El-sparkesykler kan bli sommerens store dille

Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) diskuterer om de skal teste ut det nye el-sparkesykkel-tilbudet i Oslo.
Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) diskuterer om de skal teste ut det nye el-sparkesykkel-tilbudet i Oslo. Foto: Frøydis Falch Urbye

Et titalls selskaper kan ha planer om å sette ut el-sparkesykler på Oslos fortau. Det kan bli gøy, eller kaos.

Forrige uke kom de første. Oransje sparkesykler er plutselig utplassert på fortau rundt omkring i hele sentrum. Hvem som helst kan leie dem, gjennom en app på mobilen.

Dermed har en internasjonal storby-trend så smått nådd Oslo: Allerede går minst elleve forskjellige selskaper med ideer om å sette i gang utleie av el-sparkesykler i Oslo.

Det kan bli gøy. Men i andre byer har det ført til kaos, ramponerte sparkesykler, masse svinn – og vanskelig framkommelighet på fortau, rett og slett fordi det har vært så mye el-sparkesykler i veien.

Har du fått med deg denne? Svein (48) slanket vekk helseproblemene: – Det er ikke noe hokus pokus

Førstemann

– Vi lanserte mandag, forteller Eric André. Han er Norden-sjef i Voi, selskapet som er først ute med å leie ut el-sparkesykler i Oslo.

– Vi har satt ut litt over 100 sparkesykler. Det er ikke nok, i en by som Oslo, men vi vil starte med noen få, for å se hvordan det virker, sier han.

Voi har erfaring fra en rekke andre europeiske byer, og startet i Stockholm i sommer.

– Hver by er litt forskjellig. Men foreløpig har vi sett mye begeistring, Oslo liker det minst like mye som i Stockholm. Det er vi glade for, sier han.

Vil ha regulering

– Dette er en god oppfinnelse som vi skal ønske velkommen til byen. Men vi har sett erfaringene fra andre land, så vi må finne måter å regulere det på som funker, sier Andreas Halse.

Halse er Arbeiderpartiets mann i transportkomiteen i Oslo kommune.

– Vi har ikke noe lovverk som gjør at vi kan regulere dette ordentlig, sier han.

– Hvordan kan man regulere det, da?

Eric André er svensk, bor i Danmark, og er ansvarlig for sparkesykler i Oslo. Og resten av Norden. Foto: VOI
Eric André er svensk, bor i Danmark, og er ansvarlig for sparkesykler i Oslo. Og resten av Norden. Foto: VOI

– I Portland har de en slags konsesjonsmodell. Der har tre selskaper fått tillatelse til å sette ut et visst antall sparkesykler, med en del vilkår. Der er det bestemt hvor de kan kjøre, hvor de kan parkere og sånt. Noe sånt hadde vært bra om vi kunne få til.

– Er det en fare for at man regulerer i hjel? Kanskje dette bare blir gøy?

– Min grunnholdning er at dette er noe vi ønsker velkommen. Men vi har nå to års erfaring fra andre byer. Vi veit jo en del om hvordan det blir hvis det er totalt frislipp.

– Hvordan blir det?

– På det verste er dette et system som bare dumpes overalt i gata. Du som har leid sykkelen har ikke noe ansvar. Den som leier ut har ikke noe ansvar. Du kan jo parkere sykkelen hvor du vil, sier han.

Ønsker duppeditter

Om det skal nye lover eller reguleringer på plass, så må også regjeringa på banen. Men det er liten grunn til å tro at Samferdselsdepartementet er særlig interessert i å begynne å regulere lover om el-sparkesykler.

– Vi ønsker ikke å regulere dette nasjonalt før det eventuelt er en reell utfordring.

Det skriver statssekretær Tommy Skjervold fra Fremskrittspartiet i en mail til Dagsavisen.

– Dersom dette viser seg å bli en utfordring skal vi ta diskusjonen, men inntil det er det så ønsker vi nye små kjøretøy og duppeditter velkommen, skriver han.

– Vi regulerer ikke utleie av sykler og Segway heller og ønsker at markedet skal få blomstre med ulike alternativer og modeller. Så ser vi hva innbyggerne velger å benytte seg av og som da blir kommersielt lønnsomt og vil vedvare, mener Skjervold.

Les også: Snart er «el-vete» løs i Marka

Følger med

Bymiljøetaten har utarbeida det de kaller et sett med forventninger og retningslinjer, som de har sendt ut til selskapene som har tatt kontakt.

– Vi vil følge med. Hvis dette bidrar til forsøpling, så vil vi ta grep, sier sykkelsjef Rune Gjøs.

