Meny

Snart sjøsettes «spøkelsesskipene»

Dette er hvordan Kongsberg Maritime ser for seg en vanlig dag i Trondheimsfjorden om få år. Fjorden er i dag verdens første testarena for ubemannede skip. Illustrasjon: Kongsberg Maritime.

Norge satser på å være først ute med å ta i bruk ubemannede skip. Det vil gjøre skipstransporten grønnere, billigere og mer fleksibel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge var tidlig ute med ideen om å satse på førerløse skip i sivil skipstransport. Nå foregår det et kappløp om å være først på markedet med teknologien, som vil endre transportsystemet til sjøs drastisk.

I 2012 startet det aller første EU-prosjektet med fokus på ubemannede skip. SINTEF hadde ansvar for den tekniske ledelsen av prosjektet, som etterhvert fikk mye oppmerksomhet i media.

– I begynnelsen ble vi møtt med skepsis. Men etterhvert som ideene modnet og store aktører som DNV GL og Rolls Royce kom på banen med sine spektakulære konseptskip, snudde stemningen over natten. I dag finnes det få kommersielle aktører som ikke jobber knallhardt for å få ubemannede skip i bruk, sier seniorforsker i SINTEF, Ørnulf Rødseth.

Testområde i Trondheimsfjorden

Byen Trondheim ble også en pioner på feltet, ved å gi bransjen tilgang til Trondheimsfjorden som verdens første testområde for førerløse skip. Lokale- og nasjonale myndigheter gikk sammen med forskningsmiljøet i byen og kommersielle aktører som Kongsberg Seatex, Kongsberg Maritime og Maritime Robotics om å få realisert disse planene, nettopp fordi alle skjønner at Norge er i konkurranse med flere andre nasjoner i teknologikappløpet.

– Jeg tror vi lever på kanten av en revolusjon, som for den maritime næringen kan sammenliknes med når vi gikk fra trebåter med seil til stålbåter på steam, sier sjøfartsdirektør, Olav Akselsen.

Også Gard Ueland administrerende direktør i Kongsberg Seatex, er full av forventning.

– Det nye testområdet er svært viktig for Norge. Vi ser allerede svært positive resultater i form av et enda tettere samarbeid mellom myndigheter, universitet, forskning og industri. I tillegg har vi fått tilgang til en flott testarena som blir sentral i utviklingen av nye og innovative løsninger for framtiden, sier Ueland.

Nylig startet arbeidet med å etablere Norges andre testområde, som blir i Grenland sør-øst i Norge. Dette blir det første testområdet som også dekkes av en trafikksentral. Skipstrafikken er betydelig tettere der enn i Trondheimsfjorden og gir mulighet til å utføre andre type tester enn i Trondheim. Det finnes også tunge teknologimiljøer i Vestfold og Telemark som nå får kort vei til testområdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det teknologiske miljøet i Trondheim har utviklet svømmende slangeroboter og små autonome skip. Bildet er tatt under Ocean Week tidligere i år, da teknologien ble demonstrert. Foto: Thor Nielsen

Øyne blir erstattet med sensorer

Førerløse skip høres skremmende ut for mange. Men øynene til skipperen blir erstattet med pålitelige sensorer. Sensorpakken ombord vil inneholde konvensjonelt utstyr som GPS, radar og posisjonstranspondere – mottagere og sendere som automatisk gjør det mulig for andre skip og landsentraler å identifisere skipet. I tillegg trengs sensorer som erstatter utkikkens øyne og ører, både i dagslys og om natten. Enkelte biler har i dag laseravstandsfinnere, som også kan brukes på skip. I tillegg er kamerateknologien svært godt utviklet både for å erstatte utkikkens øyne på dagtid og om natta, som for eksempel med infrarød teknologi. Skipene vil også være utstyrt med et styringssystem, som justerer skipets hastighet og kurs.

– Systemet om bord vil styre skipet på en sikker måte i nær sagt alle situasjoner. Men om det støter borti situasjoner som er for vanskelige, vil det «rope om hjelp». Inntil videre tror vi at det må være kontinuerlig overvåkning av skipene fra land og bemanning i sentralene som kan gripe inn om nødvendig. Det er flere grunner til dette, blant annet at dagens regelverk forutsetter en ansvarlig person for skipet, sier SINTEFs Ørnulf Rødseth.

Sensorene på skipet vil gi kontrollsentralen på land all nødvendig informasjon. På denne måten kan for eksempel farten på skipet justeres fra land. Slike system for kurs- og dynamisk posisjonsstyring er allerede i bruk av skipsfarten i dag.

– Vi ser for oss kontrollsentraler på land, som kontrollerer oppimot 100 skip. I første rekke vil ti personer overvåke opp til ti skip hver. Men om det oppstår behov for hjelp på flere skip samtidig, vil et ekstramannskap på sentralen stå parat for å bistå, forteller Rødseth.

Les også: Robotklippere som gir deg mer tid og ro

Små autonome fartøy kan erstatte vogntog

Godstransport med skip er mer miljøvennlig enn annen transport, såfremt skipene fylles opp. Lavest blir kostandene når store farkoster brukes. Men dette taler også mot sjøtransport, fordi det går utover fleksibiliteten. Det er her selvgående fartøy kan bidra med en løsning.

– Med autonomi blir det mulig å drive flere og mindre skip uten at kostnadene blir en hindring. Små førerløse fartøy vil gi sjøtransporten den fleksibiliteten brukerne krever, mener Rødseth.

Små fartøy bruker også mindre energi enn store. Dette gir dem bedre muligheter for å utnytte grønn teknologi, eksempelvis elektrisitet fra batterier eller hydrogendrevne brenselceller.

– Vi tror at førerløse skip først vil bli tatt i bruk i kysttrafikk. De kan for eksempel brukes til automatisk transport mellom de større havnene og små kaier i nærheten. På denne måten gir autonome skip mye bedre fleksibilitet til sjøtransporten, nullutslipp og håndterlige investeringer, sier seniorforskeren fra SINTEF.

Den store utfordringen i forhold til ubemannede skip er vedlikehold. Forskerne ser derfor ikke for seg at slike skip vil bli tatt i bruk over de store havene med det første. I kysttrafikk derimot vil skip alltid være nær land. Her ser forskerne for seg førerløse transportskip som vil være mellom 50 og 80 meter lange.

– Store vedlikeholdsutfordringer er lite sannsynlig på slike skip. Det vil bli installert to elektriske motorer for fremdrift, pluss sensorer som vil plukke opp om noe er galt. De første skipene blir enkle. De vil for eksempel ikke ha noe ballastsystem, sier Rødseth.

Les også: Norske studenter bygger førerløs båt

Høyteknologiske havner må utvikles

Havnedirektør i Trondheim Einar M. Hjorthol, ser effektivisering gjennom autonomi som veldig viktig for å få gods til å gå sjøveien. Men for å få dette til å fungere, må hele tankesettet rundt sjøfart endres, poengterer han:

– Vi må dele opp gods på en helt annen måte enn før. Skalafordelen som store skip har i dag, blir mindre når mannskapskostnadene fjernes. Vi må også tenke nytt rundt hvordan vi håndterer godset mot kai og inn på land.

Havnene vil stå overfor store endringer i tiden som kommer, mener Hjorthol.

– Havnene må oppgraderes med avansert teknologi for at det skal bli mulig å legge til, lade og vedlikeholde denne typen fartøy. En rekke spennende problemstillinger ligger foran oss, sier han.

Avhengig av tekniske løsninger på skipene må trolig havnene oppgraderes med ekstra posisjonsgivere, systemer for automatisk fortøyning, for lading av elektriske farkoster og for lasthåndtering.

Les også: Tre steg mot selvgående skip på verdenshavene

Ubemannende skip om to år

De første ubemannende skipene kan bli tatt i bruk i sivil transport allerede om to til tre år, ifølge Rødseth. For at dette skal være mulig, må regelverket tillate slike skip.

– Kystverket og Sjøfartdirektoratet har nedsatt arbeidsgrupper for å tilpasse regelverket til autonome skip. Det er lite sannsynlig at forhold knyttet til regelverk vil stoppe denne utviklingen, sier seniorforskeren, før han fortsetter:

– Å være først ute med førerløse skip gir en kjempemulighet for Norge. Dette er teknologi som er internasjonalt etterspurt. Akkurat nå er det en kjempepush mot små autonome skip. Det utvikles nye forretningskonsepter kontinuerlig. Risikoen rent økonomisk er langt mindre enn på store skip, og vedlikeholdsutgiftene er lave. Om få år vil skip uten skipper være en like naturlig del av hverdagen som Facebook er for mange i dag, smiler seniorforsker, Ørnulf Rødseth.

Opprinnelig publisert hos Gemini.no

Relaterte artikler fra Gemini.no:

Gjør tak til klimatiltak

Roboten - den nye bonden?

Astronautens ekstra nese

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt
Siste nytt
16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt
Populært