Meny

Ikke la deg lure av utseendet på denne båten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ser tilsynelatende ut som en hvilken som helst styrehyttebåt. Men ved nærmere ettersyn har Finnmaster P8 et par overraskelser på lager.

Tekniske data:

 • Lengde: 8,40 m
 • Bredde: 3,00 m
 • Vekt: 3.000 kg
 • Motor: 250–400 hk, 2 x 150–200 hk
 • Personer: 10
 • Køyeplasser: 4+2
 • CE-kategori: C
 • Skrogvinkel: 20°
 • Drivstoff: 410 l
 • Vann: 50 l
 • Septik: 65 l
 • Pris: Fra 894.000,- med Yamaha F300

Kort sagt:

+ Fin turbåt

+ Gode lugar­løsninger

+ Bra sittemulighet på akterdekk

+ Stødig i sjøen

+ Godt kvalitets­inntrykk

- Forbruk i «halvplanerfart»

- Trenger en del ekstrautstyr

Med sin gode værbeskyttelse og allsidige bruksområde har styrehyttebåtene funnet en klimatisk sett helt naturlig plass i det skandinaviske båtliv. Særlig der du bruker båt mer enn tre fine sommermåneder, og behøver båten til transport, hygge eller fiske.

Der Finnmaster P8 ligger ved brygga, ser den ved første øyekast ut som de fleste andre slike båter. For tre år siden kjørte vi lillebror Finnmaster P7 på test i noen uker , og likte godt kombinasjonen av lun transportbåt og et akterdekk som kunne brukes både til sitteplasser og fiske.

Selv om steget i tallrekken fra 7 til 8 virker lite, har vi ikke mer enn satt føttene om bord, før vi skjønner at dette er en skute av helt annet kaliber. Halvannen meter lenger, en snau halvmeter bredere og rundt 1.600 kilo tyngre stiller Finnmaster P8 i en helt annen klasse.

Kort fortalt er dette en ferie- og turbåt, men med styrehyttebåtens design og praktiske egenskaper. Det blir tydelig allerede når du går inn i cockpiten gjennom den store skyvedøreni glass akter. Her finner du en ganske tradisjonell planløsning, med pantry på høyre side rett bak førerplassen samt en sitte- og spisegruppe på venstre side. Den fremre sittebenken har vippbar ryggpute og kan dermed brukes som copilotstol i fartsretningen.

Les også: Fem gode brukte daycruisere

(Artikkelen fortsetter under)

Innredningen i styrehytta er ganske typisk og fungerer godt. Store vinduer gir fin kontakt med omgivelsene og øker romfølelsen. Foto: Finnmaster

To rommelige kabiner

Dashbordet er slankt og sir maksimal plass i resten av cockpiten, men er stort nok for en solid kartplotter og Yamahas digitale kombiinstrumenter sparer plass i forhold til tradisjonelle klokker. Skyvedør på høyre side er praktisk når du skal til og fra brygga, men passasjen mellom dashbord og førerstol kan noen ganger gi kompromisser i sittestillingen. Det opplever vi ikke her, siden justeringsmonnet på setet er tilstrekkelig både for passasjer og når du vil sitte tett på ratt og gasspak under kjøring.

Så langt alt vel, men det er når du tar turen under dekk at du virkelig får lyst til å kaste loss og ta Finnmaster ut på virkelig langtur. Her er det nemlig to rommelige kabiner; en forut i baugen og en overraskende lys og trivelig midtkabin under cockpitdørken. Et separat toalettrom er på plass, akkurat tilstrekkelig stort for at en voksen ikke får klaustrofobi etter noen minutter.

En times prøvetur er selvsagt ikke tilstrekkelig til å avgjøre hvor god turbåt Finnmaster P8 virkelig er, men vår erfaring og løsningene om bord tilsier at to voksne eller to voksne og to barn fint kan hygge seg om bord en ukes tid. For fire voksne snakker vi kanskje mer om en weekendtur.

Les også: Har du båtforsikringene du trenger?

(Artikkelen fortsetter under)

Finnmaster P8 har løsninger for akterdekket som gjør at det egner seg godt til alt fra fisking til sene kvelder rundt middagsbordet. Foto: Finnmaster

Trenger ekstrautstyr

Det store akterdekket med en langt mer familievennlig innredning enn vanlig for styrehyttesjangeren er en annen grunn til at Finnmaster P8 fremstår som en trivelig turbåt. Riktignok må du krysse av for noen tilvalg på utstyrslisten for å få full pakke på sofafronten, men om båten skal brukes mer til hygge- enn fisketurer, er det noe vi anbefaler på det sterkeste.

Med et bord i midten (også det ekstrautstyr) står ikke den sosiale sonen akter så mye tilbake for en daycruiser i samme størrelse, og fleksibiliteten er fortsatt hjertelig til stede. Det er riktignok ganske rett rygg og tynn polstring i putene, så det mangler noe på topp sittekomfort.

Straks vi legger fra brygga, setter vi pris på baugpropellen. Med stort vindfang og vindretning inn mot havna hadde det vært vanskelig å komme seg ut så lenge man er alene om bord og ikke har en velvillig Finnmaster-representant som skyver fra på landsiden. Og ute på fjorden, med merkbar sidevind, hadde ikke livet vært helt i vater om det ikke var for trimflapsene. At to slike nødvendigheter i en båt av denne typen står på listen over ekstrautstyr, setter vi et lite spørsmålstegn ved.

Men derfra er det ikke så mye vi kan sette fingeren på. Båten inngir umiddelbart en tung og trygg følelse i sjøen. Inntrykket understrekes av den rolige brummingen fra den 300 hk V6-motoren på hekken og et svært solid kvalitetsinntrykk både fra skrog og innredning.

Les også: Siste sjekk etter båtpussen - dette må du huske på

(Artikkelen fortsetter under)

Når P8 har kommet opp i marsjfart på 25 knop, virker den tung og trygg i sjøen. Foto: Finnmaster

Tung og solid

Når du kjører rolig, virker turtallsområdet mellom 1500–2000 o/m fornuftig. Her er lydbildet svært behagelig, mens forbruket holder seg innen rimelighetens grenser (se tabell for testdata). Og med 6–7 knop kommer du det greit av gårde uten å dra opp sjenerende hekksjø. Derfra og opp til båten planer ut oppnår du ikke så mye annet enn mer støy og et vesentlig høyere forbruk. Det blir i tilfelle et fartsområde det er mest aktuelt å bruke grunnet vær- og bølgeforhold.

Når vi klemmer til det de 300 hestene er gode for, går båten drøyt 35 knop. Men den trives langt bedre i fartsområdet rundt 25 knop. Da går skroget relativt lett i vannet, motoren maler fornøyd og forbruket ligger på 2,3-2,4 liter per nautisk mil. I den hastigheten bryr skroget seg heller ikke så mye om hekkbølger og vindsjø av moderat størrelse. Båten er såpass bred at det ikke er noen typisk bølgekutter, men det skal bli en del sjø om du må slå av farten av hensyn til komforten om bord.

Finnmaster P8 kan også leveres med to motorer, fra 2x150 til 2x200 hk. Ut fra Finnmasters egne kjørefakta gir to 150 hestere omtrent samme forbruk og litt høyere toppfart enn en ensom 300 hester. Vi har tidligere kjørt tilsvarende store styrehyttebåter med to motorer og ved siden av sikkerhetsaspektet, er det i første rekke bedre manøvrerbarhet ved tillegging som er den største opplevde forskjellen.

Les også: Gjetter du hva som driver denne båten?

Konklusjon

Finnmaster P8 er mer enn «bare» en vanlig styrehyttebåt. Det er faktisk en fin tur- og bobåt for inntil fire personer. De hyggelige og sosiale løsningene lar seg fint kombinere med de mer praktiske egenskapene du forventer av båttypen.

Les også:

Den er ikke så dyr som du kanskje tror

Så flott kan en aluminiumsbåt være

En skikkelig sommerbåt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:13 Minst 41 omkom i brann i Bangladesh01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:33 Kystvaktansatt i USA planla massedrap00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia
Siste nytt
01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:13VerdenMinst 41 omkom i brann i Bangladesh01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:33VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus