Halvparten brukte firmabil privat uten betale skatt

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nesten halvparten av dem som ble kontrollert av Skatt øst, brukte firmabil privat uten å innrapportere det for beskatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Firmabilskatt 2010/2011
Regner ut hvor høy inntekt du får av firmabilen, og hvilken skatt det medfører. Kalkulatoren tar hensyn til hvilken marginalskatt du har. Gjelder for skatteårene 2010 og 2011.

Firma- eller privateid bil 2011
Kalkulatoren hjelper deg med å regne ut hva som er best for deg av firmabil, eller å eie bilen privat. Her kan du også ta hensyn til hva du får i kjøregodtgjørelse, og eventuell lønnskompensasjon hvis du ikke velger å ta i mot en firmabil.

I 2010 ble gjennomført 127 kontroller. I 58 av sakene var bruk av fri bil ikke tatt med i lønns- og trekkoppgaven. I disse sakene ble det skattepliktige beløpet i gjennomsnitt økt med 105.000 kroner.

Kalkulator: Beregn firmabilskatten

– Det kan bli dyrt å ikke melde fra om fri bil innen fristen. Blir det sannsynliggjort at en har brukt arbeidsgivers bil til privat bruk uten at dette er innrapportert, kan det bli ilagt tilleggsskatt på opptil 60 prosent, sier avdelingsdirektør Odd Woxholt i innkrevingsavdelingen i Skatt øst.

Kalkulator: Lønner det seg med firmabil?

Det er imidlertid fortsatt tid til å melde ifra. Arbeidsgivere som ennå ikke har innrapportert skattepliktig privatbruk av firmabil for inntektsåret 2010 eller har gjort feil i beregningen, kan ta med beløpet i den siste lønns- og trekkoppgaven og årsoppgaven for 2010. Fristen for årsoppgaven er 31. januar.

Kontrollene til Skatt øst viste at flere brukte firmabil i ferien, til å hente i barnehagen og til andre private gjøremål, slik at fordelen av fri bil ble skattepliktig.

– Det er ikke rettferdig at noen beskattes for fri bil, og andre ikke, påpeker Woxholt. (©NTB)

Personvernpolicy