Meny

Informasjonsfilm om fotgjengere fra 1980: – Vi bruker den fremdeles

Statens vegvesen benytter seg av Leif Juster, Arve Opsahl og Aud Schønemann i kurs for eldre, selv om videoen de figurerer i er 38 år gammel. 

– Innholdet i den står seg jo godt. Eldre kjenner seg igjen i disse karakterene. De som jobber med trafikkopplæring og informasjon har brukt denne videoen blant annet i forbindelse med kurs for eldre, sier Guro Ranes til ABC Nyheter.

Hun er trafikksikkerhetsdirektør i Vegdirektoratet, og synes det er artig å få tilsendt den gamle informasjonsfilmen fra 1980 av ABC Nyheter.

Les også:  Historisk lave dødstall i trafikken

Må flytte seg til «sebraene»

I videoen møter vi Leif Juster, Arve Opsahl og Aud Schønemann, som lærer seg hvordan de skal krysse gaten på fotgjengeroverganger, eller «sebraene», som de kaller det i videoen.

Karakteren til Juster blir nesten påkjørt, og Schønemann påpeker at de ikke bør krysse gaten der det ikke er fotgjengerfelt.

«Jeg tror det er bedre at vi går over der nede ved de sebraene, jeg. Da kan vi bare holde ut hånda sånn, også stopper alle bilene», sier hun og peker.

Se hele den humoristiske informasjonsvideoen øverst i saken.

Guro Ranes i Statens vegvesen kjenner seg igjen i videoen.

– Jeg husker at vi ble drillet på det med å strekke ut armen da jeg var barn. Det brukes ikke mye i dag, men det er noe folk godt kan gjøre. Det er et godt og tydelig tegn til bilistene om at du ønsker å krysse veien, sier Ranes.

Manglende kunnskap var en utfordring

Videoen, som er laget på bestilling for Oslo kommune, ble ikke produsert i forbindelse med noen regelendring, ifølge henne.

Guro Ranes er Trafikksikkerhetsdirektør i Vegdirektoratet, og har sansen for å bruke gamle informasjonsvideoer i moderne kurs. Foto: Statens vegvesen

– Det var vikeplikt for fotgjengere lenge før filmen kom. Men kommunen hadde nok en utfordring med manglende kunnskap og etterlevelse av de reglene som var. Dette er en klassisk informasjonskampanje, og tilsvarende virkemidler blir også benyttet i dag, forteller Ranes.

I 1980 var det 71 fotgjengere som omkom i trafikken i Norge. I 2017 var antallet nede i 11.

– Det har med andre ord skjedd mye positivt med trafikksikkerheten siden 1980.

Trafikksikkerhetsdirektøren understreker at Statens vegvesen ser an publikummet sitt før de viser den gamle informasjonsvideoen.

Det er en grunn til at den fortsatt blir brukt. Vi opplever at folk kjenner seg igjen fremdeles. Men skal du snakke til ungdom så bruker du ikke denne videoen her med disse skuespillerne. Da må du bruke materiale med personer dagens ungdom kjenner og respekterer isteden. 

Les også:  Amerikanske kristne: Slik ser Gud ut

Motor
Populært