Forsikringsselskap: Ikke brems for katten

Et dansk forsikringsselskap tar til orde å ikke vike unna for kollisjon med mindre dyr, som katter, dersom det kan føre til en fare for en større kollisjon.
Et dansk forsikringsselskap tar til orde å ikke vike unna for kollisjon med mindre dyr, som katter, dersom det kan føre til en fare for en større kollisjon. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk forsikringsselskap mener at bilister som står i fare for å kjøre på katter og andre mindre dyr, ikke bør bremse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På glatte veier i dårlig lys kan man raskt komme opp i lumske situasjoner når dyr kommer ut i veien. Nå tar et dansk forsikringsselskap til orde for å unngå å vike unna dersom man står i fare for å treffe et mindre dyr, som en katt, dersom det kan føre til en mer alvorlig situasjon.

Vik unna for hunder og større dyr

Forsikringsselskapet OK trekker frem en tommelfingerregel i en pressemelding, som kan virke brutal.

«Man skal forsøke å unngå påkjørsel av dyr på størrelse med en hund og oppover, mens mindre dyr altså bør kjøres over, hvis det ikke er andre muligheter.»

– Man kjører ikke ned et dyr dersom det kan unngås, men bremser man for å unngå en påkjørsel med et mindre dyr med risiko for at bilen bak kjører opp i en selv, vil man typisk få en del eller hele skylden. Mens ved å bremse for et større dyr i samme situasjon ikke vil bli pålagt skyld. Skyldspørsmålet blir vurdert ut fra gjengs praksis, men til slutt blir det snakk om en individuell vurdering, sier Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsopplysningen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er hensynet til risikoen for større ulykker som veier tyngst forklarer forsikringsselskapet, og man skal også ta i betraktning forskjeller mellom påkjørsel i tett bebyggelser og på motorveier, der spesielt hensynet til spesielt de trafikantene som kommer bak, spiller sterkt inn.

Norske forsikringsselskap skeptiske

ABC Nyheter har hørt med et knippe norske forsikringsselskaper om dette er et råd de vil be sine kunder følge. If forsikring er skeptiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det blir umulig å kommentere. Når man sitter i bilen så handler man på refleks. Ved dyrepåkjørsler har man veldig ofte nesten bare en brøkdel av et sekund på å reagere og håndtere situasjonen. Så det å gi gode råd rundt dette er veldig vanskelig, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If til ABC Nyheter.

– Ingen som kjører på et dyr kommer uberørt fra det. Det kan komme veldig brått på og det er veldig individuelt hvordan man reagerer, det går nesten på instinkt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke noe fasitsvar

– Dette er ikke en problemstilling som vi har vært mye borti, men det er klart; det er et stort spørsmål du stiller. Det er nok ikke noe fasitsvar her, for det finnes hundrevis av forskjellige situasjoner der man igjen har forskjellige reaksjonsmønstre, så det er først i ettertid man vil kunne si om det er riktig reaksjon eller ikke, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige til ABC Nyheter.

Ingen av forsikringsselskapene ABC Nyheter var i kontakt med hadde egne tall for innrapportere skader i forbindelse med kollisjoner med små dyr.