Meny

Kaldt vær og frost kan utsette starten på båtsesongen

Båtskader etter en kald vinter kan gi utsatt sesongstart for mange båteiere i år. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring
Forsikringsbransjen forventer skadehopp for båtfolket etter en kald vinter.

– Båtsesongen blir nok forsinket for mange i år på grunn av den kalde vinteren med mye snø mange steder. Her er det selvsagt variasjon i forholdene mellom ulike landsdeler, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef båt hos Frende Forsikring.

Typiske båtskader som kan inntreffe i løpet av vinteren, er frostskader, nedbørsvann som har kommet i motorrommet eller gjenstander som har truffet båten etter vinterstormer.

Unngå køer – sjekk båten raskt

Gaulen forteller at selskapet ser en økning i antallet innmeldte skader rundt påske hvert år. I år forventer han et skadehopp.

– Det kan være at isen gjør det vanskelig å lage en råk eller at det har oppstått frostskader på båt og motor i løpet av kuldeperioden. Begge deler kan forsinke starten, sier han og minner om at påsken kommer tidlig i år.

For å unngå lange ventekøer for å få hjelp fra båtverkstedene, råder fagsjefen båtfolket til å få oversikt over tilstanden til båt og motor så raskt som mulig.

– Da kan du bestille tid på verksted eller bestille service før ventetiden blir lang. I verste fall kan du gå glipp av mange fine dager på sjøen i mai og juni, hvis båten må på verksted og du må vente, sier Gaulen.

Les også:   Nå kommer «flyvende superyacht» for de latterlig rike

Ta båtsjekken

Båtbransjeforbundet NORBOAT representerer den norske fritidsbåtbransjen. Daglig leder Leif Bergaas er enig med Gaulen i viktigheten av å sjekke båten så snart som mulig.

– Folk har mye å gjøre og de kikker ikke alltid på båten i god nok tid før de ønsker å starte sesongen. Hvis det da er noe galt etter en kald vinter kan de komme senere i gang enn de ønsker. Det er også viktig å se til båten og utstyret gjennom vinteren. Jo tidligere du oppdager skaden, jo rimeligere er det å fikse den, sier Leif Bergaas.

Før sjøsetting etter en lang vinter, mener Gaulen det er viktig å sjekke at skroget, og da spesielt skroget under vannlinjen, ikke har skader.

– Videre er det viktig å huske på å skru i bunnpluggen til mellomskroget, slik at båten ikke tar inn vann, når den settes på sjøen. Sjekk bunnventil, tennplugger, batteri, motorolje og girolje.

Slik sjekker du motoren

  • Sjekk tennplugger, girolje, motorolje, oljenivå, diverse filtre og batteriet
  • Har du påhengsmotor? Se til at den får kjøling. Det kontrollerer du enkelt ved å se at det kommer en stråle med kjølevann ut av motoren. Skjer ikke dette, stopp motoren med det samme.

Kilde: Frende Forsikring

Slik kan du unngå motortrøbbel neste år

  • Kjør ferskvann gjennom motoren slik at den konserveres før lagring.
  • Dekk til motoren og sett den innendørs hvis du kan.
  • Har du innenbordsmotor? Husk å fylle på kjøleveske så ikke vann som står i motoren fryser til is.

Kilde: Frende Forsikring

Les også:   Designer de rikes superyachter og privatfly

Motor
Populært