Endre Angelvik er direktør for mobilitet i Ruter. Foto: Ruter
Endre Angelvik er direktør for mobilitet i Ruter. Foto: Ruter

Han forteller at det er elleve aktører som til nå har kontaktet etaten. Men Oslo kommune har ikke noe ansvar for å bestemme hvem eller hvor mange selskaper som begynner med dette.

– Det er jo et fritt marked. Selskapene vil jo tjene penger på dette, så det kan godt hende det regulerer seg selv, sier Gjøs.

– Er det sånn at det faktisk kommer 11 selskaper i år? Som skal drive med utleie?

– Nei, jeg vet ikke. Vi synes det er veldig ålreit at de har henvendt seg til oss. De framstår som seriøse aktører. Men det kan også være flere enn de elleve. Vi må bare følge med, sier han.

– Hva skal til for at dette gjør byen bedre?

– Hvis dette fører til mer sømløse reiser mellom kollektivtransport, så er det jo bra. Men hvis det viser seg at det bare blir forsøpling og folk blir misfornøyd, så må vi jo gjøre noe, sier Gjøs.

– Jeg kunne lett brukt den her. Jeg har bare ikke så mye penger

El-sparkesyklene har nesten rukket å bli en vits allerede, mener Jostein og Tom (17).

Av Frøydis Falch Urbye og Aslak Borgersrud

I Oslo sentrum står det el-sparkesykler til leie mange steder. Ett av dem er ved Kirkeristen i Oslo. Det interesserer skuelystne.

Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) stopper opp ved de nye sparksyklene. De to elevene ved Oslo By Steinerskole kjenner godt til det nye konseptet.

– Det står mange av dem parkert utenfor skolen, så det er mange som kjører rundt med dem der. Det har nesten blitt en vits, kommenterer Jostein.

– Jeg kunne lett brukt den her, mener Tom.

– Jeg har bare ikke så mye penger, dessverre.

– Det er sykt billig mann, det koster bare 10 kroner å låse den opp jo!

Lades om natta

Det svenske selskapet Voi og partnerne deres plasserer hver morgen ut nyladede el-sparkesykler på forskjellige steder rundt om i byen. Så brukes de i løpet av dagen av kunder som kjører de hvor de vil, og setter dem igjen på fortauet.

Siden sparkesyklene er utstyrt med GPS vet Voi alltid hvor de er. Om kvelden hentes de inn igjen, og så lades de i løpet av natta.

Men sjefen i Voi, Eric André, virker ikke overvettes redd for at sparkesyklene skal forsøple byen, dumpa i Akerselva, eller sånne ting.

Litt tidlig ute

– Det er noe vi er bevisste på. Vi har vært i tett kontakt med Oslo kommune, og som du kan se i appen, så har vi no parking-soner, hvor man ikke kan avslutte turen. Du kan ikke park­ere sparkesykkelen nær vannet, forteller André.

Så får vi se om han kanskje var litt tidlig ute med å innta Oslo. Etter at sparkesyklene kom på plass mandag i forrige uke snødde det stort sett hver dag.

– Ja, jeg vet. Det er mye planlegging, og så snur været. Man er ikke alltid heldig, sier André.

Les også: Regjeringens forslag om elsykler i Oslomarka møter motstand

Vil tilby Ruter-scooter

El-sparkesykler kan fort bli en del av Ruters tilbud i Oslo.

– Vi vet ennå ikke hvordan det skal virke. Men hvis sparkesykler blir en del av det framtidige mobilitetstilbudet folk vil ha, så må vi finne ut hvordan vi kan bidra, sier Endre Angelvik til Dagsavisen.

Søker samarbeidspartnere

Angelvik er direktør for mobilitetstjenester i Ruter, og forteller at de gjennom vinteren har blitt oppmerksom på at mange leverandører vurderer å starte opp her. For kort tid sida offentliggjorde selskapet at de søker samarbeidspartnere på området. Men akkurat hvordan vet de ikke.

– Hvis det funker effektivt for folk å kjøre T-banen, og så hoppe på en sparkesykkel og kjøre til jobb. Hvis det gjør at folk dropper bilen, ja da vil vi gjerne være der, sier Angelvik.

Praktisk problem

– Er dere redde for at byen blir overstrømma av billige el-sparkesykler?

– Det finnes jo noe historikk som kan gi grunnlag for en sånn frykt. I San Francisco ble det etter hvert veldig mange aktører, det ble veldig mange sparkesykler, og etter hvert ble det et praktisk problem. Nå har de laget en konsesjonsordning, forteller han.

Kommentaren er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 65.000 registrerte brudd på arbeidsmiljøloven i sykehjemsetaten i Oslo siden 201314:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Siste nytt
15:17Norge65.000 registrerte brudd på arbeidsmiljøloven i sykehjemsetaten i Oslo siden 201314:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt
Populært