Bekymret for fartsforvirring på sjøen

Nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen kan skape forvirring og farlige situasjoner.
Nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen kan skape forvirring og farlige situasjoner. Foto: Pixabay

Nå gjelder nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen, men mange skilt er ikke byttet ut enda. - Det kan skape forvirring og farlige situasjoner.

BÅTLIV: Det sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, om den første båtsommeren med reglene som ble innført 1. januar 2022.

- I det nye regelverket er det blant annet egne fartsgrenser for fritidsbåter. Flere forskrifter om fart lokalt er opphevet. Det er vel og bra, men når skiltene ikke er byttet ut i tide til båtsesongen må folk være ekstra oppmerksomme, sier fagsjefen i Frende i en pressemelding.

Sjåførens ansvar uansett

Han forstår at det tar tid å få endret alt.

- Men det hjelper ikke båtførerne. Det er båtførerens ansvar å vite hvilken grense som gjelder der de ferdes. Så hvis du ser et skilt må du selv vite om det er den gjeldende grensen. Det er klart det er forvirrende, sier Edmond Wold Gaulen.

Her finner du fartsgrensen der du er:

  • På nettsidene til Kystverket kan du som båtfører finne tips og videoer om hvordan du enklest kan vite hva fartsgrensen er akkurat der du er.
  • Last ned appen BåtFart og få vite grensen der du er, og få varsel hvis du kjører for fort.
  • Gå inn på kystinfo.no

- Det er veldig viktig å vite grensen der du er, både for din egen og andres sikkerhet, sier Wold Gaulen.

Nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen kan skape forvirring og farlige situasjoner. Foto: Pixabay
Nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen kan skape forvirring og farlige situasjoner. Foto: Pixabay

Mange stoler ikke på andre båtførere

En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 1 av 3 ikke stoler på førerevnene til andre de møter på sjøen.

- Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt, og denne fartsforvirringen bidrar, sier Wold Gaulen.

Dette kommer på toppen av en sommer hvor mange velger båtferie i hjemlandet, fremfor passkaos og køer på flyplasser i utlandet.

- Vi vet også at mange har kjøpt båt under pandemien, slik at det er en betydelig mengde urutinerte førere der ute, sier fagsjefen.

- Sikkerhet først!

Edmond Wold Gaulen har en klar oppfordring til båtfolket i år.

- Ta det med ro. Er du usikker på fartsgrensen, ta det heller litt roligere enn du har lyst til. Så er du sikker. Sikkerheten må komme først. Husk for all del også redningsvest til alle, også deg selv, sier han.

De oppdaterte fartsgrensene og reglene gjelder i hoved- og biled. Dette er sjøveiene Kystverket har ansvar for. Utenfor disse har kommunen ansvaret.

- Det er mye å få oversikt over. Bruk hjelpemidlene Kystverker har tilgjengelig for å sikre at du følger fartsgrensene, sier Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring.