EU gransker europeiske bilprodusenter for kartellvirksomhet

Audi er blant de tyske bilprodusentene som nå granskes for mulig kartellvirksomhet, sammen med Volkswagen, Porsche, BMW og Daimler/Mercedes. Foto: AP / NTB scanpix
Audi er blant de tyske bilprodusentene som nå granskes for mulig kartellvirksomhet, sammen med Volkswagen, Porsche, BMW og Daimler/Mercedes. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs konkurransemyndighet har innledet gransking av tyske bilprodusenter, som mistenkes for kartellvirksomhet, opplyser EU-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både EU-kommisjonen og tyske myndigheter har fått tips om kartellvirksomhet, noe som skal ha pågått lenge.

Ifølge Der Spiegel har de tyske bilprodusentene Volkswagen, Audi, Porsche, BMW og Daimler i årevis hatt en hemmelig samarbeid.

– Den tyske bilindustrien har gjennom hemmelige arbeidsgrupper blitt enige om teknologien i kjøretøyene, kostnader, leverandører, markeder, strategier og til og med om håndteringen av utslipp fra dieselbilene, ifølge Der Spiegel.

– EU-kommisjonen og tysk konkurransemyndighet har mottatt informasjon om denne saken, som nå undersøkes av kommisjonen. Det er på det nåværende tidspunkt for tidlig å spekulere mer, heter det i en kunngjøring fra kommisjonen.

Ifølge Der Spiegel skal de tyske bilprodusentene ha hatt rundt 60 arbeidsgrupper sammen der de samarbeidet om teknologi og innkjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foretak som blir funnet skyldige i å ha brutt EUs konkurranseregler kan bli idømt bøter på opptil 10 prosent av global omsetning. For de tyske bilprodusentene vil dette være snakk om enorme beløp.

Volkswagen er alt dømt til å betale et tosifret milliardbeløp i bøter og kompensasjon etter å ha innrømmet juks med utslippsdata.