Meny

Neste års drømmebåt?

Tøffere i sjøen, røffere i stilen og med potensial til å bli en av de store nyhetene for 2017-sesongen. Det er ambisjonen til Nordkapps nye aluminiumsbåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er beviset på at Nordkapp mener alvor med sin satsing på aluminiumsbåter. Med Nordkapp Enduro 705 Ranger kommer en helt ny modellrekke på plass i Ranger-serien; båter med aluminiumsskrog og glassfiberinnredning.

Det hele startet seinhøsten 2015, med lansering av de to første Ranger-modellene – Enduro 605 og Avant 605. Konseptmessig er de så å si identiske med glassfiberutgavene, og skroget skiller seg heller ikke mye, rent bortsett fra byggematerialet. Den tredje 605 Ranger-utgaven er også rett rundt hjørnet, og baserer seg på DC-konseptet i Noblesse 605.

Den foreløpig største nyheten i Nordkapp-programmet for 2017 er likevel Enduro 705 Ranger, en helt ny aluminiumsversjon av den sportslige konsollbåten. Den får sin offisielle lansering på båtmessene vinteren 2017, men vi har allerede vært om bord og kjørt prototypen under tøffe forhold.

Les også: Fipa Group AB 145: Italiensk for viderekomne

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

705 Ranger har fine sportsseter og god ergonomi. Her er det bra å kjøre, enten du sitter eller står.
705 Ranger har fine sportsseter og god ergonomi. Her er det bra å kjøre, enten du sitter eller står.

Aluminium må til

– Det er en del detaljer vi skal rette på før båten går i produksjon, sier designer Espen Thorup.

– Produksjonsutgaven av 705 Ranger skal bli noe lettere forut enn prototypen, slik at vi får sjøegenskaper og balanse akkurat slik vi ønsker.

Nordkapp er slett ikke alene om å bygge aluminiumsbåter med glassfiberinnredning, eller aluhybrider som vi for enkelhets skyld kaller dem. Det startet ut som en finsk greie, først med Silver og siden med Yamarins Cross-modeller. Etter hvert har flere kommet til, Buster med sine E-modeller og Finnmaster med sin Husky-serie i 2016.

– Spesielt i Finland og på den svenske østkysten med Stockholm i spissen, må man ha slike båter for å henge med, forklarer daglig leder Hans Petter Slang. – Foreløpig er ikke aluminium like viktig i Norge, men vi ser at ting beveger seg her også.

Les også: Høy wow-faktor

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Med Evinrudes G2-motor på 250 hk, ser du 50-tallet på knopmåleren.
Med Evinrudes G2-motor på 250 hk, ser du 50-tallet på knopmåleren.

Det er bra fart i Evinrudes 250 H.O. og lydbildet er utpreget sportslig. Foto: Terje Bjørnsen
Det er bra fart i Evinrudes 250 H.O. og lydbildet er utpreget sportslig. Foto: Terje Bjørnsen

Godt utgangspunkt

Utgangspunktet for å lage aluminiumsutgaver av båtene kunne neppe vært mye bedre enn for Nordkapps nye 605- og 705-modeller: De ser moderne ut, har slanke linjer og sportslige egenskaper aluminiumsutgaven kan utnytte til fulle.

I alle fall ser Enduro 705 Ranger både røff og tøff ut ved brygga, med et oransje fargetema går igjen fra R-en i skrogsiden til kontrastfarger i seteputene. Sammen med mattsvarte rekker og rammer blir preget hakket mer actionpreget enn på 705 i glassfiber.

Da blir det heller ikke feil med et av de mest rocka motordesignene på hekken heller, i form av Evinrude E-tec 250 H.O. Også den i matchende sølv og en oransje pyntestripe.

Bortsett fra fargevalg og detaljer, skiller ikke interiøret seg merkbart fra glassfiberversjonen. Her har du stor sitteplass på benkene i baugen, der det også kan rigges til med solseng. Konsollen ruver godt i midten av båten og i samspill med en sjenerøs vindskjerm har de to i sportsstolene ly for vind eller sjøsprøyt. Helt akter er det sofa med netting mot baktrekk samt tre separate nakkestøtter. I konsollen er det plass til et toalett, men først og fremst egner rommet seg som stor stuveplass.

Les også: En båt folk snur seg etter

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Baksetet bærer preg av at det skal gå fortere unna enn på en del andre båter.
Baksetet bærer preg av at det skal gå fortere unna enn på en del andre båter.

Høy marsjfart

I den slanke baugseksjonen har man utnyttet sittemulighetene maksimalt.
I den slanke baugseksjonen har man utnyttet sittemulighetene maksimalt.

Totaktsmotoren med direkte innsprøytning og 3,4-liters V6-blokk gir fra seg et potent lydbilde allerede på tomgang. Og selv om aluminiumsutgaven av Enduro 705 skal være litt tyngre og langsommere enn glassfiberversjonen, får motoren god fart på ekvipasjen.

Akselerasjonen er som vanlig upåklagelig – bare et lett trykk på gassen får båten til å skvette opp i plan. Der blir den fra snaut 20 knop, og fartsområdet mellom 25 og 35 knop blir nok mye brukt blant kommende Enduro 705 Ranger-eiere. Her ligger forbruket på moderate 1,0-1,2 liter per nautisk mil og støynivået på 81–84 dBA.

Direkte stillegående er 250 H.O.-motoren aldri, men utvikler det hissige, sportslige lydbildet vi er vant med fra Evinrudes G2-motorer. Noe som passer godt inn i 705 Ranger-stilen.

Klemmer du skikkelig til på gasspaken, sprinter tospannet Nordkapp-Evinrude til du ser 50-tallet på GPS-en. Det er mer enn fort nok i en sjumeters båt, men stabiliteten kjennes likevel tilstrekkelig. Du skal selvfølgelig passe på hva som møter deg av bølger, og hvor i verden triminnstillingen på motoren befinner seg.

Les også: En turbåt med solide kvaliteter

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fartsområdet mellom 25 og 35 knop blir nok mye brukt blant kommende Enduro 705 Ranger-eiere. Her ligger forbruket på moderate 1,0-1,2 liter per nautisk mil og støynivået på 81–84 dBA.
Fartsområdet mellom 25 og 35 knop blir nok mye brukt blant kommende Enduro 705 Ranger-eiere. Her ligger forbruket på moderate 1,0-1,2 liter per nautisk mil og støynivået på 81–84 dBA.

Elsker bølger

Værforholdene på testdagen passer båten bortimot perfekt, ikke minst at det blåser en frisk bris i grenseland til liten kuling. Ut fjorden får vi alt fra relativt flatt vann, krapp fjordsjø, hissig strømsjø i utløpet mot Skagerak til havbølger med større strekk når vi kommer klar av land.

Det første du merker, er at marsjfarten holder seg lenger på 30-tallet og høyt på 20-tallet selv i hvittoppet krappsjø. Skal du ha glede av en slik type båt, er nettopp komforten og snittfarten under smårøffe forhold en viktig suksessfaktor. Uten å kunne sammenligne direkte med en normal 705, virker det som om Ranger-versjon holder hva den lover på dette området.

Også når sjøen blir såpass stor at vi må redusere farten, er det lett å kontrollere båten og holde brukbart driv. I de lengre bølgene i leia mellom Hvaler- og Kosterøyene inngir båten tillit. Den hamler opp med mot-, side og medsjø uten at det krever for mye av skipperen.

Testbåten hadde ikke trimplan, men det finnes som ekstrautstyr på den vanlige 705.Sannsynligvis et nyttig tilvalg også på 705 Ranger om du kjører mye i vind eller med skjev vektfordeling om bord.

Priser og endelige data for Nordkapp Enduro 705 Ranger er ennå ikke klare, men ifølge Nordkapp vil merprisen ligge på samme nivå som for 605-modellene. Med utgangspunkt i 2016-prislisten vi det tilsvare en startpris på rundt 630 000 kroner for Enduro 705 Ranger.

Konklusjon:

Den nye Ranger-modellen fra Nordkapp gjør omtrent det du forventer. Sjøegenskapene tåler en bølge eller fire, mens fartspotensialet innfrir det tøffe designinntrykket. Løsningene om bord kjenner vi fra før; en konsollbåt med mange og komfortable sitteplasser.

Les også:

Vi blir om bord

Om bord i luksus-katamaranene

Super familiebåt for norske forhold

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap
Siste nytt
13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap
Populært