Kaldt vær og frost kan utsette starten på båtsesongen

Båtskader etter en kald vinter kan gi utsatt sesongstart for mange båteiere i år. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring
Båtskader etter en kald vinter kan gi utsatt sesongstart for mange båteiere i år. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikringsbransjen forventer skadehopp for båtfolket etter en kald vinter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Båtsesongen blir nok forsinket for mange i år på grunn av den kalde vinteren med mye snø mange steder. Her er det selvsagt variasjon i forholdene mellom ulike landsdeler, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef båt hos Frende Forsikring.

Typiske båtskader som kan inntreffe i løpet av vinteren, er frostskader, nedbørsvann som har kommet i motorrommet eller gjenstander som har truffet båten etter vinterstormer.

Unngå køer – sjekk båten raskt

Gaulen forteller at selskapet ser en økning i antallet innmeldte skader rundt påske hvert år. I år forventer han et skadehopp.

– Det kan være at isen gjør det vanskelig å lage en råk eller at det har oppstått frostskader på båt og motor i løpet av kuldeperioden. Begge deler kan forsinke starten, sier han og minner om at påsken kommer tidlig i år.

For å unngå lange ventekøer for å få hjelp fra båtverkstedene, råder fagsjefen båtfolket til å få oversikt over tilstanden til båt og motor så raskt som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan du bestille tid på verksted eller bestille service før ventetiden blir lang. I verste fall kan du gå glipp av mange fine dager på sjøen i mai og juni, hvis båten må på verksted og du må vente, sier Gaulen.

Les også: Nå kommer «flyvende superyacht» for de latterlig rike

Ta båtsjekken

Båtbransjeforbundet NORBOAT representerer den norske fritidsbåtbransjen. Daglig leder Leif Bergaas er enig med Gaulen i viktigheten av å sjekke båten så snart som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk har mye å gjøre og de kikker ikke alltid på båten i god nok tid før de ønsker å starte sesongen. Hvis det da er noe galt etter en kald vinter kan de komme senere i gang enn de ønsker. Det er også viktig å se til båten og utstyret gjennom vinteren. Jo tidligere du oppdager skaden, jo rimeligere er det å fikse den, sier Leif Bergaas.

Før sjøsetting etter en lang vinter, mener Gaulen det er viktig å sjekke at skroget, og da spesielt skroget under vannlinjen, ikke har skader.

– Videre er det viktig å huske på å skru i bunnpluggen til mellomskroget, slik at båten ikke tar inn vann, når den settes på sjøen. Sjekk bunnventil, tennplugger, batteri, motorolje og girolje.

Slik sjekker du motoren

  • Sjekk tennplugger, girolje, motorolje, oljenivå, diverse filtre og batteriet
  • Har du påhengsmotor? Se til at den får kjøling. Det kontrollerer du enkelt ved å se at det kommer en stråle med kjølevann ut av motoren. Skjer ikke dette, stopp motoren med det samme.

Kilde: Frende Forsikring

Slik kan du unngå motortrøbbel neste år

  • Kjør ferskvann gjennom motoren slik at den konserveres før lagring.
  • Dekk til motoren og sett den innendørs hvis du kan.
  • Har du innenbordsmotor? Husk å fylle på kjøleveske så ikke vann som står i motoren fryser til is.

Kilde: Frende Forsikring

Les også: Designer de rikes superyachter og privatfly