Varm sommer og stormfull høst førte til kraftig økning i båtskader i fjor

Det historisk flotte været i fjor sommer og det elendige høstværet får skylden for at antall ulykker med fritidsbåter gikk opp med 25 prosent i fjor. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det historisk flotte været i fjor sommer og det elendige høstværet får skylden for at antall ulykker med fritidsbåter gikk opp med 25 prosent i fjor. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skadetallene på norske fritidsbåter økte med 25 prosent i fjor. Forsikringsselskapene betalte ut over en halv milliard kroner i erstatninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens antall skader på fritidsbåter sank fra 2016 til 2017, så økte de i fjor. Forsikringsselskapene betalte ut 540 millioner kroner og det ble meldt inn totalt 12.219 båtskader. Det viser tall fra Finans Norge.

– Sommeren i fjor gikk inn i historien som en av de fineste, varmeste og mest solrike i Norge på 100 år. Fritidsbåtbruken økte og antallet fritidsbåter på fjorden ble tredoblet. Naturlig nok så øker skadene da, sier daglig leder Leif Bergaas i båtbransjeforbundet Norboat.

Den klart største skadetypen i fjor var havari med mer enn halvparten av alle båtskadene. Økningen var på nesten 30 prosent fra 2017 til 2018. Mange gikk også på undervannsskjær.

Dårlig vær sørget også for mange skader da høststormene satte i gang for alvor.

– Da ser vi typisk båter som synker, sliter seg i fortøyningene, kalesjer som revner og båter som velter i båtkrybber, sier fagsjef Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring i en pressemelding.

Båteiere flest har påsken som en slags oppstart for årets båtsesong. Da tas presenninger av og båtpussen gjøres. Flere forsikringsselskaper får da flere skademeldinger fra båteiere som ikke ser til båten under vinteropplaget.

Tidligere undersøkelser viser at hele 20 prosent av norske båteiere ikke fører tilsyn med båten sin når den står i vinteropplag.

Tallene viser at det ble meldt inn 3.150 skader på fritidsbåter til forsikringsselskapene i forrige vinterhalvår. Dette utgjør over 30 prosent av alle fritidsbåtskader som meldes inn i løpet av et år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden