Stemmer:Ikke gjør disse feilene når du skal kjøpe bruktbil

Vær nøye når du skal kjøpe bruktbil, oppfordrer Gallefoss.
Vær nøye når du skal kjøpe bruktbil, oppfordrer Gallefoss. Foto: COLOUBROX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å kjøpe brukt kan være svært fornuftig, da det ikke er uvanlig at en ny bil faller 15-20 prosent i verdi hvert år. Likevel gjør mange enkle og kostbare feil når de kjøper bruktbil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristoffer Gallefoss
CEO i Samlino.no.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år selges det rundt 600.000 biler i Norge. Av disse er faktisk så mange som 450.000 bruktbiler.

Selv om det finnes eksempler på folk som har gjort bilkjøp de har tjent penger på, vil en bil sjelden være en investering du kan forvente å selge med profitt. Verdifallet avhenger av bilen; undersøkelser viser at eksempelvis den svært populære Nissan Leaf faller hele 55% i løpet av tre år. Det blir raskt god økonomi av å kjøpe bruktbil om du unngår visse feller.

Verdt å merke seg er at en eldre bil vil kunne ha større vedlikeholdskostnader enn en ny bil. I tillegg har du dårligere rettigheter, ettersom du må forholde deg til Kjøpsloven - som gjelder i 2 år - og ikke Forbrukerkjøpsloven som gjelder i 5 år. Gjør derfor en grundig sjekk når du skal kjøpe en bruktbil, og ta visse forholdssregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les flere tips, råd, kommentarer og analyser her

Alltid ha en kontrakt med selger

Dersom du skal kjøpe bil av en privatperson, bør du likevel ha en kontrakt mellom deg og selger. Du kan få tilsendt en standard kjøpekontrakt for bil fra NAF sine hjemmesider.

Uten en kontrakt vil en eventuell tvist i etterkant av kjøpet være mye vanskeligere å løse, da det er ord mot ord og ingen kan bevise hva som faktisk er avtalt. Selv om selgeren er en person som vekker tillit og du ønsker bilen så snart som mulig, er det alltid tryggest å ha en kontrakt.

Hvert år får NAF rundt 25.000 henvendelser om konfliktsituasjoner som har oppstått mellom kjøper og selger. Statistisk sett er det derfor rundt 6 prosent sannsynlighet at du vil havne i en lignende situasjon. Den sjansen reduseres betraktelig om du har en kontrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere innlegg: Slik bruker du kredittkortet smart i utlandet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå å kjøpe bil usett

Finner du plutselig drømmebilen annonsert på nettet, kan det være fristende å hoppe på muligheten. Selger kan til og med hevde at det er fryktelig mange henvendelser og at du må ta et valg raskt.

Selv om det er sant at mange kanskje er ute etter bilen, bør du unngå å kjøpe en bil usett. Du har ingen angrerett ved kjøp av bil, slik du har ved annen type netthandel. Prøvekjør bilen og sørg for at den ikke har skader det ikke er opplyst om.

Sjekk heftelser på bilen

Når du har avtalt med en privatperson om å overta en bil, må du alltid huske å sjekke om det finnes heftelser på bilen. Det betyr at det finnes pant i bilen, noe som slett ikke er uvanlig. Dersom nåværende eier finansierte bilkjøpet med et sikret billån, vil banken som gav lånet ha pant i bilen.

Finnes det pant i bilen må du trå varsomt, ettersom heftelser følger bilen og ikke eieren. La oss si at du har avtalt å kjøpe en bil for 200.000 kroner, og nåværende eier fortsatt har 100.000 kroner gjenværende på sitt billån. Hvis du overfører hele salgssummen til selger, og selgeren ikke innfrir dette lånet og overholder sine betalingsforpliktelser mot banken, vil banken kunne tvangsinnkreve bilen du har overtatt. Derfor bør du faktisk betale ut kreditor slik at panten oppheves, og overføre resten av beløpet til selger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurder hvordan du skal finansiere bilen

Du har ulike alternativer når du skal finansiere en bil. Du kan enten kjøpe på oppsparte penger eller du kan velge å ta et lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å spare opp kan ofte virke som det meste fornuftige, men tar vi høyde for at renten på et billån ofte er lav og på høyde med inflasjonen, vil det faktisk kunne lønne seg å heller ta et lån.

Du har ulike lånealternativer, og hvilke som er tilgjengelig for deg avhenger av din situasjon og hvilken bil du skal kjøpe.

Låne opp på boligen

Eier du bolig som du har betalt en del ned på, vil du kunne spørre banken om å få låne opp på boligen og bruke pengene på bilkjøpet. Pass her på at selv om boliglånsrenten er lav, vil lang nedbetalingstid likevel kunne gjøre dette til et dyrere alternativ enn et billån - en felle svært mange nordmenn går i.

Ta opp et billån

Et annet godt alternativ kan være å søke om et lån med sikkerhet i bilen. Renten på denne er vanligvis lav, og blir lavere desto mer egenkapital du stille med. Vær oppmerksom på bilens alder, siden banker ofte krever at summen av nedbetalingstiden du ønsker på lånet og alderen på bilen ikke overgår 15 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativt kan du ta opp et bruktbillån, også kjent som usikret billån. Denne typen lån har noe høyere rente enn et sikret billån ettersom banken tar en større risiko ved å ikke ta noe pant i bilen, men til gjengjeld behøver du ikke en dyr kaskoforsikring. Dette lånet er et greit alternativ dersom du kjøper en noe eldre og billigere bil.

Råd til deg som skal kjøpe bruktbil

  • Alltid ha en kontrakt med selger
  • Ikke kjøp bil usett
  • Sjekk at bilen ikke har heftelser
  • Sjekk at bilen er EU-godkjent
  • Sørg for å nedbetale eventuelt lån i takt med bilens verdifall

Velg en fornuftig nedbetalingstid dersom du låner penger

Velger du å finansiere bilen med et lån, er det viktig å velge en nedbetalingstid som gjør at du ikke sitter igjen med lån etter at bilen er solgt. I praksis handler dette om at du betaler ned på lånet minst like raskt som verdien på bilen faller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss ta et eksempel: Du ønsker å kjøpe en brukt Nissan Leaf, fordi du har undersøkt litt, og vet at denne bilen har en tendens til å falle mye i verdi det første året. Du skal finansiere kjøpet med et kaskofritt billån til 9,5 prosent rente, og trenger å låne 164.000 kroner. Du har funnet ut at du kan betale rundt 2500 kroner hver måned på lånet, og trenger derfor 8 år på å nedbetale lånet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du da ender opp med å måtte selge bilen etter 3 år i bruk av ulike grunner, så kan du støte på en overraskelse. Verdifallet til denne bilmodellen, og andre bruktbiler generelt, har en tendens til å ikke flate ut før i år 4 eller 5, og du vil dermed kunne sitte igjen med lån etter at bilen har blitt solgt da verdien på bilen har falt fortere enn lånet har blitt nedbetalt. I eksempelet ovenfor så vil du dermed sitte igjen med nærmere 30.000 kroner i gjeld.

For å unngå å havne i denne situasjonen, bør du vurdere alternativer. Eksempelvis om du kan kutte litt på andre utgifter for å ha råd til å nedbetale lånet raskere, eller om du kan ta til takke med en billigere bil.

Kristoffer Gallefoss er grunder og daglig leder av Samlino.no hvor du kan sammenligne forbrukslån og kredittkort.