Meny

Tesla-gründer: – Norge har alle muligheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannkraft gjør Norge unikt posisjonert i verden til å kunne finansiere grønnere energi og transport i fremtiden, mener Elon Musk, grunnlegger av Tesla Motor.

Tesla-gründeren startet sitt innlegg med å hylle Norges innsats for miljøet.

– Nordmenn bør være stolte. Dere er i forsetet og er verdensledende på dette feltet, sa han i sitt innlegg.

Musk og statsminister Erna Solberg (H) deltok torsdag på regjeringens konferanse om fremtidens transportløsninger og omstilling til lavutslippssamfunnet.

Musk pekte på at Norge kanskje er det landet i verden som er best posisjonert til å produsere bærekraftig energi på grunn av den rikelige tilgangen på vannkraft.

– Det er et enormt vekstpotensial i norsk vannkraft. Den kan, i kombinasjon med høyeffektive kraftledninger over lange distanser, faktisk dekke en svært betydelig andel av Nord-Europas strømbehov, sa Musk.

Han mener norsk vannkraft og kraftlinjer kan bygges ut på en miljøvennlig måte uten store lokale miljøødeleggelser.

Fordeler truet

Musk varslet i Oslo også at Tesla Motors har fått nesten 400.000 ordrer på sin nyeste modell, som er mer familievennlig og rimeligere enn de to første modellene.

– Interessen for Model 3 har til og med overrasket oss, sa Musk.

Elbilen Tesla har vært en stor suksess i Norge, mye takket være sjenerøse statlige subsidier og andre fordeler. De første modellene har imidlertid vært kostbare, men Musk bedyret i Oslo at bilprodusentens mål hele tiden har vært å lage en rimeligere bil middelklassefamilier kan ha råd til.

Regjeringen har varslet at el-bilfordelene i Norge ligger fast fram til valgåret 2017. Hva som skjer etter den tid, er imidlertid usikkert, men momsfritaket kan bli den første fordelen som ryker. Det pågår også diskusjoner om elbilers bruk av kollektivfelt og kostnader ved bompassering og parkering.

– Bygge landet på nytt

Norsk el-bilpolitikk har bidratt til at det i dag ruller 70.000 elbiler og 9.000 el-varebiler rundt på norske veier, slo statsministeren fast i sin innledning. Nå er de første el-bussene i ferd med å komme i drift.

Solberg brukte ellers mye tid på å understreke at Norge er i ferd med å gå fra «særstilling til omstilling». Både klimahensyn og økonomiske faktorer gjør at landet må vendes bort fra sin avhengighet av olje og gass og mot et lavutslippssamfunn med andre typer arbeidsplasser, understreket hun.

– Det dreier seg egentlig om å bygge landet på nytt og bygge det grønt, sa Solberg, og viste til at Norge skal være klimanøytralt innen 2050.

Statsministeren brukte Hydros aluminiumsutbygging på Karmøy og vindkraftsatsingen til 11 milliarder på Fosen for å illustrere at norsk næringsliv er opptatt av å skape grønn vekst.

Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus