Nordmenn liker morsomme båtnavn

Norske båteiere liker å ha morsomme og underfundige navn på båtene sine.
Norske båteiere liker å ha morsomme og underfundige navn på båtene sine. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 750.000 fritidsbåter seiler i norske farvann, og sommeren er naturlig nok hovedsesongen for norske båteiere. Tradisjonelt sett har båtene kvinnenavn, men noen drar det litt lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mye humor og livserkjennelse i en god del av de båtene som seiler, putrer og kjører rundt i den norske skjærgården.

En gjenganger blant båter som koser seg i det fine sommerværet, er varianter av Costa, som for eksempel Costa Mye, Costa Nok, Costa Litt, Costa Mer, Costa Mindre, Costa Plenty – ja i det hele tatt, poenget er vel tydelig nok.

Båtpenger

Penger er en gjenganger når det gjelder valg av båtnavn. Tom Konto 2, Pengesluk, Gjeldfrid, Pruta Nok, Kong Kurs III, Fattigmann II og Raka Fant er eksempler på dem som kanskje synes at båtlivet koster litt mer enn det de skulle ønske.

Båten som er døpt Usenkelig II, vekker umiddelbart nysgjerrigheten – hva skjedde med den første? Og eieren av seilbåten med navn Steve Cooling har i alle fall sans for humor.

Båter med navn som Toppfart, Røde Lyn og Raskeladden er ikke nødvendigvis av den raskeste typen ettersom ironi gjerne er et utgangspunkt når man bestemmer båtnavnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og eierne bak båter med navn som Synkfrid, Badebalja, Ausefatet og Plopp-Plopp er kanskje ikke overbevist om at båten er sjøklar og sjøsikker? Eieren av Plunder og Heft har nok hatt nok å stri med.

Les også: Politimann glemte redningsvest – bøtela seg selv

Mest populært

Det båtnavnet som er mest brukt blant fritidsbåter i Norge er imidlertid ganske så tradisjonelt. Ifølge listen som forsikringsselskapet If og Småbåtregisteret til Redningsselskapet har utarbeidet, så er Svanen det mest populære båtnavnet blant norske lystbåteiere.

Deretter følger Terna, Flipper og Skarven, før det første kvinnenavnet dukker opp, Aurora – som er navnet på morgenrødens gudinne. Aurora er populært over hele landet og det mest brukte kvinnenavnet på båt.

Den søkbare listen inneholder over 80.000 båtnavn, hvorav 35.000 er unike.

Les også: Du kan beholde førerkortet, tross fyllekjøring på sjøen