Du kan beholde førerkortet, tross fyllekjøring på sjøen

Vanligvis har ikke promillekjøring med bil og båt noen direkte sammenheng for politiet. Men det finnes unntak. Foto: Scanpix
Vanligvis har ikke promillekjøring med bil og båt noen direkte sammenheng for politiet. Men det finnes unntak. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det finnes ett unntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette risikerer du på sjøen

  • Promille mellom 0,8 og 1,5 straffes med bøter.
  • Promille mellom 1,5 og 2,0 gir under ellers normale omstendigheter bot og betinget fengsel.
  • Promille over 2,0 automatisk gir bot og ubetinget fengsel selv om det ikke foreligger skjerpede omstendigheter.
  • Boten settes normalt til en tredels brutto månedsinntekt, men kan under skjerpede omstendigheter bli høyere.

Båtsesongen er for lengst i gang, og det er mange som nyter sjøen til det fulle akkurat nå.

Men tiden vi er inn i, innebærer også ulykker – hvor flere er relatert til alkohol.

Det er nemlig en kjent sak at mange tøyer grensene litt ekstra når de er om bord i båten, ettersom promillegrensen på sjøen er 0,8 – og ikke 0,2 som i bilen.

Ingen direkte sammenheng

Men trodde du at også førerkortet for bil ryker hvis du blir tatt med for høy promille på sjøen? Da tar du i utgangspunktet feil. Disse to tingene henger nemlig ikke sammen i utgangspunktet.

– Hvis du kjører båt med for høy promille, er det ikke slik at du automatisk mister førerkortet for bil også. Det er altså ingen direkte sammenheng mellom lovbrudd i bil og båt, forteller leder av fag- og metodeavdelingen i Utrykningspolitiet (UP), Olav Markussen.

Les også: Har du båtforsikringene du trenger?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fratar deg førerretten

Men det finnes unntak – som mange kanskje ikke er klar over. Markussen viser til vegtrafikklovens paragraf 34, som sier:

Dersom innehaveren av føreretten ikke er edruelig eller hans vandel for øvrig er slik at han ikke anses skikket til å føre motorvogn, kan politimesteren eller den han gir myndighet, tilbakekalle retten til å føre førerkortpliktig motorvogn.

Det vil si at bil-lappen kan ryke dersom en gjentatte ganger blir tatt for promillekjøring i båt (eller andre forhold som tilsier at man ikke har den nødvendige vandel eller edruelighet som vegtrafikkloven forutsetter man må ha for å inneha førerrett).

– Det er helt korrekt. Politiet kan frata deg førerretten til bil, selv om foretredelsen er gjort om bord i en båt, bekrefter Markussen i Utrykningspolitiet.

Les også:

Saken ble opprinnelig publisert på Broom.no