Meny

El-sparkesykler kan bli sommerens store dille

Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) diskuterer om de skal teste ut det nye el-sparkesykkel-tilbudet i Oslo.
Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) diskuterer om de skal teste ut det nye el-sparkesykkel-tilbudet i Oslo. Foto: Frøydis Falch Urbye

Et titalls selskaper kan ha planer om å sette ut el-sparkesykler på Oslos fortau. Det kan bli gøy, eller kaos.

Forrige uke kom de første. Oransje sparkesykler er plutselig utplassert på fortau rundt omkring i hele sentrum. Hvem som helst kan leie dem, gjennom en app på mobilen.

Dermed har en internasjonal storby-trend så smått nådd Oslo: Allerede går minst elleve forskjellige selskaper med ideer om å sette i gang utleie av el-sparkesykler i Oslo.

Det kan bli gøy. Men i andre byer har det ført til kaos, ramponerte sparkesykler, masse svinn – og vanskelig framkommelighet på fortau, rett og slett fordi det har vært så mye el-sparkesykler i veien.

Har du fått med deg denne? Svein (48) slanket vekk helseproblemene: – Det er ikke noe hokus pokus

Førstemann

– Vi lanserte mandag, forteller Eric André. Han er Norden-sjef i Voi, selskapet som er først ute med å leie ut el-sparkesykler i Oslo.

– Vi har satt ut litt over 100 sparkesykler. Det er ikke nok, i en by som Oslo, men vi vil starte med noen få, for å se hvordan det virker, sier han.

Voi har erfaring fra en rekke andre europeiske byer, og startet i Stockholm i sommer.

– Hver by er litt forskjellig. Men foreløpig har vi sett mye begeistring, Oslo liker det minst like mye som i Stockholm. Det er vi glade for, sier han.

Vil ha regulering

– Dette er en god oppfinnelse som vi skal ønske velkommen til byen. Men vi har sett erfaringene fra andre land, så vi må finne måter å regulere det på som funker, sier Andreas Halse.

Halse er Arbeiderpartiets mann i transportkomiteen i Oslo kommune.

– Vi har ikke noe lovverk som gjør at vi kan regulere dette ordentlig, sier han.

– Hvordan kan man regulere det, da?

Eric André er svensk, bor i Danmark, og er ansvarlig for sparkesykler i Oslo. Og resten av Norden. Foto: VOI
Eric André er svensk, bor i Danmark, og er ansvarlig for sparkesykler i Oslo. Og resten av Norden. Foto: VOI

– I Portland har de en slags konsesjonsmodell. Der har tre selskaper fått tillatelse til å sette ut et visst antall sparkesykler, med en del vilkår. Der er det bestemt hvor de kan kjøre, hvor de kan parkere og sånt. Noe sånt hadde vært bra om vi kunne få til.

– Er det en fare for at man regulerer i hjel? Kanskje dette bare blir gøy?

– Min grunnholdning er at dette er noe vi ønsker velkommen. Men vi har nå to års erfaring fra andre byer. Vi veit jo en del om hvordan det blir hvis det er totalt frislipp.

– Hvordan blir det?

– På det verste er dette et system som bare dumpes overalt i gata. Du som har leid sykkelen har ikke noe ansvar. Den som leier ut har ikke noe ansvar. Du kan jo parkere sykkelen hvor du vil, sier han.

Ønsker duppeditter

Om det skal nye lover eller reguleringer på plass, så må også regjeringa på banen. Men det er liten grunn til å tro at Samferdselsdepartementet er særlig interessert i å begynne å regulere lover om el-sparkesykler.

– Vi ønsker ikke å regulere dette nasjonalt før det eventuelt er en reell utfordring.

Det skriver statssekretær Tommy Skjervold fra Fremskrittspartiet i en mail til Dagsavisen.

– Dersom dette viser seg å bli en utfordring skal vi ta diskusjonen, men inntil det er det så ønsker vi nye små kjøretøy og duppeditter velkommen, skriver han.

– Vi regulerer ikke utleie av sykler og Segway heller og ønsker at markedet skal få blomstre med ulike alternativer og modeller. Så ser vi hva innbyggerne velger å benytte seg av og som da blir kommersielt lønnsomt og vil vedvare, mener Skjervold.

Les også: Snart er «el-vete» løs i Marka

Følger med

Bymiljøetaten har utarbeida det de kaller et sett med forventninger og retningslinjer, som de har sendt ut til selskapene som har tatt kontakt.

– Vi vil følge med. Hvis dette bidrar til forsøpling, så vil vi ta grep, sier sykkelsjef Rune Gjøs.

Endre Angelvik er direktør for mobilitet i Ruter. Foto: Ruter
Endre Angelvik er direktør for mobilitet i Ruter. Foto: Ruter

Han forteller at det er elleve aktører som til nå har kontaktet etaten. Men Oslo kommune har ikke noe ansvar for å bestemme hvem eller hvor mange selskaper som begynner med dette.

– Det er jo et fritt marked. Selskapene vil jo tjene penger på dette, så det kan godt hende det regulerer seg selv, sier Gjøs.

– Er det sånn at det faktisk kommer 11 selskaper i år? Som skal drive med utleie?

– Nei, jeg vet ikke. Vi synes det er veldig ålreit at de har henvendt seg til oss. De framstår som seriøse aktører. Men det kan også være flere enn de elleve. Vi må bare følge med, sier han.

– Hva skal til for at dette gjør byen bedre?

– Hvis dette fører til mer sømløse reiser mellom kollektivtransport, så er det jo bra. Men hvis det viser seg at det bare blir forsøpling og folk blir misfornøyd, så må vi jo gjøre noe, sier Gjøs.

– Jeg kunne lett brukt den her. Jeg har bare ikke så mye penger

El-sparkesyklene har nesten rukket å bli en vits allerede, mener Jostein og Tom (17).

Av Frøydis Falch Urbye og Aslak Borgersrud

I Oslo sentrum står det el-sparkesykler til leie mange steder. Ett av dem er ved Kirkeristen i Oslo. Det interesserer skuelystne.

Jostein Nermoen (17) og Tom Resvoll (17) stopper opp ved de nye sparksyklene. De to elevene ved Oslo By Steinerskole kjenner godt til det nye konseptet.

– Det står mange av dem parkert utenfor skolen, så det er mange som kjører rundt med dem der. Det har nesten blitt en vits, kommenterer Jostein.

– Jeg kunne lett brukt den her, mener Tom.

– Jeg har bare ikke så mye penger, dessverre.

– Det er sykt billig mann, det koster bare 10 kroner å låse den opp jo!

Lades om natta

Det svenske selskapet Voi og partnerne deres plasserer hver morgen ut nyladede el-sparkesykler på forskjellige steder rundt om i byen. Så brukes de i løpet av dagen av kunder som kjører de hvor de vil, og setter dem igjen på fortauet.

Siden sparkesyklene er utstyrt med GPS vet Voi alltid hvor de er. Om kvelden hentes de inn igjen, og så lades de i løpet av natta.

Men sjefen i Voi, Eric André, virker ikke overvettes redd for at sparkesyklene skal forsøple byen, dumpa i Akerselva, eller sånne ting.

Litt tidlig ute

– Det er noe vi er bevisste på. Vi har vært i tett kontakt med Oslo kommune, og som du kan se i appen, så har vi no parking-soner, hvor man ikke kan avslutte turen. Du kan ikke park­ere sparkesykkelen nær vannet, forteller André.

Så får vi se om han kanskje var litt tidlig ute med å innta Oslo. Etter at sparkesyklene kom på plass mandag i forrige uke snødde det stort sett hver dag.

– Ja, jeg vet. Det er mye planlegging, og så snur været. Man er ikke alltid heldig, sier André.

Les også: Regjeringens forslag om elsykler i Oslomarka møter motstand

Vil tilby Ruter-scooter

El-sparkesykler kan fort bli en del av Ruters tilbud i Oslo.

– Vi vet ennå ikke hvordan det skal virke. Men hvis sparkesykler blir en del av det framtidige mobilitetstilbudet folk vil ha, så må vi finne ut hvordan vi kan bidra, sier Endre Angelvik til Dagsavisen.

Søker samarbeidspartnere

Angelvik er direktør for mobilitetstjenester i Ruter, og forteller at de gjennom vinteren har blitt oppmerksom på at mange leverandører vurderer å starte opp her. For kort tid sida offentliggjorde selskapet at de søker samarbeidspartnere på området. Men akkurat hvordan vet de ikke.

– Hvis det funker effektivt for folk å kjøre T-banen, og så hoppe på en sparkesykkel og kjøre til jobb. Hvis det gjør at folk dropper bilen, ja da vil vi gjerne være der, sier Angelvik.

Praktisk problem

– Er dere redde for at byen blir overstrømma av billige el-sparkesykler?

– Det finnes jo noe historikk som kan gi grunnlag for en sånn frykt. I San Francisco ble det etter hvert veldig mange aktører, det ble veldig mange sparkesykler, og etter hvert ble det et praktisk problem. Nå har de laget en konsesjonsordning, forteller han.

Kommentaren er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager
Siste nytt
06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager
Populært