Meny

Jorden rundt – på hydrogen

Jorden rundt: I godt driv mot målet som ligger nær 30.000 kilometer framme. (FOTO: Øivind Skar)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med bare hydrogen på tanken har vi kjørt «vår» etappe på en reise inn i fremtidens bilteknologi. Reisen går jorden rundt, inkluderer Norge – og den pågår nå.

Elektriske biler som omdanner hydrogen til strøm i sitt eget brenselcellekraftverk, er slett ikke noe nytt. Det nye er at datoen for å kommersialisere teknologien, stadig rykker nærmere. Nå er denne datoen så nær at Mercedes-Benz, som første i verden, våger å kjøre tre brenselcellebiler jorden rundt. Bilene er «globale ambassadører for elektrisk mobilitet», som det så fint heter fra konsernet.

Nærmere masseproduksjon

På overflaten kan den lange kjøreturen se ut som et festlig stunt, men motivasjon som ligger bak er seriøs nok.

Mercedes-Benz demonstrerer at utviklingen av brenselcelleteknologien nå er kommet så langt at kun masseproduksjon gjenstår for å presse prisen ned til et konkurransedyktig nivå – i forhold til biler med ordinær forbrenningsmotor.

Les også: Ikke helgrønt

Samtidig avslører den påbegynte verdensreisen gjennom 16 land i fire verdensdeler – vår etappe gikk fra Madrid til Lisboa – at nærmest ikke-eksisterende infrastruktur for hydrogenpåfylling fortsatt i mange år blir brenselcellebilenes største fiende.

Nok olje, samt billig bensin og diesel, gjør det fortsatt lite attraktivt å satse på alternativ mobilitet. Selv ikke skjerpede miljøkrav har så langt hatt særlig effekt. Null- og lavutslippsbiler utgjør fortsatt en forsvinnende liten andel av nysolgte biler.

Lokal energi

Tenk deg inn i en ideell verden: Du tanker familiebilen med hydrogen produsert lokalt, enten fra søppelfyllingas biogassanlegg eller med solceller. Så ligger flere hundre kilometer nærmest lydløs elektrisk og helt CO2-fri kjøring foran deg. Rent vann er det eneste som renner ut av «eksosrøret». Ikke behøver du å tenke på den tradisjonelle elbilens rekkeviddespøkelse, og ikke tar det lengre tid å etterfylle med drivstoff enn det tar å tanke dieselbilen.

Det er her hydrogenbilen kommer den enklere og ladbare elbilen i møte. For der dagens batterikapasitet begrenser selv moderne elbilers rekkevidde til rundt 100 kilometer kjøring, kjører hydrogenbiler med brenselceller mer enn tre ganger så langt.

Jubileumsreise

Sammen med et par norske og tyske kolleger plukker vi opp tre knallgrønne og fulltankede biler utenfor Madrid. Dit er de kjørt fra Mercedes hjemby Stuttgart, og innen 125 dager (fordi det er 125 år siden Mercedes oppfant bilen) og 30.000 tilbakelagte kilometer skal bilene være tilbake i Stuttgart i juni.

Ingen har noen gang i historien kjørt så langt med brenselcellebiler. Vår etappe strekker seg over 666 kilometer, med Sintra utenfor Lisboa som endestasjon. Det skal vise seg å bli et par interessante dager med så godt som helt problemfri kjøring.

Les også: Pris som en dieselhybrid

Selve brenselcelleanlegget gir 95 hk, og bilen yter maksimalt 136 hk når litium-ion batteristrøm legger på ekstra kraft ved start og forbikjøringer. Maksimal drakraft oppgis til 290 Nm. Akselerasjon til 100 km/t tar 11,4 sekunder.

Ytelser som normal bil

Ytelsene kan således sammenlignes med en tilsvarende stor og normalt motorutrustet bil. Med unntak av ekstra navigasjon, kommunikasjon og måleinstrumenter er bilen innvendig som en helt vanlig B-klasse. Brenselcellene, hydrogentankene med 700 bar trykk og batteripakken befinner seg i bilens doble gulv og opptar ingen ekstra plass.

Så det var bare å laste opp med tre voksne, bagasje til lastemerket, sette seg inn, skru klimaanlegget på passende temperatur og vende nesa mot Lisboa.

