Meny

Stadig flere trenger hjelp til sjøs

På Tjøme alene er antallet assistanser mer enn tredoblet siden 2007. Den store økningen skyldes flere fritidsbåter. Foto: Terje Bendiksby ( NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor registrerte kystradiostasjonene i Norge mer enn 18.000 henvendelser, hvorav 5.400 resulterte i assistanse. Bare fra Tjøme radio er antallet assistanser mer enn tredoblet siden 2006.

Økende båttrafikk og større og raskere fartøyer oppgis som noen av hovedårsakene til den kraftige veksten i antall assistanser til sjøs de siste årene. De fleste av båtene som trenger hjelp er fritidsfartøyer, som sto for 3.100 av henvendelsene.

Antallet fritidsbåter er nesten doblet siden 1970 og ligger nå på rundt 850.000.

– I 2015 kom halvparten av henvendelsene om assistanse fra fartøyer eller båter som hadde problemer med motor/gir, not i propellen eller defekt ror. De siste er ofte relatert til lofotfiske i nord og hummerfiske i sør, forteller Terje Hammer, leder for Telenor Kystradio, i en pressemelding.

Han opplyser også at antallet grunnstøtinger er doblet de siste tre årene, og disse tallene domineres sterkt av fritidsbåter.

– Årsaken er nok et resultat av større fritidsbåter, større fart, og mangelfulle navigasjonskunnskaper, sier Terje Hammer, leder for Telenor Kystradio.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus