvert imot.

Audi har for vane å ta seg godt betalt for ting som er standard andre steder. Da vi gikk gjennom ekstrautstyrlista, fant vi ut at 40-50 000 kroner er et fornuftig minimumsnivå i forhold til både eierglede og bruktbilverdi.

Sistnevnte er for øvrig noe som gjennomgående har vært bra for A4, som i Avantutgave er spesielt lettsolgt.

Miljø: 5

Takket være et start/stopp-system fikk A4 i 2010 senket forbruket i EU-miksen til 0,51 l/mil og CO2-utslipp på 134 g/km. Noe som må sies å være gode tall for klassen, men faktisk noe mer enn samme bil med samme motor i 136 og 143 hk versjon.

Motoren tilfredsstiller også utslippskravene i Euro5-normen. Kanskje vel så viktig er det at bilen i vår tøffe test- og forbruksløype, klarer seg med et testforbruk på 0,57 l/mil. Det borger for at bilen er omtrent like nøysom som Audi hevder.

Konklusjon: 5

Hvis du ikke trenger den ekstra plassen en Mazda 6 , Ford Mondeo eller VW Passat kan by på, finnes det mange gode grunner til å velge en rimelig Audi A4 Avant.

Alle de viktige plusspunktene er på plass; sportslig kjørefølelse, flott kvalitetsinntrykk og en harmonisk motor med tilstrekkelige krefter. I tillegg er bilen drivstoffsnill og har fått godt resultat i EuroNCAPs sikkerhetstest.

Kanskje gode nok grunner til å pakke mer effektivt på neste ferietur?

Les også:

Langtest: Nye Ford Focus er best i kompaktklassen

- Å kjøre denne BMW-en er nesten bedre enn sex

Alle våre biltester: Vi har testet 571 biler

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Populært