Siden ingen hydrogenstasjoner befant seg på vår vei, ble det å etterfylle fra medbrakt drivstoff i lunsjpausen, før turen gikk videre mot Portugal. Det skulle vise seg å bli en nervepirrende avslutning. Lange strekninger i 120 km/t på motorveien tappet hydrogentankene raskere enn vi likte. For at vi skulle nå målet 268 kilometer lengre framme, måtte farten ned – og vi rullet inn i solnedgangen med tankmåleren godt nede på det røde feltet.

Kjør forsiktig – spar energi

Neste dag la vi om strategien. Vi gikk forsiktigere ut fra start, holdt oss rundt 100 km/t, unngikk brå akselerasjoner og senket forbruket fra rundt 1,40 kilo til 1,14 kilo hydrogen per 100 km.

Under optimale forhold skal bilen bruke 0,97 kg/100 km (tilsvarende 0,33 liter dieselenergi), men vi var vesentlig tyngre lastet, og farten var høyere.

Forbruket gir oss 351 km rekkevidde, og vi triller i mål med kvartfull tank etter først å ha tatt en æresrunde for oss selv gjennom trange sentrumsgater i Lisboa. Vi har gjort jobben, og bilene er klare for neste etappe – over det nordamerikanske kontinentet fra Miami til Vancouver.

I likhet med elektriske biler har hydrogenbilene sitt fortrinn i byer og bynære områder. I utforbakker og ved bremsing føres energi tilbake til batteriet akkurat som i en el- eller hybridbil.

Biler med bensin- eller dieselmotor er konstruert slik at de yter maksimalt i forhold til energiforbruk når det kjøres i jevn fart ute på landeveien. For elektriske og hydrogendrevne biler forholder det seg motsatt. Ikke spiser de av lasset når de står stille, og den lave farten passer elmotoren godt fordi den yter mest fra stillestående.

Les flere nyheter her

Se flere bilder

Gammel og ny tid: I Lisboas gater møtes ny og gammel tid, men begge går på strøm og forurenser ikke. (FOTO: Øivind Skar) Gammel og ny tid: I Lisboas gater møtes ny og gammel tid, men begge går på strøm og forurenser ikke. (FOTO: Øivind Skar)

Strømproduksjon: Det enorme solcelleanlegget i Almaraz vest i Spania produserer strøm. Den grønne bilen produserer strømmen selv. (FOTO: Øivind Skar)Strømproduksjon: Det enorme solcelleanlegget i Almaraz vest i Spania produserer strøm. Den grønne bilen produserer strømmen selv. (FOTO: Øivind Skar)

TRE NULLUTSLIPPSBILER: Disse tre bilene er på vei gjennom fire verdensdeler og 16 land. (FOTO: Øivind Skar)TRE NULLUTSLIPPSBILER: Disse tre bilene er på vei gjennom fire verdensdeler og 16 land. (FOTO: Øivind Skar)

Tanker: Siden det knapt er mulig å skaffe hydrogen langs veiene, måtte drivstoffet medbringes. (FOTO: Øivind Skar) Tanker: Siden det knapt er mulig å skaffe hydrogen langs veiene, måtte drivstoffet medbringes. (FOTO: Øivind Skar)

FORBRUK: Vi nådde aldri optimalt forbruk, men klarte oss ganske bra. Her ses forbruket hvert minutt. (FOTO: Øivind Skar) FORBRUK: Vi nådde aldri optimalt forbruk, men klarte oss ganske bra. Her ses forbruket hvert minutt. (FOTO: Øivind Skar)

I flasker: Klar for tanking. (FOTO: Øivind Skar)I flasker: Klar for tanking. (FOTO: Øivind Skar)

STORT APPARAT: Det er ingen liten konvoi Mercedes har sendt verden rundt. (FOTO: Øivind Skar)STORT APPARAT: Det er ingen liten konvoi Mercedes har sendt verden rundt. (FOTO: Øivind Skar)

På vei mot målet: I for høy fart på første etappe. (FOTO: Øivind Skar)På vei mot målet: I for høy fart på første etappe. (FOTO: Øivind Skar)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp
Siste nytt
19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp
Populært