NAF: Veiene vil forfalle ytterligere neste år

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Samferdselssatsingen er betydelig i statsbudsjettet for 2019, men forfallet på riksveiene vil likevel øke neste år, mener NAF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har regjeringen satt av 37,1 milliarder kroner til vei i 2019. I løpet av året åpner 104 kilometer motorvei, og samtidig går startskuddet for en rekke andre veiprosjekter.

Til vedlikehold av riksveier er det satt av 5,7 milliarder kroner, noe regjeringen mener vil redusere vedlikeholdsetterslepet på riksveiene med 1,8 milliarder kroner.

I all hovedsak er det imidlertid opprustning av tunneler i tråd med EUs tunneldirektiv vedlikeholdspengene går til. Forfallet på de øvrige veiene vil fortsette, påpeker NAF.

– Dette er for dårlig. Kvaliteten på veiene våre har mye å si for folks hverdagsreiser, og vi vet at folk først og fremst ønsker vedlikehold av de veiene vi har, sier NAF-leder Stig Skjøstad.

Samleside: Her finner du alle sakene om statsbudsjettet

Ifølge organisasjonen er behovet for opprusting av veinettet stort. Blant annet mangler det 1.660 kilometer midtrekkverk, og 1.500 kilometer vei er for smal for gul midtstripe, ifølge NAF.

Organisasjonen savner også en bedre kartlegging av hvilke fylkesveier som trenger vedlikehold. Førtiseks prosent av det offentlige veinettet er fylkesveiene, og det er på disse veiene det er flest ulykker med drepte og hardt skadde, ifølge NAFs statistikk.

– Dette er hverdagsveiene, som folk over hele landet bruker til jobb og fritid. Det er dårlig oversikt over hvor stort behovet for opprustning på disse veiene egentlig er, sier Skjøstad.

Les også:

Dette betyr statsbudsjettet for deg

– Regjeringen bryter klimamålene for 2020, 2030 og 2050

349 millioner til forebygging av flom- og skredskader

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden