Trump åpner trolig for mer bensinslukende biler

Cadillac CT6 V-Sport er med sine 550 hestekrefter ikke noe godt eksempel på en bensingjerrig bil.
Cadillac CT6 V-Sport er med sine 550 hestekrefter ikke noe godt eksempel på en bensingjerrig bil. Foto: Mark Lennihan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump ventes å lempe på kravene til lavere bensinforbruk og utslipp fra biler som forgjengeren Barack Obama innførte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske bilprodusenter var sterke motstandere av de nye kravene om redusert bensinforbruk og utslipp, som Obama-administrasjonen innførte som et ledd i kampen mot global oppvarming.

Kravet innebærer at nye biler innen 2025 må kunne kjøre 36 miles per gallon og dermed må klare seg med under 0,65 liter per mil. Dagens krav er på rundt 0,9 liter per mil.

President Donald Trump. Foto: NTB scanpix
President Donald Trump. Foto: NTB scanpix

Amerikanske biler er ikke akkurat kjent for å bruke lite drivstoff, og produsentene hevder at det vil koste milliarder av dollar og føre til høyere bilpriser dersom de må etterleve de nye kravene.

Les mer: Trump truer med toll på europeiske biler

Strek over miljøkrav

Miljøforkjempere avviser dette og mener at det alt fins teknologi som gjør det mulig å lage mer bensingjerrige biler enn dagens.

Trump ventes likevel å slå en strek over miljøkravene og en talskvinne for miljøvernetaten EPA bekrefter at regelverket er til vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Trump opphever kravene som ble innført under Obama, vil det trolig ende med kamp i rettsvesenet i California. Delstaten har mandat til å fastsette egne krav for drivstofforbruk og utslipp fra biler og har ingen planer om å lempe på dagens regelverk.

Aktuelt: Minst 11.000 nordmenn rammes av Tesla-tilbakekalling

Tesla tilbakekaller 123.000 biler