Fryktet negativ omtale av «elfergen som går på diesel»:

Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader

Den første av tre båter som går ruten Nesodden - Aker Brygge har blitt elektrisk. Fredag 13. september hadde MS Kongen sin første tur, uten at ladeanlegget var klart.
Den første av tre båter som går ruten Nesodden - Aker Brygge har blitt elektrisk. Fredag 13. september hadde MS Kongen sin første tur, uten at ladeanlegget var klart. Foto: Ruter

Oslos første helelektriske ferge er i drift, men ladeanlegget for landstrøm er enda ikke klart. Et «genialt» anlegg med fossilfritt drivstoff fra Sverige er den midlertidige løsningen.

Fredag 13. september la MS «Kongen» ut på sin første ferd som helelektrisk ferge fra Nesodden til Aker Brygge. Med en 26 tonn tung batteripakke om bord har Kongen blitt en nullutslippsbåt, uten utslipp av CO2, NOx og andre miljøskadelige forbindelser.

Kollektivselskapet Ruter og fergeoperatøren Norled er i ferd med å elektrifisere Norges største bilfrie fergesamband – Nesoddbåten. Mens Kongen ble bygget om til å bli elektrisk denne sommeren, skal de to andre båtene Dronningen og Prinsen gjennom den samme prosessen i løpet av vinteren og våren.

Kongen er første elektriske Oslo-ferge i drift, og båtens ankomst til Oslo ble feiret med brask og bram på Aker Brygge 4. september med flere av byens topp-politikere tilstede. Men ladestasjonen står enda ikke klar. Et landstrømanlegg etableres i Rådhusbrygge 4, hvor Hafslund er i ferd med å bygge en trafostasjon. Den skal stå ferdig og klar til bruk innen 1. november.

– Et genialt anlegg

Hvordan klarer en helelektrisk ferge seg på vannet før den tid?

– Båten er utstyrt med et strøm-aggregat som mates av HVO – Hydrogenert Vegetablisk Olje – et fossilfritt brensel, et nullutslippsdrivstoff med omtrent samme egenskaper som diesel, sier prosjektleder i Norled Jarle Myrbø til ABC Nyheter.

Prosjektleder for ombyggingen i Norled, Jarle Myrbø sammen med Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg om bord på MS Kongen. Foto: Ruter
Prosjektleder for ombyggingen i Norled, Jarle Myrbø sammen med Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg om bord på MS Kongen. Foto: Ruter

Drivstoffet har sevje fra trær fra Nord-Sverige som base, og er en type biodrivstoff som produseres i Lysekil. Hvis du ser vekk fra utslippene knyttet til produksjonen av drivstoffet, er det utslippsfritt når det brennes, ifølge en forskningsrapport om HVO. Utslippene ved produksjon er også lavere enn for en del andre typer biodrivstoff.

Batteriene på båten lades opp av HVO-generatoren, og kan kjøre fem turen helt elektrisk. Deretter kjører den to turer hvor HVO-generatoren gir energi til båten samtidig som den lader opp batteriet på nytt.

– Det er egentlig et genialt anlegg. Hvis båten går tom for strøm og mannskapet om bord ikke gjør noe, starter HVO-anlegget automatisk opp og sørger for at båten går.

Flytende HVO må forøvrig fylles på manuelt, slik man gjør med diesel og bensin.

– Viktig å velge nullutslipp

Bruken av drivstoffet på verdensbasis er foreløpig begrenset i omfang, men Myrbø tror man vil se en økning i bruken av HVO for kollektivtransport i framtiden. For Norled og Ruter var det viktig å velge et klimavennlig drivstoffalternativ i overgangsfasen til landstrømanlegget står klart.

– Behovet for oss er i utgangspunktet en måneds tid, til vi får opp landstrømanlegget. Vi valgte dette drivstoffet blant annet for å unngå negativ medieomtale av «elfergen som går på diesel». Jeg synes det var veldig viktig å velge et alternativ som gir nullutslipp, sier Myrbø.

Når landstrømanlegget står klart, vil strøm-aggregatet som går på HVO kun være en backup i tilfelle lengre strømbrudd.

– Det er et lite sannsynlig scenario at Oslo vil være uten strøm i flere timer, men med en slik backup sikrer vi 100 prosent regularitet. Innbyggerne på Nesodden er veldig glade i den båten, og flinke til å si fra hvis den ikke går nøyaktig når den skal. De nye elektriske fergene har teoretisk sett en veldig god driftsrate, sier Myrbø.

Skal lade hver gang båten legger til kai

Når landstrømanlegget er i drift, skal Kongen lades hver gang den legger til kai på Aker Brygge, etter to kjørte turer.

Ladepluggen på MS Kongen. Foto: Ruter
Ladepluggen på MS Kongen. Foto: Ruter

– Den ligger til kai i cirka 10 minutter hver gang for å laste av og på passasjerer. Vi har tenkt til å lade i 6-7 minutter. På den måten holder vi batteriet på mellom 40 og 70 prosent fullt gjennom dagen. Når du holder batteriet på det nivået avgir det minst mulig varme, noe som fører til lengre levetid, forklarer prosjektlederen i Norled.

Lithium-batteriet i båten avgir mest varme når det er fullt og når det nesten er tomt for strøm. Størrelsen på batteripakken tilsvarer forøvrig batteriene fra 20 Teslaer eller 50 Nissan Leaf.

Fortsetter båt-elektrifisering

Det nye landstrømanlegget Nesoddbåten skal bruke skal i framtiden kunne ha nok strøm til å kunne betjene alle Ruters båter, ifølge selskapet.

– Alle båtene som kjører til øyene i Indre Oslofjord ut på nytt anbud nå. Det starter nye kontrakter i 2021, og da skal også disse båtene være utslippsfrie. Planen er at disse båtene lades med strøm fra landstrømanlegget i Rådhusbrygge 4, sier kommunikasjonssjef i Ruter Gro Janborg til ABC Nyheter.

Det er også lagt opp til nok strøm til å betjene hurtigbåtene som kjører for Ruter. I første omgang får anlegget kun ett ladeuttak til bruk for Nesoddbåtene.

Gro Janborg er kommunikasjonssjef i Ruter. Foto: Ruter
Gro Janborg er kommunikasjonssjef i Ruter. Foto: Ruter

– Det viktigste nå er at man får dratt kabler og etablert en trafostasjon, så strømmen blir tilgjengelig for Nesoddbåtene. Etter hvert får vi legge til rette for ladeløsninger for de ulike båtene, sier Janborg.

– Vurderte dere å vente med å holde festmarkering på Aker Brygge til landstrømanlegget var klart?

– Det vurderte vi. Men da Kongen var ankommet etter tre måneder i Horten for ombygging synes vi det var fint og naturlig å markere at båten er på plass, og at den kan kjøre elektrisk selv om de permanente ladeanlegget ikke er på plass.

Når både Kongen, Dronningen og Prinsen kommer i elektrisk drift fra neste år, vil Ruter ha kuttet utslippene fra sin båttrafikk med 65 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke
Siste nytt
02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke
Populært