Langtest: 5000 km i Ford Focus 1,6 TDCi 115 hk Titanium, 2011

Ford Focus er best i kompaktklassen

Ford Focus har svært godekjøreegenskaper (foto: Petter Handeland)
Ford Focus har svært godekjøreegenskaper (foto: Petter Handeland)

Etter 5000 km bak rattet kan vi bekrefte at nye Ford Focus er den beste bilen i kompaktklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vi testet nye Focus da de første bilene kom til landet tidligere i år, var det rosende ord som sprutet fra våre penner . Vi kåret nye Focus til den beste bilen i kompaktklassen, eller Golf-klassen som den kalles, med seks prikker på terningen.

Men å omdøpe klassen til Focus-klassen føltes likevel litt tidlig etter kun én uke på veien. Førsteinntrykket er som kjent én ting, men hvordan ville følelsen være etter noen tusen kilometer bak rattet? En langtest stod på trappene.

Som sagt var det ikke mye kritikk å spore etter første møte med Focus. En følsom clutch ved igangsetting og dårlig sikt bakover, samt at bilen hadde noe høyere dieselforbruk enn hva den er oppgitt til i EU-mixen, var stort sett det vi hadde å pirke på. Småtteri synes vi. Spesielt om vi tar med i betraktningen at ryggesensorer gjør opp for dårlig sikt bakover.

Men hva med den følsomme clutchen? Merkelig nok hadde vi samme opplevelsen da vi testet C-Max med samme motor og girkasse. Å venne seg til clutchens gripepunkt og hvor mye gass man må gi er noe man fort venner seg til. Men dessverre gjentar opplevelsen seg i langtestbilen - som er en helt annen Focus enn den vi testet tidligere. Hva det skyldes er vanskelig og si, men “kenguru-start” og kveling av motoren skjer hyppigere enn ellers. Det vi vet er at det ikke kommer av at motoren er for svak på bunn, denne PSA-dieselmotoren har vi nemlig kjørt i flere andre biler - uten det samme problemet.

GOD PÅ VEIEN: Nye Ford Focus har blitt mer voksen enn forgjengeren og er blitt mer komfortabel. © Foto: Handeland, Petter GOD PÅ VEIEN: Nye Ford Focus har blitt mer voksen enn forgjengeren og er blitt mer komfortabel. © Foto: Handeland, Petter


Herlige kjøreegenskaper

Men nok om det. Når man først har fått opp farten er Focus en drøm og kjøre. Akkurat som begge de to tidligere generasjonene. Første generasjon Focus var bilen som for alvor beviste at det er mulig å blande fornuft og kjøreglede i kompaktklassen. Forrige Focus, generasjon to, var riktignok enda skarpere rent kjøremessig enn den nye, som på sin side byr på en solid dose fjæringskomfort.

Vi kjører blant annet over en fjellovergang på grusvei med telehiv og vaskebrett, og det må sies å være en behagelig affære. Det beste med kjøreegenskapene er at Fords ingeniører har klart å ivareta den sportslige følelsen vi har likt så godt i Focus. Den har rett og slett en herlig progressivitet i fjæring og demping, som strammer seg til i takt med svinghastigheten. Akkurat slik vi liker det!

Vi nevnte at Focus brukte noe mer drivstoff enn de 0,42 l/mil den er oppgitt til. Langtesten bekrefter dette. Forbruket ligger i snitt på 0,60 l/mil, og i vår faste forbruksrunde lander den på 0,49 l/mil. Et godt resultat, men noe mer enn for eksempel VW Golf 1,6 TDI 105 hk.

Til gjengjeld er nye Focus noe raskere i våre akselerasjonsmålinger. Den manuelle sekstrinnskassa er presis i skiftene, men enkelte reagerer på at den har litt høy utveksling. I lav fart hvor man vanligvis ville brukt gir nummer to må vi stadig ned i første gir - selv om man fortsatt har fart på bilen. I tredje og fjerde gir leverer motoren med 115 hk og 270 Nm kraft nok i massevis til dagligdags akselerasjon og forbikjøringer.

MYE INTERIØR: Interiøret er prangende og instrumentene krever en del tilvenning. Man sitter godt i stolene og plassen er god. © Foto: Egil Nordlien, HM Foto MYE INTERIØR: Interiøret er prangende og instrumentene krever en del tilvenning. Man sitter godt i stolene og plassen er god. © Foto: Egil Nordlien, HM Foto

Ny målestokk

Det er lett å bruke VW Golf som målestokk når en kompaktklassebil skal vurderes. Golf er, og har siden den kom på 70-tallet, vært målestokken i klassen, men må nå se seg slått. Hvert fall fysisk. Focus har blitt en del større siden forrige generasjon og er faktisk 16 cm lengre enn siste generasjon Golf – noe som baner vei for en del ekstra innvendig plass. Men vær obs; mye plass og romfølelse går bort i det prangende og voluminøse interiøret, der føreren sitter innkapslet mellom en bred og forholdsvis høy midtkonsoll og et fyldig dashbord. Nesten som en cockpit.

Til tross for et ganske så prangende interiør har Focus tatt et langt steg når det gjelder kvalitetsfølelse. Materialkvaliteten virker god og man får et veldig helstøpt inntrykk. Setene er meget gode, selv om den lengre skare savner bedre støtte under lårene i førersetet som ikke vippes opp i forkant.

I baksetet er Focus noe bredere enn Golf og benplassen på snittet for klassen. Det er likevel først i bagasjerommet man merker den ekstra lengden. 363 liter bagasjeromsvolum er blant de bedre i klassen, og bagasjerommet har veldig god lengde.

KJØREMESTER: Ford Focus er ikke like sylskarp som Alfa Romeo Guilietta, men kjører meget godt. © Foto: Handeland, Petter KJØREMESTER: Ford Focus er ikke like sylskarp som Alfa Romeo Guilietta, men kjører meget godt. © Foto: Handeland, Petter

Høy standard

Tilbake ved førerplass krever Focus en del tilvenning. Spesielt med Golfs gode brukervennlighet friskt i minne. Vi synes rett og slett det er for mange knapper å forholde seg til. Bare rattet i seg selv har 18 forskjellig knapper, og så kommer alle knappene på dashbordet i tillegg. Idéen bak alle disse knappene er i bunn og grunn god, for har du først funnet ut hvilke knapper som styrer hva, så kan alt gjøres uten å løfte hendene fra rattet. En ulempe er at man ofte må trykke flere ganger for å oppnå det man skal. Å bytte radiokanal burde kunne gjøres med ett knappetrykk, ikke tre som i Focus. Ellers skal det sies at kjørecomputeren er enkel og grei å betjene har man først vent seg til den.

Da er vi brått inne på utstyr, og der setter Focus ny standard for i kompaktbilklassen. Focus huser nemlig moderne teknologi som til nå kun har vært tilgjengelig i langt dyrere biler. Sikkerhetsutstyr som filholder, filvarsler, trafikkskilt-gjenkjenner, City Stop, blindsonevarsler og førerovervåkning, gjorde sitt til at Focus nylig oppnådde to anerkjennelser og fem stjerner i kollisjonstest hos testorganet Euro NCAP.

Focus kommer i tre utstyrsvarianter; Trend, Sport og Titanium. Testbilen var av typen Titanium og har stort sett alt man trenger av utstyr, noe vi vil tippe også utstyrsnivået i Sport-versjonen gjør. Titanium har enkelte småting som gir en påkostet følelse og føles verdt en merpris på ca. 14 000 kroner. I laveste utstyrsnivå (Trend) har Focus med testbilens dieselmotor en startpris på 228 800 kroner. Titanium koster fra 254 300 kroner. Tar vi nok en gang Golf som eksempel så fremstår Focus hyggelig priset. Rimeligste Golf med diesel er 7 000 kroner dyrere og har da kun 90 hestekrefter. Golf koster dessuten ca. 13 000 kroner mer som toppmodell, fortsatt med ti færre hestekrefter.

GOD PLASS: Til i kompaktklassebil å være er Focus stor, og det merkes på plassen. Voksne sitter helt ok i baksetene. © Foto: Handeland, Petter GOD PLASS: Til i kompaktklassebil å være er Focus stor, og det merkes på plassen. Voksne sitter helt ok i baksetene. © Foto: Handeland, Petter


Testbilen har i tillegg ekstrautstyr som bi-xenon, førerassistent pakke, delskinn, parkeringssensorer, metallic lakk og Titanium X-pakke, og lander på totalt 303 400 kroner.

Det finnes selvfølgelig rimeligere alternativer i kompaktklassen, men Focus’ størrelse, motorkraft og utstyrsnivå, gir følelsen av å få mye bil for pengene. Focus vokser derfor på oss, og det gode førsteinntrykket vedvarer i stor grad. Focus er den beste bilen i kompaktklassen i dag, men har fortsatt en del å gå på når det gjelder brukervennlighet for å gi den polerte følelsen vi får i Golf.

Konklusjon: 6

Man trenger litt tid i Focus for å lære den å kjenne. Når man kommer så langt gir den tilbake i pose og sekk med sine mange gode kvaliteter. Focus er ikke lenger mest sportslig i kompaktklassen, men har et utrolig godt kompromiss mellom det sportslige og komfortable. Alt i alt en meget god bil som til dags dato setter standarden i kompaktklassen.

Les også:

Å kjøre denne er nesten bedre enn sex

Leiebil - slik unngår du fellene

Biltrendene i 2011 - Nordmenn velger det trygge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Minst 24 drept i kirkeangrep i Burkina Faso11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Offentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 EU bereder grunnen for utfasing av gass05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal
Siste nytt
11:14VerdenMinst 24 drept i kirkeangrep i Burkina Faso11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerOffentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PengerSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerEU bereder grunnen for utfasing av gass05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal
Populært